3 eksotiski augi, ko var audzēt Latvijā

Kā Latvijas Radio 1 raidījumam “Kā labāk dzīvot” norāda Latvijas Stādu audzētāju asociācijas vadītājs Andrejs Vītoliņš, robeža starp to, kas ir eksotisks un kas tradicionāls mūsu dārzos, sāk izplūst.

Aktinīdijas noteikti būs tas augs, ko var mēģināt audzēt Latvijas apstākļos un cerēt uz garšīgiem augļiem

FOTO: Shutterstock.com

Aktinīdijas noteikti būs tas augs, ko var mēģināt audzēt Latvijas apstākļos un cerēt uz garšīgiem augļiem

Tā, piemēram, smiltsērkšķis vairs nešķiet eksotisks, bet kā atzīst eksperts – pīlādzis, kas ir ienācis mūsu dārzos ar dažnedažādām šķirnēm, var kļūt gana eksotisks. Tomēr skaidrs ir viens – ir dienvidu augi, kuri tuvākajā laikā nebūs piemēroti Latvijas apstākļiem. Tomēr cilvēki aizvien meklē ko neierastu un eksotisku, tāpēc , balstoties uz raidījumā pausto, piedāvājam 3 augus, ko var mēģināt audzēt Latvijā.

Ziemeļu kivi jeb aktinīdija
Viens no interesantiem augiem, ko var ieaudzēt arī Latvijā, ir ziemeļu kivi jeb aktinīdijas. Tas ir vīteņaugs un atkarībā no šķirnes aug ap 10-15 m augsts, un tam ir sastopamas arī daudz dažādas šķirnes. Kā norāda speciālists, tas spēj augt Latvijā – aktinīdija nav tik prasīga, un augs arī kādas ēkas saulainā pusē pie sienas.

Jūdas koks
Jūdas koks priecē ar koši rozīgi violetiem ziediem vēl pirms lapu parādīšanās – ap aprīli. Arī šo kociņu varētu audzēt Latvijas apstākļos, bet speciālists norāda, ka tiem piemērotāka būs aizsargāta vieta. Piemēram, Kurzemē, kur ir maigāks klimats, tas varētu labi augt. Izvietojot dārzā, tam piemērota būs atrašanās ielokā, saules pusē. Vietas izvēlē jāievēro pamatprincips – nestādīt to uz mājas stūriem, kur gaudo vējš. Eksperts piezīmē – ja kociņš spēj noturēties un augt 1-2 gadus, tā ir laba zīme, ka kociņš varēs iedzīvoties. Jāņem vērā, ka kociņš Latvijā var neizaugt tik augsts kā dabiskajos apstākļos. Speciālists uzsver – nav jāmēģina par visām varītēm padarīt tas par koku, pie mums tas var augt arī krūms.

Reklāma
Reklāma

Citrons
Bieži gadās, kad no apēsta augļa sēkliņas ieaudzējam kādu eksotisku augu, piemēram, citronu. Iekštelpās kā dekoratīvs telpu augs citrons var augt labi, taču āra apstākļiem tas nebūs piemērots. Lai augs sāktu ražot ēdamus un garšīgus citronus, tas ir jāpotē – līdzīgi kā ar ābelēm. Protams, Latvijā būtu problēmas ar piemērota potzara atrašanu, tos varētu meklēt botāniskajos dārzos vai pie kolekcionāriem. Tomēr, ja citronu audzējam iekštelpās kā dekoratīvu augu, var priecāties arī par šādu eksotiku savās mājās. Paberzējot citronkoka lapas, izdalīsies patīkams aromāts, kas ļaus sajusties īpašāk.

Par to, kas jāņem vērā, lai dārzā audzētu eksotiskus augus, lasi šeit.