Kā šķiras gudras sievietes — solis pa solim

Vai ir gadījies domāt par to, ka pienācis laiks saraut saites ar laulāto vai cilvēku, ar kuru dzīvo kopā? Šķiršanās vienmēr ir grūta, un reizēm paiet gadi (gadu desmiti), līdz tiek pieņemts smagais lēmums šķirties. Jo labāk būsi šim notikumam sagatavojusies, jo gludāks būs process.

Gudra sieviete nešķiras emociju karstumā.

FOTO: Shutterstock.com

Gudra sieviete nešķiras emociju karstumā.

Šķiršanās un nauda

Lēmums pieteikt laulības šķiršanu var radīt negaidītus pagriezienus un celt gaismā neatrisinātas lietas. Cik viegli vai grūti tiksi galā, lielā mērā būs atkarīgs no tevis. Jo labāk tam būsi sagatavota gan emocionāli, gan finansiāli, jo vieglāk visam tiksi pāri. Ja esi pieņēmusi lēmumu, sapratīsi, cik tas īstenībā ir sarežģīts. Pārim, kas nodzīvojis kopā gadu, kam nav kopīgas mantas un bērnu, būs cita šķiršanās prāva nekā tam pārim, kurš kopā nodzīvojis desmit gadu un kuram ir trīs mazi bērni, kā arī pārim, kas šķiras pēc gadsimta ceturkšņa kopdzīves, kam bērni lieli un galvenās var izrādīties mantiskās problēmas. Tomēr, lai ari cik atšķirīgi var šķist gadījumi, pastāv daži ieteikumi, kas der visiem.

 


Konsultējies ar juristu. Ja tev ar laulāto ir kopīgi bērni un īpašums, ir prātīgi prasīt padomu juristam. Jautā ari paziņām, kuriem bijusi līdzīga pieredze, neskopojies, ja tiek piedāvāta stingra legāla palīdzība. Ja tev būs nepieciešams advokāts, mēģini tam atlicināt naudu, lai varētu veikt priekšapmaksu, kas bieži vien tiek prasīta. Mēģināt iztikt bez jurista var būt tas pats, kas pašam veikt aklās zarnas operāciju.


Liec kaudzē dokumentus. Pagatavo kopijas no trīs pēdējo jūsu laulības gadu bankas kontu izrakstiem, rēķiniem, īres un komunālajiem maksājumiem, nomaksātajiem nodokļiem. Tas viss būs vajadzīgs advokātam.


Slēdz kopīgo kredītkarti. Ja kredītkartes konts ir uz abu, tava un vīra, vārda un tas ir atvērts, tu joprojām esi atbildīga par jebkuriem izdevumiem, ko veicis tavs vīrs. Ja izdevumi netiek atmaksāti, tie var parādīties tavā kredīta ziņojumā. Atver pati savu bankas kontu un kredītu.


Pārliecinies, kad beidzas veselības apdrošināšanas polise. Pēc Mērfija likuma, tava apdrošināšanas polise var beigties tieši šķiršanās laikā, tāpēc pārbaudi tās beigu datumu. Tas pats attiecas uz citiem apdrošināšanas veidiem.


Veic mājas un īpašuma revīziju. Tas ļaus labāk saprast, kas tiešām ir dalāms. Uzraksti visu, ko zini par saviem uzkrājumiem un parādiem, un apzini visus, kas varētu būt liecinieki. Svarīgi ir visu pierakstīt, tu nekad savam juristam nevari iedot par daudz informācijas. Apsver iespēju fotografēt un filmēt māju, tās iekārtu un pagatavot ģimenes albuma kopijas (izrādās, tiesā tās ir biežs strīda ābols).


Izvēlies savu īpašumu uzmanīgi. Nekļūdies, pieprasot īpašumu, jo tas var maksāt naudu. Piemēram, ja tu par visu varu gribi paturēt ģimenes māju, atceries, cik tas maksās. Cik maksās apkure, mājas apkope, apdrošināšana un nodokļi. Pārdot māju ari nav viegls darbs, un visus ar pārdošanu saistītos izdevumus nāksies maksāt tikai tev.


Domā, kas tev sniegs emocionālu atbalstu. Izvēlies draugus, kuriem vari uzticēties. Nekad nevar zināt, kurš apmetis kažoku uz otru pusi un vēlāk pat liecinās pret tevi. Ģimenes problēmu konsultants palīdzēs domāt skaidri un neatkāpties no šķiršanās plāna. Iespējams, ka bērniem būs nepieciešama psihologa palīdzība.


Svarīgi būt praktiskai un racionālai

Lietas, ko nedrīkst darīt:
 

Reklāma
Reklāma
  • Neatstāj pašplūsmā šķiršanās juridiskos jautājumus.
  • Neizvācies no mājas, ja vien nebaidies no vardarbības. Prasi padomu advokātam, pirms pamet mājas.
  • Nemēģini visu paveikt pati. dažreiz nepieciešami eksperti vai grāmatvedis, īpašuma novērtētājs u. c. Uzskatot, ka visu vari paveikt pati, var izrādīties, ka tomēr darbojies neproduktīvi un pat nepareizi.
  • Neizmanto to pašu advokātu, ko tavs vīrs. Iespējams, pastāvēs interešu konflikts. Parasti gan juristi nepārstāv abas puses vienlaikus, jo tas liecina par sliktu praksi.
  • Neliec atriebību kā šķiršanās mērķi.
  • Nesalīdzini savu šķiršanos ar citu šķiršanās lietām Katrai ir citi fakti un notikumu gaita.
  • Nesaki neko sliktu par savu vīru bērnu klātbūtnē, tas tev var negaidīti nākt atpakaļ.
  • Nedomā tikai par to, kā rīkosies, domā arī par to, kādas sekas rīcība izraisīs. Piemēram, neraksti vēstules, kuras tu negribētu dzirdēt nolasām tiesā.
  • Šķiršanās ietekmēs tevi tiesiski, finansiāli un emocionāli. Ievērojot šos padomus, lietu vismaz var nesarežģīt.


 1. kļūda: atdot maku vīram
 „Nezināšana nav tikums." Neiedziļinoties ģimenes budžetā, tu vari radīt sev grūtības. Sievietes pašas lieliski spēj rūpēties par savām finansēm, bet pēc laulībām tomēr visas rūpes par naudu uztic vīram, tā, pateicoties vira pirmslaulību parādiem un naudas tērēšanas ieradumiem, nonākot līdz bankrotam.
Ko darīt: seko līdzi izdevumiem
 

Abiem partneriem vajadzētu būt klāt, kad notiek tikšanās ar apdrošinātāju, grāmatvedi, finanšu plānotāju un advokātu. Tev arī jāseko ikmēneša bankas pārskatam un kredītkaršu rēķiniem. Turklāt visas izdrukas un dokumentus vajadzētu glabāt vienā, abiem zināmā vietā.


 2. kļūda: zaudēt savu (finansiālo) identitāti
 Kad Laila K. (42) pirms sešiem gadiem precējās, vīrs piedāvāja pārņemt rūpes par finansēm. Viņa labprāt tam piekrita. Pārim bija kopīgi banku konti, un Laila atteicās pat no savas American Express un sāka lietot kopīgo kredītkarti. Brīdī, kad pāris nolēma iesniegt laulību šķiršanu, Laila atklāja, ka kredītkarte ir uz vīra vārda, bet viņa ir tikai autorizēts lietotājs. Viņas vārds tika svītrots, un pagāja mēneši, mēģinot kredītkarti atjaunot uz sava vārda. Cīnoties par savu naudu, viņa atklāja, ka aktīvs kredītvēstures trūkums darbojas pret viņu. Viņai tika piedāvātas tikai kartes ar augstiem procentiem un mazām kredīta iespējām. Un tikai pēc diviem gadiem Laila dabūja karti ar konkurētspējīgu procentu likmi un labām kredīta iespējām.
 

Ko darīt: saglabā savu bankas kontu
 Vienmēr saglabā savu kredīta identitāti. Pārim būtu ieteicami trīs bankas konti (sievas, vira, kopīgs), taču atsevišķas kredītkartes.


3. kļūda: pamest karjeru
Pēdējā laikā palielinās māmiņu skaits, kuras pēc bērna piedzimšanas nolemj neatgriezties darbā (ASV 26%). Tu novērtē iespēju palikt mājās ar bērniem, bet, jo ilgāk dzīvo mājās, jo vairāk izkriti no aprites un ir grūtāk konkurēt darba tirgū. Pēc vairākiem gadiem, atgriežoties darbā, sievietēm bieži vien tiek piedāvāts sliktāk apmaksāts darbs un zemāks postenis.


Ko darīt: spodrini savas iemaņas
Ir grūti saglabāt sevi labā profesionālā formā, kamēr bērns ir mazs, bet pat tad, ja esi turīga, vienmēr pieļauj iespēju, ka kādu dienu tā vai cita iemesla dēļ tev var nākties atgriezties darbā. (Un bērni galu galā izaug.) Tādēļ nezaudē visas saites ar darbu, apmeklē profesionālos saietus, uzņemies kādu projektu, aizvieto kolēģus, arī tas var noderēt, kad sāksi lūkoties pēc darba.
 

4. kļūda: nekrāt pensijai
Daudzas precētas sievietes neuzskata pensiju uzkrājumu veidošanu par prioritāti. Ja vīrs pelna pietiekami, sieva bieži vien tic, ka viņš iekrās ari kopīgajiem zelta gadiem. Problēma kļūst vēl lielāka, zinot, ka sievietes (24%) vieglāk nekā vīrieši (19%) iztērē savus niecīgos iekrājumus kaut kam citam, nevis veido pensijas uzkrājumu (ASV dati).
 Sievietes, kuras izšķiež savus ietaupījumus citiem mērķiem, ir īpaši netālredzīgas, jo vidēji viņas dzīvo par sešiem gadiem ilgāk.
 

Ko darīt: krāj santīmus nākotnei
 Izvēlies veidot pensijas uzkrājumu par prioritāti pat tad, ja nākas samazināt izdevumus bērnu izglītībai. Ja tu strādā un darbavieta piedāvā, cik iespējams, iekrāj pensiju fondā.
 

5. kļūda: prāvā pieprasīt māju
Kad Liene šķirās no vīra, viņa sameklēja labāko advokātu bērnu tiesību jautājumos. Tagad viņa to nožēlo un apgalvo, ka būtu meklējusi advokātu, kurš spētu cīnīties arī par viņas materiālo labklājību. Lai gan viņa izkaroja tiesības uz bērniem, tagad jāiztiek ar niecīgo bērnu pabalstu, ko izcīnīja advokāts.
Lienes stāsts nemaz nav neparasts. Sievietes bieži vien visu uzmanību velta tam, lai savā aizbildniecībā iegūtu bērnus vai māju, bet zaudē skatu uz finansiālo kopainu. Vidēji sievietes dzīves līmenis pēc šķiršanās pasliktinās par 27 procentiem (ASV dati).

Materiāls publicēts sadarbībā ar veselības žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem Šūpulītis un Ģimenes centra poliklīniku.

Saistītie raksti