Kā izcept tiešām garšīgas kotletes?

Kotletes. Šķiet – kur vēl vienkāršāks ēdiens par kotletēm? Tomēr katrās mājās un katrā ēdināšanas iestādē ceptas, tās garšo pavisam citādi. Šķiet, ikviens latvietis savā dzīvē ir pamanījies nodegustēt gan izcilas kotletes, gan arī gaužām briesmīgas. Kā tad tikt līdz tām izcilajām?
Kotletes

FOTO: Shutterstock.com

Kotletes

Gaļai jābūt svaigai. Labāk izmantot malto gaļu, nevis izstrādājumu ar nosaukumu – maltās gaļas masa. Vislabāk lielveikalā vai tirgū palūgt pārdevējam jūsu izvēlēto gaļas gabaliņu samalt uz vietas. Kotletēm derēs visdažādākie gaļas veidi – cūkgaļa, liellopts, tītars, vista vai medījums. Galvenais – gaļai jābūt ar nelielu treknumiņu. Tad kotletes būs sulīgākas.

 

Pamēģini pievienot rīvmazi un krējumu

Klasiskās kotlešu receptēs iesaka maltajai gaļai pievienot miltus un olas. Tomēr iespējams arī alternatīvas. Pievienojot maltajai gaļai rīvmaizi un skābo krējumu būs iespējams iegūt vijīgu masu, kas labi turēsies kopā un no tās varēs izveidot glītas vēlamās formas kotletītes. Un pats galvenais – pēc izcepšanas kotletes būs sulīgas un ļoti, ļoti gardas.

 

No eksperimentiem nevajag baidīties

Cepot kotletes nekādā gadījumā nevajag baidīties no eksperimentiem. Piemēram liellopa gaļu sajaukt uz pusi ar maltu cūkgaļu. Medījuma gaļas kotletēm nedaudz treknas cūkgaļas piejaukšana ir teju vai obligāta. Lielisks triks, kā padarīt koltetes gardākas un veselīgākas – pievienot dārzeņus. Nedaudz rīvētus cukini, bukrānus, kāļus vai citus sezonai atbilstošus dārzeņus. Starpcitu, arī rīvēti sīpoli kotletēm piešķir krietni labāku garšu, nekā gabaliņos sagriezti.

 

Reklāma
Reklāma

Kādas garšvielas pievienot kotlešu masai?

Klasiski kotletēm pievieno vien sāli un piparus. Tomēr ar garšvielām ir vērts paspēlēties. Lielisku garšu un aromātu piešķirs šķipsniņa malta muskatrieksta. Skaistu krāsu un interesantu garšu dos kūpināta paprika. Arī latviešu virtuves klasika – ķimenes pēdējā laikā nepelnīti atstātas novērtā. Savukārt garšaugi – rozmarīns vai timiāns kotletēm piešķirs izsmalcinātākas garšas notis.

 

Ļoti svarīgi izvēlēties pareizās taukvielas

Izvēlēties piemērotas taukvielas cepšanai ir gandrīz tik pat būtiski, kā atrast labu malto gaļu. Vislabāk garšos sviestā ceptas koletes, taču jāņem vērā, ka iznākums būs visai trekns. Lieliska izvēle būs arī kvalitatīva olīvu vai rapšu eļļa. Tikai vispirms jānoskaidro vai šīs eļļas piemērotas cepšanai augstās temperatūrās. Ja ir vēlme ievērot slaido līniju, kotletes droši var cept arī cepeškrāsnī. Īsi pirms tās gatavas, vēlams ieslēgt grila režīmu.

 

Saistītie raksti