5 koši ziemā ziedoši telpaugi, ko dāvināt ziemas jubilāriem PLUS padomi, kā par tiem rūpēties

Ziemas jubilāriem nav iespēju sarīkot siltu dārza ballīti un saņemt košus vasaras ziedus, tomēr ir telpaugi, kas ar savu košumu priecē ziemā. Ar kādiem telpaugiem iepriecināt ziemas jubilārus un kā kopt šos augus, lai tie ziedētu gadu no gada?
Košā acālija var būt gan balta, rozīga un tumšāk sārta, tomēr tās kopšanā jāievēro zināmi principi.

FOTO: Shutterstock.com

Košā acālija var būt gan balta, rozīga un tumšāk sārta, tomēr tās kopšanā jāievēro zināmi principi.

Ciklamena jeb alpu vijolīte

Ciklamenas jeb tautā sauktās alpu vijolītes ar saviem ziediem mūs parasti priecē aukstajā sezonā, bet pēc noziedēšanas nereti var šķist, ka to mūžam pienācis gals. Inguna Gudruma, LU botāniskā dārza telpaugu speciāliste, tropu un subtropu augu laboratorijas vadītāja, atklāj, ka biežākā kļūda, kas tiek pieļauta šo augu kopšanā ir ciklamenu pārliešana. Kūdra, kurā atrodas daudzas veikalā nopērkamās podiņu puķes, ir tāds substrāts, kas uzsūc ļoti daudz ūdens. Ja podiņa virskārta ir apžuvusi, tad viducī mitrums kādu laiku vēl saglabājas. Tāpēc citreiz liekas, ka vajag vēl apliet, bet tādā veidā augs tiek pārliets un nosmacēts.

Vairāk par to, kā kopt ciklamenas, lasi šajā rakstā.

 

 

Ziemassvētku kaktuss

Nopērkot veikalā Ziemassvētku kaktusu ar daudziem pumpuriem, diemžēl jārēķinās, ka tie var arī neuzziedēt, jo ceļā no audzētavas līdz veikalam un tālāk – līdz mājām bieži vien gluži netīšām tiek darīts tas, kas tieši šajā periodā augam nepatīk. Ņem vērā, ka kaktusam nepatiks:

  • ja to pārbīda un groza, mainot atrašanās vietu;
  • ja to iekaltē un pēc tam, situāciju glābjot, pārlaista;
  • ja laista ar nepiemērotu ūdeni – nenostādinātu un pārāk kaļķainu;
  • ja mēslo ar neatbilstošu mēslojumu;
  • ja tam jāpārcieš pārāk krasa temperatūras maiņa.

Vairāk par to, kā lutināt savu Ziemassvētku kaktusiņu, lasi šeit.

 

Orhidejas jeb fanelopsis

Līdz ar svētku sezonu īpašā godā tiek celtas orhidejas, kuras daudzi izvēlas kā reprezentablu dāvanu darba kolēģiem, draugiem vai radiniekiem – tās ir krāšņas un karaliskas, ilgi zied un ir katras telpas rota un lepnums. Kopumā orhidejas ir viegli kopjami augi. Tāpat kā citiem telpaugiem tām nepatīk tieši saules stari, toties atšķirībā no citiem tās jūtas tīri apmierinātas arī pusēnā. Gluži ēnā orhidejas neziedēs, bet uz ziemu, kad augi nomet ziedus un grib atpūsties, tās uz brīdi var nolikt tālāk no loga.

Vairāk par šiem augiem uzzini šajā rakstā.

Reklāma
Reklāma

 

 

 

Acālijas

Baltas, rozā, lillīgas – tik dažādas krāsu kupenas nes acālijas. Acālijai patīk gaiša vieta, bet ne tieši saules stari. Arī caurvējš acālijai nepatīk, nepatīk atrasties arī tieši virs radiatoriem, jo tad pumpuri, ziedi un lapas izkalst. Par šo puķi pēc noziedēšanas jāparūpējas īpaši, lai tā nenokalstu un nākamajā sezonā varēti priecēt no jauna.

Par to, kā kopt acālijas, lasi šeit.

 

 

Ziemassvētku zvaigzne jeb puansetija

Puansetija ir tropu augs, tādēļ pie mums ziemā tai neklājas viegli. Aukstums, caurvējš, nepiemērota vieta ir galvenie iemesli, kādēļ puansetija nereti nīkuļo un nepriecē mūs tā, kā gribētos. Turklāt bieži vien tā jau ir cietusi pirms nonākšanas mūsu mājās.

Knifiņus, kā lolot šo augu, uzzini šeit!

Saistītie raksti