Kā mazgāt cepures un cimdus, lai nesaraujas

Visticamāk katrs no mums piedzīvojis situāciju, kad pēc mazgāšanas cepure vai cimdi kļuvuši par kādu izmēru mazāki. Ko ņemt vērā, lai tā nenotiktu, stāsta HUPPA apģērbu zīmola un veikalu vadītāja Latvijā Karina Račko.
Ievērojot dažas nianses, gan cepures, gan cimdi kalpos godam.

FOTO: Publicitātes foto

Ievērojot dažas nianses, gan cepures, gan cimdi kalpos godam.

Rakstu sēriju “Rudens apģērbs ģimenei” atbalsta HUPPA.

 

Pirms ķerties pie cepuru un cimdu mazgāšanas, svarīgākais paveicamais uzdevums ir apģērba etiķetes izpēte. Tradicionāli uz tās būs norādes, kādā temperatūrā cepure vai cimdi mazgājami, drīkst vai nedrīkst likt veļasmašīnā, kā žāvējami utt. Taču gana bieži mēs šīs etiķetes ar vērtīgo informāciju nogriežam. Īpaši, ja bērns mazs un iebilst pret tām. 

Te mazs špikeris, kā tad mazgāt cepures un cimdus, lai pēc tam tie joprojām derētu. 

 

Cepures – galvenais ir materiāls

Būtībā tas ir pamats tam, kādi nosacījumi būs apģērba mazgāšanai. Kā norāda Karina Račko, īpaši uzmanīgiem jābūt mazu bērnu vecākiem, jo mazākajiem paredzētajās cepurītēs visbiežāk pievienota Merino vilna. “Kā jau vilnai, ir jāievēro mazgāšanas temperatūra – tā nedrīkst būt augstāka par 30 grādiem, jo karstākā temperatūrā cepure sarausies,” atgādina speciāliste. 

Citu materiālu cepures parasti drīkst mazgāt veļasmašīnā kopā ar pārējiem apģērbiem.
 

Īpaši ērtas ir adītas šallcepures. Šī izgatavota no kokvilnas maisījuma dzijas, bet iekšpuse no kokvilnas trikotāžas. Uz cepures ir arī atstarojošas detaļas, kas svarīgi tumšajos rudeņos. 

 

Zināšanai!

Daudzās cepurēs Merino vilnai pievienots arī akrils, kas vecākus mēdz mulsināt, mudinot domāt, ka tas ir slikti, ka bērnam būs auksti utt. Taču tā nav, akrils tiek pievienots sastāvam apģērba formas dēļ, jo tas labi satur kopā vilnas diegu un, piemēram, cepure nezaudē savu formu. “Akrils tiešām nav kaitīgs bērnam, tas neveicina statiskās elektrības rašanos un neko citu sliktu nedara, tāpēc tiek pievienots vilnas cepurēs,” saka Karina Račko un piebilst, ka turklāt 

 

daudzās Huppas cepurēs iešūta kokvilnas odere, kas ir patīkama galvas ādai.  

 

Cimdi – grēko ar žāvēšanu

Arī vilnas cimdus mazgā tāpat kā cepures no šāda auduma, taču Huppas produktu klāstā ir patiešām viegli kopjami cimdi gan no ūdens necaurlaidīga materiāla, gan flīsa.

Cimdus droši var mazgāt veļasmašīnā, drīkst izmantot centrifūgu, bet noteikti nedrīkst likt uz karstiem radiatoriem vai gludināt!

Īpaši aktuāli tas ir bērnudārzos, kad pēc pastaigas visi cimdi draudzīgi sagulst uz radiatoriem žūšanai. “Huppas cimdiem ir iestrādāta speciāla membrāna, kas var atlipt. Rezultātā cimdi vairs kārtīgi nepildīs savu funkciju un var laist garām mitrumu,” norāda Karina Račko, piebilstot, ka šāds bojājums pat redzams ar aci – cimda audums uzmet tādus kā burbuļus, un tas nozīmē, ka zudis ūdens necaurlaidības efekts.

 

Zināšanai!

Ir pirkstaiņi un dūraiņi pavisam plāni kā plēve, tad mazliet siltāki un ziemas cimdi. Pēc izskata tie ir ļoti līdzīgi, ar vienādu siltinājumu, taču vieni būs dārgāki, otri lētāki. Tas tāpēc, ka vieni sašūti tikai no 10 000 mitrumnecaurlaidīga auduma un oderes, taču šiem cimdiem ir šūšanas vīles, caur kurām var sūkties mitrums.  

Otri – nedaudz dārgāki – ir pilnībā ūdens necaurlaidīgi, jo šajos cimdos starp oderi un virskārtas audumu iešūta arī ūdens necaurlaidīga odere. “Gluži kā vēl viens vidējais cimds, kas tiešām ir no ūdens necaurlaidīga materiāla un tāpēc nekāds mitrums caur vīlēm netiek klāt rociņām,” atklāj speciāliste un piebilst, ka šāda tehnoloģija tiek izmantota “tikai dažiem modeļiem un tiem ir mazliet dārgāka cena”. 
 

Reklāma
Reklāma

Pieprasīti ir arī trikotāžas un flīsa cimdi. Tie ir silti un ērti.

 

Savukārt pieaugušie flīsa cimdus iecienījuši plaukstas daļā iestrādātā pretslīdes materiāla dēļ, kas ļauj ērti vadīt auto, kamēr tas uzsilst aukstā laikā.  

 

Vēl dažas gudrības mitrumizturīga apģērba kopšanā, lai to nesabojātu

  • Seko norādēm uz apģērba un kop tos saskaņā ar tām.
  • Šos apģērbus parasti drīkst mazgāt veļasmašīnā, saudzīgajā režīmā.
  • Mazgājot apģērbi jāizgriež uz kreiso pusi un tiem jāaizver rāvējslēdzējs, lai mazgājot apģērbs nepiepūstos kā balons
  • Drīkst lietot centrifūgu.
  • Šos apģērbus nedrīkst žāvēt žāvētājā, karstumā vai uz karstiem radiatoriem – auduma membrāna var atlīmēties un sabojāties!
  • Apģērbi jāžāvē istabas temperatūrā, atstājot izgrieztus uz kreiso pusi. Parasti pa nakti šādā veidā apģērbi izžūst.

 

Svarīgi! 

Mazgāšanai var lietot jebkuru līdzekli, taču nedrīkst pievienot mīkstinātāju. Tas aizķepē membrānas poras, kā dēļ audums kļūst mazāk elpojošs.  

 

Kur pirkt?

Kā klātienes, tā tiešsaistes iegādāšanās iespējas. Meklē labākos piedāvājumus ŠEIT un Huppa veikalos Rīgā:
 

HUPPA veikals Zemitāna ielā 9, Rīgā (blakus Zemitāna stacijai)

P.-Pk. : 10.00-18.00,

Sestdiena:  10.00 – 17.00

Svētdiena: SLĒGTS

tālr. +371 27082080

WhatApp, SMS

zemitana@huppa.eu

 

HUPPA veikals t/c Bolero (2. stāvā)

Lielirbes iela, 27 (blakus T/C SPICE)

P.-Pk. : 11.00-19.00,

Sestdiena: 10.00 – 17.00

Svētdiena: SLĒGTS

tālr. +371 66051898

Saistītie raksti