Kāpēc krūms neaug? Praktiski padomi

Gadās, ka krūms neizaug krāšņs un veselīgs, bet gan nīkuļo vai pat aiziet bojā. Kāpēc?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vājš augs slikti augs
Ja nopirktajam augam pods ir pārāk šaurs vai tā sakņu kamols ir izkaltis, var gadīties, ka saknes nekad nespēs ieaugt augsnē un uzņemt ūdeni un minerālvielas. Šāds augs pārstās augi un pakāpeniski aizies bojā.
Auga stādīšanai jāsagatavo pietiekami liela bedre, kuras augsnē iestrādāts labi satrūdējis komposts. Auga sakņu kamolam ir jābūt laba stāvoklī. Ja tas ir izkaltis vai pods ir pieaudzis pilns, sakņu kamols rūpīgi jāizmērcē. Izklājiet saknes stādāmajā bedrē. Pirms piepildāt podu ar augsni, pārliecinieties, ka augs ir iestādīts tikpat dziji, kā audzis iepriekš.


Augs vienmēr jāaplaista
Kad augs ir iestādīts, tas rūpīgi jāaplaista. Pēc tam visu pirmo vasaru un velams, arī otro vasaru jārūpējas, lai augsne būtu mitra. Vieglā augsnē vai nogāzē ieteicams no augsnes izveidot valnīti apkāri vietai, kur zemē atrodas sakņu kamols. Valnītis neļaus ūdenim aiztecēt prom. Neliela šļūtenes gabala ierakšana augsnē palīdzēs ūdeni piegādāt tieši saknēm.

Pakāpeniska bojāeja
Ja sākumā šķiet, ka ir iestādīts veselīgs krūms, bet pēc kāda laika tas pārstāj augt, jāsecina, ka augs ir nepareizi iestādīts un vides apstākļi ir tam nelabvēlīgi, piemēram, augsne ir pārāk sausa. Rudenī vai agrā pavasarī izpētiet sakņu kamola stāvokli. Ja saknes ir sausas un sablīvētas, uzmanīgi izceliet augu un samērcējiet sakņu kamolu. Pēc tam augu iestādiet jauna vietā vai vismaz papildiniet bedri ar svaigu augsni.

Sakņu mitrināšana
Ja pods ir pieaudzis pilns ar saknēm, iemāciet sakņu kamolu uz dažām stundām vai uz visu nakti ūdenī, Tad uzmanīgi attiniet un apgrieziet saknes.


Augsne un vide
Ja augsne ir pārāk sausa vai slapja, vai ari pārāk skāba vai sārmaina, augi var izdzīvot, tomēr to lapotne nebūs tik krāšņa kā labā augsnē augušiem augiem. Tāpēc auga prasības ir jānoskaidro jau pirms tā iegādes un jācenšas tam nodrošināt tik labus augšanas apstākļus, cik vien tas ir iespējams.

Vai drīkst pārstādīt lielu krūmu?
Pārstādīšana nekad nenāk augam par labu. Tomēr, ja krūmu ir nepieciešams pārstādīt, tas izdosies labāk, ja augs būs mazāks. Nozīmīga ir arī rūpīga sagatavošanās auga pārstādīšanai.

Reklāma
Reklāma


Pārstādīšanas stratēģija
Krūmus vislabāk ir pārstādīt miera periodā — no vēla rudens līdz agram pavasarim. Lai saknes mazāk ciestu, augs jāizrok ar iespējami lielāku sakņu kamolu. Sakņu plētumam ir jābūt vismaz tikpat plašam kā zaru vainags, jaunā stādāmā bedre jāizrok jau pirms krūma izrakšanas. Tai jābūt pietiekami lielai, lai krūma saknes ievietotos bedrē viegli. Augsne jāsajauc ar organisko mēslojumu. Lai pārvietotu vecu krūmu, nepieciešama divu vai vairāku cilvēku palīdzība. Ar asu lāpstu visapkārt krūmam jāpārcērt saknes un jāizrok sakņu kamols, cik dziļi vien iespējams. Krūmu var pārvietot uz liela brezenta gabala vai polietilēna plēves. Ja krūma iestādīšanai ir kāds kavēklis, saknes jāapber ar augsni un jāietin polietilēna plēvē vai brezenta auduma, lai tās neizžūtu.
Ja ir pietiekami daudz laika, krūmu pārstāda divos paņēmienos. Rudenī izrok gredzenisku grāvīti ap saknēm vismaz 20 cm dziļumā un piepilda to ar augu kompostu. Krūmu varēs pārstādīt pēc gada. Pa šo laiku komposta tam būs izveidojušās smalkas barotājsaknes. Pēc tam krūmu izrok, rokot pa grāvīša ārpusi, lai nesabojātu jaunas saknes.


Rūpes pēc pārstādīšanas
Par pārstādīto krūmu u labi jārūpējas, jo tā sakņu sistēma var būt bojāta. Krūms regulāri jālaista un labi jāmulčē. Pirmajā gadā vai pirmajos divos gados pēc pārstādīšanas krūmu ieteicams pasargāt no pārmērīgi augstas temperatūras vasarā un no zemas temperatūras - ziemā.
 

Avots: Pipa Grīnvuda. Ko un kā pareizi darīt dārzā. R.: Zvaigzne ABC.