Soli pa solim: mājās siets ķimeņu siers
Maigs, dzeltens, ķimeņu sēkliņām caurausts siers piestāv mūsu vasarai. Lai arī ierasts to ēst Jāņu laikā, patiesībā ķimeņu siers labi garšo vienmēr. Ja gribas nedaudz dažādot garšu, biezas siera šķēles var uzcept uz pannas.

FOTO: Izdevniecības Rīgas Viļņi arhīvs
Tas it nemaz nav grūti.
Vajadzēs:
- 2 ½ l piena
- ½ kg 9 % biezpiena (pēc iespējas sausāka)
- 2 olas
- 75 g skābā krējuma
- 50 g sviesta
- 2 tējk. ķimeņu
- 1 tējk. sāls (bez kaudzītes)
Gatavošana
- Katlā uzkarsē pienu, bet neuzvāra. Bļodā samīca biezpienu un pa karotei liek klāt pienam. Turpina karsēt, bet nevāra, līdz sāk atdalīties sūkalas un piens ir kļuvis par dzidru šķidrumu.
- Lielā bļodā liek caurduri, izklāj to ar marli un nokāš tur katla saturu. Biezpiena masu, kas paliks sietā, nedaudz paspaida, lai notek viss liekais šķidrums.
- Mazā bļodiņā sakul olas ar sāli un ķimenēm.
- Nelielā katlā izkausē sviestu un liek tajā biezpiena masu. Noņem katliņu no uguns un, maisot un spaidot biezpienu, lēnām pievieno tam sakultās olas. Kad olas labi sajaukušās ar masu, liek katliņu uz uguns un turpina maisīt, spaidīt un pat nedaudz pasist topošo sieru.
- Pievieno krējumu un iemaisa to siera masā. Šajā brīdī var pievienot šķipsniņu kurkumas, ja sieru gribi dzeltenāku.
- Uz mazas uguns turpina visu karsēt un maisīt, līdz veidojas viendabīga masa. No karsēšanas ilguma atkarīgs, cik siers būs stingrs.
- Šķīvī izklāj marli, liek tajā siera masu. Marli aizloka un izveido vēlamā izmēra siera formu. Virsū liek vēl vienu šķīvi un slogu. Atstāj uz nakti vēsumā.
Vēl citas interesantas receptes un vērtīgus padomus meklē jaunajā “100 labi padomi” numurā. Nopērkams lielākajās preses tirdzniecības vietās un zurnali.lv.
