Pirmās stundas kopā ar bērniņu! Dzemdību namā uzsāk ķeizargrieziena operācijas ar iespējami draudzīgāku dzemdību pieredzi ģimenei un bērnam. FOTO

"Ar prieku un lepnumu šodien no Dzemdību nama mājās izrakstām mazo Hariju, kurš pirmdien pasaulē nāca ķeizargrieziena operācijā, kuras laikā māmiņai bija iespēja piedalīties dēliņa izcelšanā un viņa varēja mazulīti tūlīt pielikt pie krūts," teikts Rīgas Dzemdību nama Facebook kontā.
Dzemdību namā uzsākta jauna prakse, veicot keizargrieziena operācijas.

FOTO: Publicitātes foto

Dzemdību namā uzsākta jauna prakse, veicot keizargrieziena operācijas.

Lai ģimenēm veidotu pēc iespējas draudzīgāku un pozitīvāku dzemdību pieredzi arī ķeizargrieziena operācijas laikā, Dzemdību namā aprobēta ķeizargrieziena metode, kurā sieviete asistē bērniņa izņemšanu, un kur āda-āda kontakts mātei ar mazuli tiek nodrošināts pirmajās minūtēs pēc piedzimšanas.

 

 

Operācijas laikā tiek ievēroti visi aseptikas nosacījumi – māte pirms operācijas mazgā un sterilizē rokas, uzvelk sterilus cimdus. Infūzijas katetrs un citas nepieciešamās medicīnas ierīces tiek ievietotas tā, lai rokām nodrošinātu mobilitāti. Svarīga ir arī vienreizlietojamā operāciju apģērba izvēle – Dzemdību nama mediķi par piemērotāko atzinuši kimono veida piegriezuma kreklu, kas atvieglo āda-āda kontakta nodrošināšanu un bērniņa pielikšanu pie krūts.

 

 

Pirmo stundu pēc mazuļa nākšanas pasaulē mēdz dēvēt par “zelta stundu", kad mazulīša labākai adaptācijai pasaulē un emocionālās saiknes nostiprināšanai starp bērnu un māti, izšķiroša ir tūlītēja zīdīšanas uzsākšana. Īstenojot ķeizargrieziena operāciju ar jauno metodi, māmiņa mazuli  var uzsākt zīdīt jau pirmajās minūtēs pēc bērna piedzimšanas, kamēr mediķi vēl turpina darbu, pabeidzot operāciju – sagaidot placentas piedzimšanu caur operācijas brūci un aizšujot dzemdi, vēdera dobumu un ādu.

 

Reklāma
Reklāma

 

Tāpat kā dabiskās jeb fizioloģiskās ģimenes dzemdībās, arī plānota ķeizargrieziena operācijas laikā, māmiņai būtisku emocionālu atbalstu var sniegt sievietei tuvs cilvēks.

 

 

Mazā Harija piedzimšanu piedzīvoja arī viņa tētis Rihards. Pirmās divas stundas māmiņa Krista, tētis un dēliņš bija kopā, un jaunie vecāki vēlas iedrošināt arī citus pārus jaunajai operācijas metodei. 

 

Harijs ģimenē ir trešais bērns, un arī abi pirmie bērniņi dzimuši ķeizargriezienā, bet “šoreiz vecāki dzemdību laikā piedzīvojuši vislielāko emocionālo piepildījumu”, teikts Dzemdību nama paziņojumā. 

Saistītie raksti