Kas jāzina par abortu?

Visbiežāk sarunvalodā ar vārdu „aborts” apzīmē mākslīgo abortu, runājot par grūtniecības pārtraukšanu pēc sievietes vēlēšanās. Aborts ir operācija, un to drīkst veikt tikai ārstniecības iestādēs, kur tam ir piemēroti apstākļi. Aborta operāciju veic ārsts ginekologs. Ja abortu veic persona bez atbilstīgas kvalifikācijas, tas var būt bīstami sievietes veselībai un dzīvībai. Šāds aborts ir aizliegts ar likumu. Konsultē ginekoloģe Vita Začesta un Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas Papardes zieds jauniešu konsultante Lāsma Līdaka.

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

FOTO: Shutterstock.com

Foto: Viktorija Kuprijanova, www.fotostill.lv

Nevēlama grūtniecība
Ja radušās aizdomas par grūtniecību, tās iespējams kliedēt, veicot grūtniecības testu. Pirmā grūtniecības pazīme ir tieši menstruāciju trūkums, citas biežāk piesauktās grūtniecības pazīmes — slikta dūša no rītiem, reiboņi u. c. — parasti parādās vēlāk un nav raksturīgas pašā grūtniecības sākumā. Ja ir bijušas dzimumattiecības un kavējas mēnešreizes, mājas apstākļos var veikt urīna grūtniecības testu, tomēr tas ne vienmēr ir precīzs. Ir iespējams veikt speciālas asins analīzes, lai noteiktu grūtniecības iestāšanos. Tā ir precīzāka metode. Tomēr pavisam droši grūtniecību var noteikt tikai ārsts, veicot speciālas analīzes un izmeklēšanu.

Izvēle saglabāt vai pārtraukt grūtniecību ir sievietes ziņā.

 


Ja iestājusies nevēlama grūtniecība, sieviete ir izvēles priekšā, tāpēc būtu svarīgi nepieņemt lēmumu steigā, ļaujoties pirmajām emocijām. Jebkurā situācijā ir vairākas izvēles, arī šajā — saglabāt grūtniecību un audzināt bērnu pašai, meklēt palīdzību pie tuviniekiem, vērsties pie organizācijām, kas palīdz grūtībās nonākušām sievietēm, atdot bērnu adopcijai...
Lēmums par grūtniecības saglabāšanu vai pārtraukšanu parasti nav viegls, to ietekmē mūsu vērtības, priekšstati, ģimenes situācija, iespējas saņemt atbalstu un apkārtējo viedoklis. Šaubas un neziņa ir normālas izjūtas šādā situācijā. Nebaidies meklēt palīdzību un atbalstu! Atrodi kādu, ar ko pārrunāt savas izjūtas un pārdomas! Cilvēki bieži atrod labākus risinājumus, ja aprunājas ar kādu uzticamu cilvēku.
Izvēle saglabāt vai pārtraukt grūtniecību ir sievietes ziņā. Tikai sieviete pati konkrētajā situācijā var izvērtēt visus „par” un „pret” un pieņemt lēmumu. Tāpēc pirms lēmuma pieņemšanas svarīgi iegūt plašu informāciju par aborta operāciju, par tās norisi un iespējamiem sarežģījumiem, ieklausīties savās sajūtās un apsvērt dažādus variantus. Ja sieviete pieņēmusi lēmumu par abortu, nevienam nav tiesību iejaukties vai nosodīt viņas rīcību.

Kas jādara pirms grūtniecības pārtraukšanas?
Vispirms jādodas pie ģimenes ārsta vai ginekologa. Ārsts novērtēs vispārējo veselības stāvokli, apstiprinās, ka grūtniecība tiešām iestājusies, noteiks grūtniecības laiku un liks veikt vairākas analīzes: uztriepi no maksts, asins analīzes sifilisa pārbaudei un rēzus faktora noteikšanai. Ja būs vajadzīgs, viņš var noteikt papildu izmeklējumus. Ārsts uzrakstīs nosūtījumu uz aborta procedūru, ko drīkst veikt ne ātrāk kā 72 stundas pēc vizītes pie ārsta.
Sarunā ar ārstu centies noskaidrot visus tevi interesējošos jautājumus! Ārsta pienākums ir uzklausīt pacientu un atbildēt uz viņa jautājumiem, bet ārsts nevar zināt, kas tev nav skaidrs, ja tu to nepajautā. Tāpēc nekautrējies un jautā droši! Svarīgi noskaidrot, kā tiks veikts aborts, kādus medikamentus lietos, kādi varētu būt sarežģījumi un to pazīmes pēc aborta. Uztraukumā bieži gadās aizmirst būtiskas lietas, tāpēc derīgi jau pirms vizītes pārdomāt neskaidros jautājumus un uzrakstīt tos uz lapiņas, lai nekas nepaliek nepajautāts.
Ja sievietei ir kāda neizārstēta dzimumorgānu infekcija un tiek veikts ķirurģiskais aborts, ievērojami palielinās sarežģījumu risks, kas ir biežākais cēlonis neauglībai pēc aborta. Ja tev ir kādas sūdzības — nieze, neparasti izdalījumi, izsitumi dzimumorgānu apvidū tev vai partnerim —, tas noteikti jāpasaka ārstam! Arī tas, ja mainījušies partneri un nav lietots prezervatīvs, ārstam būtu jāzina. Ja agrāk esi slimojusi ar kādu seksuāli transmisīvu infekciju, noteikti pasaki to ārstam!
Ja meitene ir jaunāka par 16 gadiem, par grūtniecību jāpasaka vecākiem vai aizbildņiem un jāsaņem viņu rakstveida piekrišana veikt abortu. Lai nākotnē neplānota grūtniecība vairs nebūtu jāpiedzīvo, ar ārstu svarīgi izrunāties par drošu un tev piemērotu kontracepcijas metodi.

Kā tiek veikts aborts?
Latvijā ir divas metodes, kā tiek pārtraukta grūtniecība: ķirurģiskais aborts un medikamentozais aborts.
Līdz 12. nedēļai abortu var veikt ar ķirurģisko metodi. Vispirms ar speciāliem instrumentiem tiek paplašināta ieeja dzemdē (dzemdes kakls), tālāk augļa ola tiek atdalīta no dzemdes sieniņas un izvadīta ārā. To var veikt:
• ar vakuuma sūkni — ar to auglis tiek „izsūknēts” ārā,
• lietojot īpašu asu instrumentu (kireti), auglis tiek mehāniski atdalīts un izvadīts no dzemdes.
Veicot abortu, tiek lietota vietējā vai vispārējā atsāpināšana, tāpēc operācijas laikā sāpes nav jūtamas. Lai pārliecinātos, ka viss noritējis labi, ginekologu var apmeklēt vēlreiz pēc nākamajām mēnešreizēm.
Aborts ir maksas operācija. Cenas dažādās ārstniecības iestādēs ir atšķirīgas — no Ls 50.

Ja sievietei ir kāda neizārstēta dzimumorgānu infekcija un tiek veikts ķirurģiskais aborts, ievērojami palielinās sarežģījumu risks, kas ir biežākais cēlonis neauglībai pēc aborta.

Reklāma
Reklāma

 

Latvijā veic arī medikamentozo abortu — grūtniecība tiek pārtraukta, izmantojot speciālus medikamentus. To var veikt līdz 7. grūtniecības nedēļai (skaitot no pēdējo mēnešreižu pirmās dienas!). Tā veikšanai izmanto divus medikamentus. Pirmais aptur augļa olas attīstību un sagatavo dzemdes kaklu tās izvadīšanai. Zāles tiek lietotas ārsta klātbūtnē, tad paciente dodas mājās un atgriežas ārstniecības iestādē pēc 36–48 stundām, tad tiek ieņemts otrs medikaments, kas izraisa dzemdes saraušanos un augļa olas izdalīšanos no dzemdes. Pacientei četras stundas jāpaliek ārsta uzraudzībā. Process ir līdzīgs spontānajam abortam — ir sāpes vēdera lejasdaļā un asiņošana, kas var turpināties līdz divām nedēļām pēc aborta. Piecpadsmitajā dienā jāveic ultrasonogrāfija, lai pārliecinātos, ka aborts ir noticis pilnīgi.
Medikamentozais un ķirurģiskais aborts ir vienādi drošas un efektīvas grūtniecības pārtraukšanas metodes. Tomēr ar ginekologu būtu jāizrunājas, kura metode būtu piemērota tieši tev. Būtiska atšķirība ir arī cenā — medikamentozais aborts maksā apmēram Ls 300.

Pašsajūta pēc aborta
Emocionāli pašsajūta pēc aborta var būt ļoti atšķirīga — apjukums, tukšuma sajūta, bailes, izmisums vai atvieglojums un vēlēšanās visu aizmirst. Tās visas ir normālas reakcijas pēc aborta un dažādām sievietēm var izpausties atšķirīgi, pilnīgi normāli ir arī tas, ja neko no tā visa nejūti. Svarīgi šajā brīdī parūpēties par sevi un ievērot visus ārsta norādījumus. Katram cilvēkam ir savs veids, kā palīdzēt justies labāk: mūzikas klausīšanās, silta tēja vai saruna ar kādu, kuram vari uzticēties, kurš tev var sniegt emocionālu atbalstu. Pēc aborta var būt slikta fiziskā pašsajūta — tā ir normāla organisma reakcija uz grūtniecības pārtraukšanu, par to nevajag uztraukties. Pēc aborta var būt:
• reibonis, slikta dūša — tas visbiežāk saistīts ar medikamentiem, kuri lietoti atsāpināšanai,
• velkoša sajūta vēdera lejasdaļā,
• nelieli smērējoši asiņaini izdalījumi no dzimumceļiem (var būt dažas dienas vai ilgt līdz pat vairākām nedēļām),
• nogurums.

Pazīmes, kad nekavējoties jāmeklē ārsts (brīvdienās jādodas pie tuvākā dežūrārsta vai ginekologa — tie pieņem slimnīcu uzņemšanas vai ginekoloģiskajās nodaļās):
• pēc aborta turpinās asiņošana, kas ir spēcīgāka nekā
parasti menstruāciju laikā (var būt ar recekļiem),
• lēkmjveida sāpes vēdera lejasdaļā, kas atkārtojas,
• ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (virs +38ºC).

Kas jāievēro pēc aborta?
Pēc aborta operācijas svarīgi nepieļaut infekciju iekļūšanu organismā, jo tas var izraisīt dzimumorgānu iekaisumu. Tāpēc pēc aborta ieteicams:
• lietot higiēniskās paketes, nevis tamponus,
• līdz nākamai menstruācijai mazgāties zem tekoša ūdens, nevis vannā,
• dzimumdzīvi atsākt ne ātrāk kā divas trīs nedēļas pēc aborta,
• sākot dzimumdzīvi, lietot prezervatīvu, lai nepieļautu iespēju inficēties ar kādu seksuāli transmisīvo slimību.
Pēc aborta parasti paiet četras, sešas nedēļas, kamēr atsākas mēnešreizes. Taču jauna grūtniecība var iestāties uzreiz pēc aborta, turklāt — tūlīt pēc aborta ir paaugstināta apaugļošanās iespēja, tāpēc dzimumattiecību laikā obligāti jālieto izsargāšanās līdzekļi! Ja mēnešreizes nesākas sešu nedēļu laikā pēc aborta, obligāti jādodas pie ginekologa. Ja ir slikta pašsajūta vai kādas citas sūdzības, nevilcinies — dodies pie ārsta un uzdod visus jautājumus, kas tev nav skaidri! Arī tad, ja nav sūdzību, ginekologs būtu jāapmeklē vismaz reizi gadā.

Kādi sarežģījumi var rasties aborta laikā un pēc tā?
Lai cik profesionāli tiktu veikta operācija, jebkura ķirurģiska iejaukšanās ir risks cilvēka veselībai.
Iespējamie aborta operācijas sarežģījumi:
• asiņošana,
• dzemdes sieniņas mehāniska caurduršana (perforācija),
• dzemdes kakla traumatisks bojājums,
• asins recekļu nokļūšana plaušu asinsritē,
• anestēzijas komplikācijas,
• augļa aizmetņa daļiņu aizture dzemdes dobumā,
• dzimumorgānu iekaisums.

Iespējamie sarežģījumi saistībā ar medikamentozo abortu:
•     asinsspiediena pazemināšanās,
•     caureja un vemšana,
•     lēkmjveida sāpes vēderā,
•     asiņošana,
•     augļa olas daļiņu aizture dzemdes dobumā,
•     dzimumorgānu iekaisums,
•     alerģiskas reakcijas uz medikamentiem.

Kādas var būt aborta sekas?
Lielākoties pēc aborta sieviete var iznēsāt un radīt veselu mazuli neatkarīgi no tā, cik ilgs laiks pagājis pēc aborta. Tomēr aborts var ietekmēt nākamās grūtniecības norisi — palielinās risks grūtniecības neiznēsāšanai, ārpusdzemdes grūtniecībai, sievietēm ar negatīvu rēzus faktoru iespējama reakcija uz mātes un bērna rēzus faktoru nesaderību. Ja aborts veikts sievietei ar neizārstētu dzimumorgānu infekciju, ievērojami palielinās neauglības risks. Ja aborta operācija noritējusi bez sarežģījumiem, neauglības risks ir tuvu nullei. Lai samazinātu šo risku, ļoti svarīgi precīzi un rūpīgi ievērot visus ārsta norādījumus.
Psiholoģiski aborta sekas var būt ļoti atšķirīgas. Tas atkarīgs no apstākļiem, kādos grūtniecība iestājusies, kādu apsvērumu dēļ sieviete izšķīrusies par grūtniecības pārtraukšanu. Reizēm pēc aborta var saasināties attiecības ar partneri — var rasties dusmas, aizvainojums pret otru, samazināties vēlme pēc fiziskas tuvības. Bieži šādas situācijas liek pārvērtēt gan katram savu dzīvi (svarīgākos mērķus, attieksmi, gatavību uzņemties atbildību), gan attiecības kopumā. Šādā situācijā svarīgi neļauties mirkļa emocijām, nevainot vienam otru, bet mēģināt mierīgi visu pārrunāt. Ja tas neizdodas pašiem, nevajag baidīties meklēt palīdzību pie kāda speciālista (psihologa, psihoterapeita). Galvenais — neklusēt! Diemžēl otra domas un izjūtas neviens uzminēt nevar, tāpēc svarīgi runāt atklāti par to, ko jūti un domā. Izjūtas arī ilgāku laiku pēc aborta var būt ļoti atšķirīgas — ir sievietes, kuras uzskata, ka pārtraukt grūtniecību ir bijis pareizs lēmums, savukārt citas to nožēlo. Tomēr — nav vērts sevi šaustīt par jau pieņemtu lēmumu, svarīgi to pieņemt kā daļu no savas dzīves. Dažkārt sievietes pat pēc ilgāka laika domās atgriežas pie šā notikuma, mēģina iztēloties, kā būtu bijis, ja rīkotos citādi, mokās pašpārmetumos. Ja šīs domas atkārtojas bieži un ir traucējošas, būtu vēlams vērsties pie psihologa vai psihoterapeita.

Materiāla tapšanā izmantota Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācijas Papardes zieds informācija

Izlasi arī:
Aborts. Un kas ar tevi notiek pēc tam?
Aborts darba dēļ