Vecāki jautā: vai CPV vakcīna pusaudzim nozīmē aizsardzību pret saslimšanu ar vēzi pieaugušā vecumā?

Šis gads Latvijā sācies ar priecīgu ziņu – valsts sākusi apmaksāt vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) ne vien meitenēm, bet arī zēniem no 12 gadu vecuma. Pie "Mammamuntetiem.lv" vērsās vairāki vecāki ar jautājumu, vai vakcīna nozīmē 99% garantiju, ka puisis nedabūs šo vīrusu vai nebūs tā nēsātājs?
CPV vakcīna nozīmē iegūtu imunitāti arī pieaugušā vecumā pret noteiktajiem tipiem, kas iekļauti vakcīnā – tie ir deviņi  kancerogēni tipi no 13 zināmajiem.

FOTO: Shutterstock.com

CPV vakcīna nozīmē iegūtu imunitāti arī pieaugušā vecumā pret noteiktajiem tipiem, kas iekļauti vakcīnā – tie ir deviņi kancerogēni tipi no 13 zināmajiem.

Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, profesore Dace Zavadska skaidro: 

lai pasargātos no dažādiem audzējiem un citām CPV izraisītām saslimšanām pieaugušā vecumā, zēniem ir jāvakcinējas jau pusaudžu gados. 

Un, jā, tas nozīmē iegūtu imunitāti arī pieaugušā vecumā, taču “runa ir tikai par šiem noteiktajiem tipiem, kas ir iekļauti vakcīnā”. Profesore atgādina, ka kopumā ir 13 kancerogēni tipi, savukārt vakcīnā iekļauti deviņi: “Zinātne visus tipus vēl nav spējusi ielikt vakcīnā.”

 

Zināšanai

Reklāma
Reklāma
  • Līdz 15 gadu vecumam jāsaņem divas vakcīnas devas. Otrā deva jāsaņem 9 mēnešus pēc pirmās (tas nekas, ja tiek iekavēta otrās devas saņemšana).
  • No 15 gadu vecuma jāsaņem trīs vakcīnas devas. Pēc šī plāna otrā deva ir jāsaņem divus mēnešus pēc pirmās, savukārt trešā deva – 3 mēnešus pēc otrās.

Šobrīd tiek lēsts, ka revakcinācija pret CPV pēc noteikta gadu skaita nebūs nepieciešama – veicot vakcinācijas kursu, aizsardzība tiek prognozēta visam mūžam. 

 

Valsts apmaksāto vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu šobrīd Latvijā var saņemt meitenes, sākot no 12 gadu vecuma līdz pat 18. dzimšanas dienai, kā arī 12 gadu veci zēni ģimenes ārstu praksēs visā Latvijā.

Saistītie raksti