Konservēšanas pamatnoteikumi, kas neļauj burkām uziet gaisā un ievārījumiem sapelēt

Kā panākt, lai ziemas krājumiem paredzētie trauki ir pietiekami tīri un tajos varētu pildīt sagatavotos vasaras labumus?
Ja marinēšanai izmanto aizgriežamos vāciņus, burku vēlams apgāzt uz neilgu laiku, bet ne uzglabāt to otrādi, jo spiediens uz vāciņu var traucēt tam hermētiski noslēgties.

FOTO: Shutterstock.com

Ja marinēšanai izmanto aizgriežamos vāciņus, burku vēlams apgāzt uz neilgu laiku, bet ne uzglabāt to otrādi, jo spiediens uz vāciņu var traucēt tam hermētiski noslēgties.

Burku sagatavošana ievārījumiem

Ievārījumiem, kurus sakarsē līdz vārīšanās temperatūrai un izmanto daudz cukura, pietiks, ja burkas izmazgāsi ar mazgāšanas līdzekli, kārtīgi izskalosi ar karstu un aukstu ūdeni un izplaucēsi ar verdošu ūdeni. Pēc šādas apstrādes burkas ir gatavas ievārījumu uzglabāšanai.

 

Burku sagatavošana kompotiem, marinējumiem un sālījumiem

Kompotiem, marinējumiem, sālījumiem, kuru gatavošanai mājas apstākļos pasterizācijas temperatūra nav tik augsta kā rūpnieciskajā ražošanā, ir svarīgi sagatavot pēc iespējas tīrākas burkas. Visbiežāk netīkamo skatu, ka burkas vāciņš aizlidojis pa gaisu un viss labums ir uzrūdzis, izraisa pienskābo baktēriju dažādi savvaļas kloni, kas sastopami it visur telpās un gaisā. Baktērijas spēj izdzīvot apstākļos ar lielāku produktu skābumu un zemāku vides pH līmeni. 

 

Marinējumos mēdz ieviesties arī etiķskābās baktērijas, bet iznākums – sabojāts produkts – ir vienāds neatkarīgi no tā, kādu baktēriju burkas saturs būs saķēris. Savukārt ikdienā tik pazīstamajām pūšanas baktērijām un daudzajiem raugiem nepatīk konservējumu salīdzinoši lielais skābums, ko satur dažādas marinādes, augļi un ogas.

 

Šiem produktiem paredzētos traukus mājas apstākļos tīri izmazgā un izkarsē cepeškrāsnī. Turpat – sterilā vidē – arī atdzesē un tikai tad piepildi. Ja pildīsi produktus karstā, neatdzesētā burkā, tā var sasprāgt.

Reklāma
Reklāma

 

Citas sterilizēšanas metodes – zilie graudiņi un spirts

Ir arī citas metodes trauku sterilizēšanai, piemēram, karsēšanas vietā var lietot zilos graudiņus: sagatavoto šķīdumu lej izmazgātos un izskalotos traukos, kārtīgi izskalo un notecini. 

Sīrupiem paredzētās pudeles, kurām grūti tikt klāt ar birsti, var sterilizēt ar spirtu – drošu un ātru dezinfekcijas līdzekli. Ērti, ja saimnieces rīcībā ir trauku mašīna, kurā mazgātās burkas ir tīras un nav jāsterilizē.

 

Burku vāciņu sagatavošana

 

  • Arī burku vāciņus un pudeļu korķus apstrādā tāpat, tikai ņem vērā, ka metāla uzskrūvējamos vāciņus vai korķus ar gumijas pārklājumu iekšpusē nav vēlams ilgstoši karsēt. 
  • Metode, ka zem vāka liek pārtikas plēvi, lai samazinātu nesterila gaisa klātbūtni, ir novecojusi un skrūvējamo metāla vāku aizdarīšanai var pat traucēt. 
  • Ja vāciņu pareizi aiztaisa, tas pievelkas un blīvi noslēdz trauku. Labi, ja saimniecībā lieto vākus ar tādu kā pumpu viducī, kas, ja vāks uzlikts pareizi, ievelkas un iekšu.
  • Burku apgāšana uz mutes ir viens no veidiem, kā ātri un viegli konstatēt, vai izdevies kārtīgi pievalcēt vāku. Un tam ir papildu nozīme – marināde var vienādi sadalīties pa trauku un apņemt produktus. 

Ja marinēšanai izmanto aizgriežamos vāciņus, burku vēlams apgāzt uz neilgu laiku, bet ne uzglabāt to otrādi, jo spiediens uz vāciņu var traucēt tam hermētiski noslēgties.

Saistītie raksti