Kurus augus pēdējais laiks steigt novākt, bet kurus - salnas nebaida?

Ir klāt lielais ražas laiks, darbu pilnas rokas, jo tuvojas arī rudens salnas. Tāpēc der zināt, kuri augi ir jānovāc līdz salam, bet kuri var gaidīt, jo no aukstuma nebaidās.
Kurus augus pēdējais laiks steigt novākt, bet kurus - salnas nebaida?

FOTO: Shutterstock.com

  • Vēlīnās burkānu šķirnes ir sala izturīgas, vēl vairāk – pazeminoties temperatūrai, burkāni turpina augt un nobriest. Tāpēc burkānus droši vari atstāt dobē un noņemt tikai pirms zemes sasalšanas.
     
  • Arī rāceņi ir sala izturīgi, pat -3 grādu sals tiem netraucē. Rāceņi var augt dobē līdz septembra beigām, oktobra sākumam. Ilgāk gan ne, citādi slikti glabāsies un zaudēs labo garšu.
     
  • Rukola labi aug līdz brīdim, kad temperatūra nenoslīd zem +5 grādiem, tāpēc to droši vari sēt septembra sākumā un baudīt svaigus zaļumus no dobes līdz pat ziemas sākumam.
     
  • Arī redīsi nebaidās no aukstuma, tāpēc ir piemēroti rudens ražai.  
     
  • Selerijas viegli iztur pēkšņas temperatūras izmaiņas un pat spēj ziemot ārā, ja ir bieza sniega sega, tāpēc nesteidzies ar to novākšanu.
     
  • Galviņkāposti no neliela sala nebaidās. Ja plānots kāpostgalvas ilgstoši uzglabāt, tās pat iesaka nogriezt tikai pēc pirmajām rudens salnām, lai būtu jau atdzisušas. Neatdzisušas kāpostgalvas ātrāk vīst un bojājas. Ja kāposti ir uz lauka, seko līdzi gaisa temperatūrai, jo sals zem -8 grādiem kāpostiem jau kaitē un tie var sākt bojāties.
     
  • Ziedkāpostiem aukstums nepatīk, tāpēc tos novāc laikus.
     
  • Sarkanās bietes maksimālo vitamīnu daudzumu uzkrāj tikai rudenī, tāpēc tās dobēs atstāj maksimāli ilgi. Kamēr tās ir dobē, seko līdzi laika prognozei, jo bietes ir jānovāc līdz salam – pat nelieli mīnusi šos sakņaugus padarīs uzglabāšanai nederīgus.
     
  • Ķirbis ir jāienes siltās telpās uzglabāšanai pirms aukstā laika iestāšanās. Ja ķirbis būs pavadījis kaut vienu nakti ārā nulle grādos, tas aizies bojā. Ķirbji, kas dabūjuši rudens salu, ātri sapūs.
     
  • Ja rudens avenes būs skāris sals, tās būs ūdeņainas, bez garšas un aromāta. Tiklīdz laika ziņās sola salnas, steidz nolasīt avenes.
     
  • Gan bumbierus, gan ābolus noņem no koka, pirms gaisa temperatūra nokrīt līdz +8 grādiem. Nosaluši šie augļi slikti glabāsies un ātri pūs.