Kārtainā rauga mīkla

FOTO: Shutterstock.com

Mīklu gatavo bez ierauga vai ar ieraugu (sk. Receptes/Mīklu receptes/Rauga mīkla. Mīklas gatavošana ar ieraugu vai Rauga mīkla. Mīklas gatavošana bez ierauga).
Uzrūgušu mīklu atdzesē (līdz 18 – 20 grādiem), izveltnē iegarenā, 1,5 cm biezā plāksnē. Mīklas plāksnes divas trešdaļas pārziež ar sviestu un plāksni saloka trīskārt, t.i., vispirms ar sviestu neapziesto mīklas trešdaļu pārliek pāri apziestajai daļai un virs tās liek atlikušo apziesto daļu. Iegūst mīklas gabalu ar trim mīklas un divām sviesta kārtiņām; galus saspiež, lai tālākajā mīklas apstrādē sviests neizplūstu.
Salocīto mīklu pagriež par 90 grādiem, izveltnē 1 cm biezā, iegarenā plāksnē un saloka četrkārt – pretējās mīklas plāksnes malas uzloka līdz vidum, tad abas puses pārloka vienu otrai. Ja mīklā ieziež daudz sviesta, tad to veltnē vēlreiz un saloka trīskārt. Pēc veltnēšanas un locīšanas mīklu novieto vēsumā (6 – 8 grādos) un patur 10 – 15 minūtes.
Pēc tam veido smalkmaizītes, kliņģerīšus, pīrādziņus, liek uz ieziestas plāts tādā attālumā citu no cita, lai pēc uzraudzēšanas un cepot tie nesaskartos, pārsedz ar tīru drānu un uzraudzē – lielākos izstrādājumus 45 – 60 minūtes, mazākos 15 – 20 minūtes. Pēc tam pārziež ar sakultu olu vai tikai ar olas dzeltenumu.
Lielākos izstrādājumus cep vidējā siltumā (230 – 250 grādos) 30 – 45 minūtes, mazākos – stiprā siltumā (250 – 280 grādos) 10 – 15 minūtes. Maize ir izcepusies, ja tai ir brūngana garoziņa, tā labi atdalās no plāts un , iedurot maizē koka irbulīti, tas paliek sauss. Lai garoziņa būtu mīkstāka, to pārziež ar izkausētu sviestu.

Smalkmaizīšu receptes skaties: Receptes/Pīrāgi, kūkas, cepumi/Maizes cepšana/Smalkmaizītes
 

 

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004

Reklāma
Reklāma

 

Sastāvdaļas

  • Kviešu milti - 1,2.kg
  • Piens - 500.g
  • Raugs - 50.g
  • Sviests mīklas plāksnes pārziešanai - 200.g
  • Cukurs - 150.g
  • Olas - 3.gab
  • Pūdercukurs
  • Ola pārziešanai - 1.gab