Radīta “Zīlīte vecākiem” – informatīvs materiāls, kā sarunāties ar savu bērnu par seksuālo un reproduktīvo veselību

Veselības ministrija (VM) izstrādājusi informatīvu materiālu vecākiem “Zīlīte vecākiem. Manam bērnam būs sekss”, kas tapis informatīvās kampaņas “CIK BRĪVI TU RUNĀ SEKSA VALODĀ? PAR VEIKLU VALODU!” ietvaros.
Jomas ekspertu izstrādātajā materiālā sniegti praktiski padomi vecākiem, kā sarunāties ar saviem bērniem – 15–18 gadus veciem jauniešiem – par seksuālās un reproduktīvās veselības un citiem ar attiecībām saistītiem jautājumiem.

FOTO: Publicitātes foto

Jomas ekspertu izstrādātajā materiālā sniegti praktiski padomi vecākiem, kā sarunāties ar saviem bērniem – 15–18 gadus veciem jauniešiem – par seksuālās un reproduktīvās veselības un citiem ar attiecībām saistītiem jautājumiem.

Jomas ekspertu izstrādātajā materiālā sniegti praktiski padomi vecākiem, kā sarunāties ar saviem bērniem – 15–18 gadus veciem jauniešiem – par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, cieņpilnām savstarpējām attiecībām, atbildīgu seksuālās dzīves uzsākšanu, izsargāšanos un citiem jautājumiem. Tāpat atspēkoti populārākie mīti par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem.

 

Kā liecina pētījumu centra “SKDS” 2022. gada izskaņā veiktās aptaujas rezultāti, vairums vecāku Latvijā piekrīt, ka izglītošana par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem ir svarīga un nepieciešama. Vienlaikus puse aptaujāto iedzīvotāju, kuru ģimenē ir 10–18 gadus veci bērni, ar viņiem par seksuālo un reproduktīvo veselību nav runājuši, bet vēl 

 

41 % iedzīvotāju atzīst, ka ģimenē par šīm tēmām nerunā vispār.

Reklāma
Reklāma

 

“Jauniešu izglītošana par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem ir ļoti svarīga, jo jauniešu izglītošana viņiem draudzīgā veidā ir efektīva, pasargā viņus no mācīšanās caur savām kļūdām un negatīvās pieredzes, un palīdz izvairīties no tādiem fiziskās un psihiskās veselības riskiem kā neplānota grūtniecība vai seksuāli transmisīvas infekcijas. Turklāt pētījumi liecina, ka, tieši izglītojot pusaudžus seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumos, tiek veicināta vēlāka dzimumdzīves uzsākšana. Šajā gadījumā izglītošana nozīmē arī vecāku sarunas ar saviem bērniem. Lai šādas sarunas izdotos, svarīga ir mūsu pašu kā pieaugušo komforta sajūta, sarunājoties par seksualitātes jautājumiem, un vecākiem to palīdzēs stiprināt šis informatīvais materiāls,” norāda sabiedrības veselības speciāliste un kampaņas eksperte Rita Kubuliņa.
 

Informatīvais materiāls “Zīlīte vecākiem. Manam bērnam būs sekss” lejupielādē ŠEIT.
 

Saistītie raksti