Uzķeroties uz pārdevēja brīnumstāstiem par ātri augošu koku ar fantastiskiem ziediem, stādu pircēji iztērē simtus par sakņu gabaliņiem

"Viens no pasaulē visātrāk augošajiem kokiem. 12–15 metru augsts ar ļoti lielām sirdsveida lapām. Tas ir ļoti strauji augošs koks. Zied lavandzilas krāsas ziediem ķekaros. 8–12 gados sasniedz 10 metru augstumu, nozāģējot to, no celma aug atvases un nākamais koks," tā lasāms kādā interneta lapā, kurā var pasūtīt pauloniju jeb princešu koka stādus.
Botāniskā dārza piredzē paulonijas gan vairākkārt gribējušas uzziedēt, taču, tā kā ziedpumpuri aizmetas iepriekšējā rudenī, mūsu ziemas tie neiztur.

FOTO: Shutterstock.com

Botāniskā dārza piredzē paulonijas gan vairākkārt gribējušas uzziedēt, taču, tā kā ziedpumpuri aizmetas iepriekšējā rudenī, mūsu ziemas tie neiztur.

Ticamībai piebilsts, ka koks iztur 27 grādu salu un ka tirgotāji to pārbaudījuši Latvijas apstākļos. Dēstus piedāvā par pieciem, desmit un vairāk eiro, ziņo “Latvijas Radio”.

 

Kā “Latvijas Radio” stāsta sieviete Gunta, kura metru lielu paulonijas stādu nopirka pirms gada, ziedēšana otrajā gadā pilnīgi noteikti neesot iespējama: “Žēl, ka iepriekš nebiju viņu aprakstītos brīnumus lasījusi, saprastu uzreiz, ka nevar uzticēties.”. 

"Kad pirku, lūdzu pārdevējam, lai sniedz patiesu info, jo zinu, ka neziemo kā koks. Diemžēl viņi diez ko godprātīgi nebija – apgalvoja, ka par neziemošanu tā ir apmelošana no konkurentiem, ka viņu audzētās ir piemērotas Latvijas apstākļiem. Nu nekas, man tā nebija liela skāde – nopirku par 5 eiro jau lielu stādu. Bet pagājušogad kaimiņiene sakneni nopirka par to pašu naudu, un tas tika atsūtīts sažuvis un beigts," stāstīja Gunta.

 

Reklāma
Reklāma

Tagad tirgotāji aktīvu kampaņu sākuši sociālā tīkla "Facebook" lapā, kur var pieteikties pirksta izmēra sakņu spraudeņiem par trim līdz pieciem eiro gabalā atkarībā no pasūtītā skaita. Un komentāru sadaļa rāda, ka pieteikušies desmitiem gribētāju, pasūtinot simtiem sakņu gabaliņu. 

Dendrologs, bijušais Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns vērtēja, ka paulonijas lapu un ziedu dēļ ir dārzkopju kārots koks. Ziemcietības ziņā augs esot uz robežas – it kā tam vajadzētu būt piemērotam Latvijas klimatam, bet ir arī bažas. Botāniskajā dārzā pieredze ar augu mērāma vairākos gadu desmitos. 

 

Svilāna 30 darba gadu pieredzē paulonijas gan vairākkārt gribējušas uzziedēt, taču, tā kā ziedpumpuri aizmetas iepriekšējā rudenī, mūsu ziemas tie neiztur.