Noskaties filmu jauniešiem "Cik brīvi tu runā seksa valodā? Par veiklu valodu!"

Veselības ministrija (VM) kopā ar ekspertiem izstrādājusi izglītojošas filmas jauniešiem un pieaugušajiem, kurās ar praktisku dzīves situāciju izspēli un humora dzirksti tiek skaidrotas izplatītas situācijas un mīti, ar kuriem jaunieši un pieaugušie var saskarties seksuālās un reproduktīvās veselības jomā. Izglītojošās filmas ir tapušas informatīvās kampaņas “Cik brīvi tu runā seksa valodā? Par veiklu valodu!” ietvaros.
Aptaujas dati liecina, ka puse aptaujāto iedzīvotāju, kuriem ģimenē ir 10–18 gadus veci bērni, ar viņiem par seksuālo un reproduktīvo veselību nav runājuši, bet vēl 41 % iedzīvotāju ģimenē par šīm tēmām nerunā vispār. 

FOTO: Shutterstock.com

Aptaujas dati liecina, ka puse aptaujāto iedzīvotāju, kuriem ģimenē ir 10–18 gadus veci bērni, ar viņiem par seksuālo un reproduktīvo veselību nav runājuši, bet vēl 41 % iedzīvotāju ģimenē par šīm tēmām nerunā vispār. 

Pētījumu centra “SKDS” 2022. gada izskaņā veiktās aptaujas dati liecina, ka puse aptaujāto iedzīvotāju, kuriem ģimenē ir 10–18 gadus veci bērni, ar viņiem par seksuālo un reproduktīvo veselību nav runājuši, bet vēl 41 % iedzīvotāju ģimenē par šīm tēmām nerunā vispār. 
 

Sabiedrības zināšanas par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem raksturo nepilngadīgo grūtnieču un mākslīgi veikto abortu skaits. 

 

Latvija joprojām ir to Eiropas Savienības valstu vidū, kurām ir salīdzinoši liels nepilngadīgo grūtnieču īpatsvars, abortu skaits, kā arī lielākais HIV saslimšanu skaits, kas norāda uz agrīnu dzimumattiecību uzsākšanu un nepietiekošām zināšanām seksuālās un reproduktīvās veselības jomā (drošu kontracepcijas metožu izvēli), kā arī zināšanām par drošu un atbildīgu savstarpējo attiecību veidošanu.

 

Reklāma
Reklāma

 

Izglītojošo filmu mērķis ir veicināt jauniešu, viņu vecāku un pieaugušo zināšanas un izpratni par seksuālo un reproduktīvo veselību, tajā skaitā kontracepcijas nozīmi un seksuāli transmisīvo slimību (STI) riskiem, kā arī viegli saprotamā veidā skaidrot nepieciešamību par savstarpējām attiecībām un seksu sarunāties cieņpilni, godīgi un atklāti.

 

“Spēja paust savas domas un jūtas par tik intīmu, bet vienlaikus neatņemamu un fundamentālu cilvēka identitātes aspektu kā seksualitāte un savstarpējās attiecības, ir ne tikai atslēga uz veselīgu sabiedrību, bet arī uz laimīgāku dzīvi ikvienam – tikai ar valodas palīdzību mēs varam izprast sevi un citus, pozitīvi veidojot savu dzīves kvalitāti. Turklāt tas ir vienlīdz aktuāli gan pusaudžiem, gan pieaugušajiem,” filmu aktualitāti skaidro kampaņai piesaistītā eksperte, Latvijas Universitātes Psiholoģijas nodaļas vadītāja asociētā profesore Ieva Stokenberga. 

Saistītie raksti