Vai šķaudīšana pēc mīlēšanās pasargā no grūtniecības? Jautā pusaudži, bet atbildes interesē arī vecākus

Vai pēc seksa nošķaudoties samazinās draudi palikt stāvoklī? Vai varu kādam sūtīt savus kailfoto? Vai ar tamponiem var zaudēt nevainību? Šādus un citus līdzīgus jautājumus jaunieši joprojām bieži uzdod gan interneta vidē, gan speciālistiem. Nu ir radīta vietne "Zinātiekāre", kur jaunieši un arī pieaugušie var iegūt speciālistu atbildes uz šiem jautājumiem.
Atbildes uz  jauniešu jautājumiem par seksualitāti un intīmo higiēnu sniedz  interaktīvs projekts Zinātiekāre.lv.

FOTO: Shutterstock.com

Atbildes uz jauniešu jautājumiem par seksualitāti un intīmo higiēnu sniedz interaktīvs projekts "Zinātiekāre.lv".

Vai ir taisnība, ka nevar palikt stāvoklī, ja puisis nebeidz iekšā un meitene pēc tam šķauda?

Atbilde: Nedaudz spermas var izdalīties arī pirms puiša ejakulācijas jeb "beigšanas". Tādēļ, pat ja puisis “nebeidz” makstī, meitene tāpat var palikt stāvoklī. Pat vispieredzējušākais puisis var arī laikus nepaspēt izņemt dzimumlocekli no maksts, tādēļ šī kontracepcijas metode nav uzskatāma par drošu. Turklāt šķaudīšana pēc seksa noteikti nepasargā no iespējas palikt stāvoklī.

 

Līdz kuram vecumam vajadzētu zaudēt nevainību?

Atbilde: Neeksistē konkrēts vecums, kad būtu jāsāk nodarboties ar seksu. Galvenais, lai Tu pats tam būtu gatavs. Sekss ar kādu tikai tāpēc, ka vēlies pazaudēt nevainību, vai tikai tāpēc, ka Tu domā, ka visi Tavi draugi jau to dara, var būt kļūdains un nesagādāt vēlamo prieku. Saproti, vai Tu pats to vēlies un vai Tu gribi, lai pirmā reize ir tieši ar šo cilvēku. Un neaizmirsti izsargāties!

 

Reklāma
Reklāma

Projekts "Zinātiekāre" ir interaktīvs un jauniešu informācijas patēriņa paradumiem pielāgots projekts, kurā tiek sniegtas atbildes uz 56 interneta vidē un speciālistiem biežāk uzdotajiem pusaudžu jautājumiem. Jautājumi pieskaras attiecībām, intīmai veselībai, komunikācijai internetā, seksam un seksualitātei. Godalgotais dramaturgs un režisors Klāvs Mellis katru jautājumu pārveidojis īsā, kāda pusaudža stāstītā stāstiņā. 

 

Video formātā stāstus iedzīvinājuši Latvijas Kultūras akadēmijas aktieru kursa studenti. 

Atbildes uz katru no pusaudžu jautājumiem snieguši sabiedrībā zināmi veselības aprūpes speciālisti. Projekts iecerēts ne tikai kā izziņas avots pusaudžiem, bet arī kā starta un atbalsta posms sarunai starp jauniešiem un vecākiem vai skolotājiem.

Saistītie raksti