Kā paša spēkiem atjaunot siltumnīcas konstrukciju un koka puķu kastes. Pamāca eksperts

Kamēr vēl aktīvākais dārza darbu laiks nav sācies, ir īstais brīdis atjaunot koka konstrukcijas – siltumnīcas un puķu kastes. Kā to vislabāk izdarīt, stāsta mācību centra “Tikkurila akadēmija” vadītājs Arnis Pastars.
Ja siltumnīcas vai puķu kastes koka konstrukcijas reiz jau krāsotas, vispirms vajadzētu noņemt veco kārtu. To var izdarīt vai nu slīpējot, vai skrāpējot.

FOTO: Publicitātes foto

Ja siltumnīcas vai puķu kastes koka konstrukcijas reiz jau krāsotas, vispirms vajadzētu noņemt veco kārtu. To var izdarīt vai nu slīpējot, vai skrāpējot.

Siltumnīcas konstrukcijas apstrāde

Ja siltumnīca tiek būvēta no jauna, koka konstrukcijas uzreiz nepieciešams apstrādāt ar speciālu aizsargmateriālu. Pretējā gadījumā mitrums, ilgstoši mijiedarbojoties ar siltumu, veicinās pelējuma un citu sēņu attīstību, līdz ar to konstrukcijas mūžs nebūs garš. Tas pats attiecas uz koka puķu kastēm.


Saimnieki siltumnīcu konstrukcijas bieži vien pārklāj ar antiseptiķiem, piemēram, materiāliem, kas paredzēti sētām un fasādēm. Taču šiem produktiem pievienotas dažādas piedevas – biocīdi, kas novērš pelējuma un cita veida sēņu veidošanos. Saskaroties ar augsni un siltumu, ķīmiskās vielas iztvaiko un nonāk augos – tomātos, gurķos vai salātos –, bet pēc tam mūsu organismā. Šī paša iemesla dēļ nav vēlams izmantot sedzošas ārdarbiem paredzētas krāsas. 
 

Kā apstrādāt puķu kastes

Lai puķu kastes un siltumnīcas pasargātu no vides ietekmes, labāk izvēlēties speciālus produktus, kas tam paredzēti. Kompānijas Tikkurila sortimentā ir produktu līnija, nesatur kaitīgas vielas, piešķir kokam toni un pasargā no mitruma ietekmes. Materiāls pieejams četros gatavos toņos – melns, brūns, zaļš un pelēks.

 


Krāsa nav sedzoša, bet puscaurspīdīga. Vai pirms apstrādes konstrukciju slīpēt, atkarīgs no saimnieka uzskatiem un gaumes. Ēvelēts koks būs vizuāli baudāmāks nekā atskabargains. Neslīpētai koksnei būs nepieciešams lielāks daudzums apstrādes produkta, jo tas vairāk uzsūc, taču līdz ar to kalpošanas laiks būs ilgāks.
 

Ja reiz jau krāsots

  • Ja siltumnīca vai puķu kaste kalpojusi jau ilgāku laiku, vispirms vajadzētu novērtēt konstrukciju stāvokli.
  • Satupējušus materiālus, kas atgādina švammi un ko var izdrupināt ar pirkstiem, vairs nav iespējams glābt un vajadzētu nomainīt.
  • Ja siltumnīcas vai puķu kastes koka konstrukcijas reiz jau krāsotas, vispirms vajadzētu noņemt veco kārtu. To var izdarīt vai nu slīpējot, vai skrāpējot.
  • Gadās arī tā, ka saimnieki pirms tam nav darījuši pilnīgi neko, lai rūpētos par koksnes ilgmūžību. Nonākot ilgstošā saskarē ar vidi, tā kļūst pelēka, jo saule izdedzina lignīnu. Pirms apstrādes vajadzētu no šīs kārtas atbrīvoties. Tā nav bieza, līdz ar to var izmantot veikalā nopērkamus speciālos koksnes balināšanas materiālus vai arī pelēkumu izslīpēt.
  • Ja konstrukcija ir liela apjoma, ērtāk izmantot slīpmašīnu. Mazām konstrukcijām to var izdarīt ar drāšu birsti vai ar urbmašīnu, uzliekot mīkstu drāšu birsti. Starp citu, šādā gadījumā rezultāts būs gana dekoratīvs – izņemot mīksto koksnes šķiedru, iegūsit reljefainu virsmu. Tikai tad konstrukcijas var apstrādāt ar aizsargmateriālu.

Gadās arī tā, ka saimnieki pirms tam nav darījuši pilnīgi neko, lai rūpētos par koksnes ilgmūžību. Nonākot ilgstošā saskarē ar vidi, tā kļūst pelēka, jo saule izdedzina lignīnu.

 

Kā pareizi darīt

  1. Aizsargmateriālu uz konstrukcijām uzklāj ar otu. Neēvelētas koksnes apstrādei vienā kārtā uz katriem četriem kvadrātmetriem vajadzēs litru produkta. Ja virsma ir gluda, ar tādu pašu daudzumu iespējams apstrādāt divas reizes lielāku platību.
  2. Krāsu klāj divās kārtās. Pēc pirmreizējās apstrādes produktam vajadzētu ļaut nožūt vismaz pāris stundu, tomēr drošāk otro slāni būtu klāt nākamajā dienā. Žūšanas ātrumu ietekmē gaisa temperatūra un mitruma līmenis.
  3. Kad konstrukcijas nožuvušas, nav jābaidās, ka tās bojāsies, ja laistot gadīsies uzliet ūdeni. Jāatceras gan, ka pēc laika apstrādi vajadzēs atkārtot.

 

Cik bieži atkārtot

To, cik regulāri aizsagmateriālu nepieciešams uzklāt, vajag novērtēt individuāli. Ja krāsa sākusi izdegt – kļuvusi gaišāka –, konstrukciju nepieciešams pārklāt ar vēl vienu papildu kārtu. Nevajadzētu gaidīt pārāk ilgi, kad koks atkal jau kļūst pelēks, citādi atkal vajadzēs atgriezties sākuma punktā un sagatavošanās darbs būs ilgstošāks.


Lai nodrošinātu labāku saķeri ar jauno aizsargmateriāla kārtu, pirms tam virsmu nepieciešams nomazgāt no putekļiem, zemes pikučiem un citiem netīrumiem. Visērtāk to izdarīt ar dārza šļūteni. 

Siltumnīca noteikti kalpos vairākus gadus, bet puķu kastes pārklājumu varētu būt nepieciešams atjaunot ātrāk.

Saistītie raksti