Kartupeļu stādīšanas kalendārs 2021. gadā saskaņā ar biodinamiskās saimniekošanas metodēm

Laicīga kartupeļu sagatavošana un stādīšana nodrošina izturību pret slimībām un kaitēkļiem, bagātīgu ražu un vislabāko garšu. Parasti dārznieki nosaka labvēlīgas dienas stādīšanai atbilstoši laika apstākļiem, kā arī Mēness kalendāra. 

Dārznieki nosaka labvēlīgas dienas stādīšanai atbilstoši laika apstākļiem.

FOTO: Shutterstock.com

Dārznieki nosaka labvēlīgas dienas stādīšanai atbilstoši laika apstākļiem.

Sagatavošana
Labākais materiāls stādīšanai ir sēklas kartupeļi ar sadīgušiem pumpuriem. Sagatavošana jāsāk rudenī. Pēc ražas novākšanas kartupeļus nepieciešams apzaļumot, uz 8 - 15 dienām nolikot saulē. Pēc tam atlasiet labākos bumbuļus un ievietojiet tos kastēs. Mēnesi vai divus pirms stādīšanas datuma izlieciet sagatavoto stādāmo materiālu apgaismotā vietā, lai pārliecinātos par to dīgtspēju. Asni nedrīkst dīgt pārāk ilgi. Viņiem nevajadzētu būt tik gariem, lai paņemot rokās, tie būtu viegli nolaužami.

 

Atlasiet labus, veselīgus, veselus bumbuļus un apstrādājiet tos ar antiseptisku šķīdumu, piemēram, uz vara sulfāta bāzes. Mazie kartupeļi jāstāda veseli, bet lielos kartupeļus vēlams sagriezt apmēram olas lieluma gabalos, pārliecinoties, vai katram gabalam ir vismaz 2 acis. Nazis vispirms jādezinficē. To dara 1 - 2 dienas pirms stādīšanas, jo ir nepieciešams laiks, lai uz griezuma virsmas izveidotos aizsargkārta. Tas palīdz novērst puvi.  Sēklu materiālu ieteicams periodiski atjaunināt, jo bumbuļi ļoti ātri deģenerējas. Pērciet jaunas šķirnes vismaz ik pēc 2-3 gadiem, bet labāk to darīt katru gadu.

Augsnē kartupeļus stāda tad, kas tā ir jau pietiekami sasilusi. Bumbuļus var stādīt augsnē, kas 10 cm dziļumā 7–9°C silta, bet diedzētus bumbuļus var stādīt 4-6°C siltā zemē. Optimālā sadīgšanas temperatūra ir 19-24°C.

Biodinamiskajā lauksaimniecībā sēšanas un stādīšanas laikus nosaka, pamatojoties uz mēness fāzēm. Jau sen tiek atzīmēts, ka debess ķermeņi ietekmē mūsu planētas ekosistēmu. 

2021. gada kartupeļu stādīšanas dienas
 

Aprīlis: 1. – 4., 8. – 9., 13. – 17., 21. – 30.
Maijs: 1.-7., 10.-12., 14.-18., 20.-28.
Jūnijs: 2.-8., 11.-15., 18.-30.
Jūlijs: 2–5, 7–8, 11–19, 22–24, 26–28.
 

Reklāma
Reklāma

 

Kartupeļiem nepieciešamas trūdvielām bagātas mālsmilts vai smilšmāla augsnes. Var audzēt arī smilts augsnēs, nodrošinot nepieciešamo barības elementu daudzumu. Smilts augsnēs uzkrājas vairāk cietes, smagās – mazāk. Vēlamā augsnes reakcija 5,5-6,5 pHKCL, lai gan kartupeļi diezgan labi aug arī skābākās augsnēs. Sārmainās augsnēs iespējama pastiprināta infekcija ar parasto kraupi. 
 

Kas jāzina par ražas rakšanu
2-3 nedēļas pēc tam, kad augi pārstāj ziedēt, jau varat izrakt jaunus kartupeļus ar plānu miziņu. Šie kartupeļi apmēdam uzreiz.

Lai iegūtu lielākus kartupeļus, ražu novāc tikai 2–3 nedēļas pēc lapotnes novīšanas. Ilgāk gaidīt nevajadzētu, tad kartupeļi var sākt pūt.

Dārzeņus ieteicams izrakt pilnmēness laikā. Tad tie ir piesātinātāki ar barības vielām. Labāk nerakt jaunā mēness fāzē.

Atstājiet tikko izraktus kartupeļus 1 nedēļu vēsā, sausā vietā (7–15 ° C). Tātad tos varēs glabāt ilgāk. 


Avots: Biodynamic Calendar 2021, izmantota informācija no Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mājas lapas www.kartupeli.lv