Kā pareizi vārīt vistas buljonu?
FOTO: Shutterstock.com
Vistas buljons
Labam vistas buljonam nepieciešama laba vista. Vislabāk mājās audzēta un jau krietni padzīvojusi. Bet nu – nav nekāds noslēpums, ka tikt pie šādas vistas mūsdienās ir diezgan liela ekstra. Tāpēc droši ņemam tādu vistu, kāda ir pieejama.
Jo vairāk kaulu, jo labāks buljons
Buljonu var vārīt no veselas vistas un tad varīto gaļu izmantot salātiem vai kādai citai receptei. Bet tas nav būtisks priekšnosacījums. Jāatcerās, ka jo vairāk kaulu, jo labāks, veselīgāks un gardāks buljons. Tāpēc īpaši labas buljona pagatavošanai būs vistas kājiņas un spārniņi.
Cik ilgi jāvāra vistas buljons?
Rēķinam, ka uz kiloramu gaļas varētu būt nepieciešami aptuveni trīs litri ūdens. Ja vārīšanās laikā ūdens pārāk daudz novārījies, to pielej no jauna.
Vispirms gaļu vāra maksimālā temperatūrā. Tad rūpīgi noputo un uz lēna, lēnas uguns vāra aptuveni trīs stundas.
Ko vēl pievienot buljonam
Buljona garšu lieliski papildinās dažādi dārzeņi un garšaugi. Selerija, puravs, burkāns, ķiploks – dārzeņus viegli apcep neitrālas garšas eļļā un pievieno buljonam. Ja vēlās zeltītaku krāsu – buljonam pievieno sīpolu ar visu mizu. Tāpat noteikti ir vērts pievienot lauru lapas, aromātiskos piparus un, protams, sāli. Sāli buljonam pievieno gan vārīšanās sākumā, gan beigās – piekoriģējot garšu.
Kad pēc aptuveni trīs stundām aromātisks buljons ir gatavs, to nokāš un like atpakaļ vārīties. Pievieno buljonam olas baltumu, kas virumu padarīs izcili dzirdu. Pēc tam olas baltumu izmetam vai pacienājam ar to sumi un voilā – lielisks vistas buljons ir gatavs. Gatavu buljonu ledusskapī var turēt aptuveni trīs dienas. Lielisks veids ir buljona saldēšana. Tas ietaupīs laiku un palīdzēs ātri pagatavot gardas vakariņas.