“Bērna ienākšana ir vairojusi mīlestību ģimenē” tēvi Tēvu sapulcē atklāj, kas viņus iepriecina un kas – sadusmo

“Tētim būt ir labi, bet labam tētim būt ir forši,” šodien notikušajā Tēvu sapulcē, ko, gaidot desmito Tēva dienas gājienu un festivālu, rīkoja vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, teica tētis Armands Simsons. Sapulcē tika prezentēti arī Tēvu aptaujas “Kas sagādā tētim prieku” dati, kuri liecina: 98% tētu ir svarīgi vai ļoti svarīgi, ka viņi ir tēti.
Tēvu sapulcē piedalījās arī hokejists, divu meitu tēvs Kaspars Daugaviņš.

FOTO: Toms Norde

Tēvu sapulcē piedalījās arī hokejists, divu meitu tēvs Kaspars Daugaviņš.

Tēvu sapulcē piedalījās sabiedrībā zināmi tēvi un speciālisti. Sapulces ietvaros tika pārspriesti aptaujas “Kas sagādā tētim prieku” dati un tēti atklāti dalījās savā pieredzē par to, kas viņus ikdienā iepriecina un arī – kas sadusmo.

 

Sapulcē piedalījās: Kaspars Daugaviņš, hokejists; Ansis Klintsons, mūziķis un pasākumu vadītājs; Kristīne Balode, klīniskā psiholoģe, attiecību speciāliste; Gundars Ignats, LM Starptautiskās sadarbības un ES politikas departamenta vecākais eksperts; Volfgangs Vinters, cīņu mākslu skolotājs; Andris Bulis, aktieris; Armands Simsons, pasākumu vadītājs; Inga Akmentiņa-Smildziņa, vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja.

 


 

Kā tēti uztver tēva lomu

Tēvu aptauja atklāj, ka tēti savu tēva lomu uztver atbildīgi un pozitīvi: 85% tēvu ir ļoti norādījuši, ka viņiem ir ļoti svarīgi, ka viņi ir tēvi, 13% – ka tas ir svarīgi. Jautāti, kādu atzīmi skalā no viens līdz desmit sev ieliktu par tēva lomas pildīšanu, tēti sev liek atzīmi starp 7 (28%) un 8 (42%). Tā kā tēva loma tētiem ir svarīgi, tad 90% respondentu norādījuši, ka Tēva dienu ģimenē atzīmē – daļa no šiem šogad to atzīmēs pirmo reizi, daļa atzīmē regulāri, bet daļa “šad un tad”. Tāpat 50% norādījuši, ka gribētu, lai kā svinama diena Latvijā tiktu ieviesta arī Vīriešu diena.

“Aptaujā tētiem vaicājām arī, vai tēti, pēc viņu domām, var atļauties tik bērnu, cik gribētu, un 60% atbild ar jā. Lielākā daļa tēvu gribētu 2 - 3 bērnus! Tas ir iepriecinoši,” 

 

aptaujas datus komentē Inga Akmentiņa-Smildziņa, “vienu bērnu gribētu tikpat tētu, cik nevienu, tas ir 5%, savukārt trīs bērnus – 37!”.

 

 

Uz jautājumu “Kāda ir mana kā tēva loma?”, 78% tēvi izvēlējušies atbildi “nodrošināt ģimenes materiālo labklājību”, 60% – pavadīt laiku ar savu bērnu, un 48% – būt klātesošam. Aptaujā tēvi dalījušies arī, kā mainījusies viņu dzīve, kļūstot par tēvu. “Pārsteidza, ka vienlaikus vari dusmoties un izjust mīlestību pret kādu,” kāds tētis norādījis brīvajās atbildēs. Lielākā daļa tēvu, bērnam piedzimstot, izjuta to, ka ģimenē ir vairāk mīlestības (64%), jutās pārsteigti ar pieaugošo pienākumu apjomu (54%), daļa atzīst, ka tas vairoja stresu (37%). Brīvajās atbildēs tēvi minējuši arī lielu atbildības sajūtu, kuru radījusi bērna ienākšana ģimenē.

 

 

Sapulcē tēti uzsvēra, ka bērni viennozīmīgi kliedē garlaicību un neļauj atslābt, pienākumi mijas ar lielu laimes un prieka sajūtu. Savukārt aktieris Andris Bulis atzina – tētis reizēm pats ir kā liels bērns un piebilda: “Es priecājos tad, kad priecājas mani bērni. Esmu laimīgs, ka viņiem ir bērnība.” Vienlaikus viņš arī pauda nožēlu, ka sava vecākā dēla, kuram nu jau 19, bērnības gados daudz laika pavadījis darbā un ļoti maz bijis viņam līdzās: “Neredzēju viņa pirmos soļus, arī pirmā zobu feja bija ne no manis, un arī nākamie zobiņi izkrita, kad nebiju mājās, bet tagad sešgadīgā meita saņem maksimālu uzmanību. To redzot, lielais dēls nesen izteicās: žēl, ka man nebija zobu fejas. Es dēlam atvainojos par to.”

 

Skaties Tēvu sapulci 2023!

 

Kas tavam bērnam tevī patīk? 

Tēvu aptaujā un arī sapulcē tika jautāts: kas tavam bērnam tevī patīk? Aptaujā tēti visbiežāk minēja, ka patīk kopā pavadītais laiks, piemēram, gulētiešanas rituāls, kopīgas spēles, cīkstēšanās gultā, ka tētis prot uzklausīt, tēta joki. Tāpat arī, ka “tētis ļauj pieļaut kļūdas un par to nedusmojas”, “tētis cenšas būt labs tētis”, “tētis veido labas attiecības ar mammu un ģimeni”, “esam draugi”, “kopīgas maltītes no viena šķīvja”, “esmu jautrs un muļķojos”.

 

Reklāma
Reklāma

Tēvu sapulcē tēti uzsvēra, ka visu laiku mācās un mainās, un ļoti lielā mērā tas notiek, pateicoties bērniem. Mūziķis Ansis Klintsons atklāja, ka viņš ir mazliet dulls tētis, un viņa meitas to novērtē: “Varu vienos naktī braukt pēc saldējuma, piemēram.” Savukārt Kaspars Daugaviņš neslēpa – tā kā mājās viņš ir reti, tad ir tas, kas mēģina bērnus iepriecināt, “uzpirkt” un lutināt, tomēr, ievērojot robežas. Bet Gundars Ignats no Labklājības ministrijas sacīja, ka viņa bērni novērtē tēta nenopietnību: “Bērniem patīk tas, ka mājās esmu nenopietns, ka neesmu kā darbā.”


Kādi vecākošanas jautājumi tev sagādā grūtības?

Uz jautājumu par vecākošanas grūtībām, 62% tēvu atbildējuši, ka tie ir bērnu emociju uzplūdi, 35% – bērnu uzvedība, 33% – paša emocijas, mijiedarbībā ar bērnu. Pie grūtībām 25% tēvu minējuši arī brīvā laika atrašanu sev.

Klīniskā psiholoģe Kristīne Balode norādīja: “Ir bīstami ģimenē attiecības piesaistīt naudai, “ar to nevar neko aizlīmēt””. Tāpat speciāliste atgādināja, cik svarīgi ir tētim parūpēties pašam par sevi: “Nopirkt kaut ko arī sev, nevis tikai bērnam!”

 


 

To, ka tētim patiesi ir vajadzīgs laiks sev, apliecināja arī Armanda Simsona sapulcē teiktais: “Lielāko smagumu man raisa pienākumu saraksts, ko pats izveidoju, un nepietiekamais laiks pašam sev, sevis uzpildīšanai.”

 

Kas tev kā tētim šobrīd visvairāk izraisa dusmas?

43% tētu izraisa dusmas, kad bērns viņus neklausa.

Tētiem dusmas sagādā arī:
Bērna dusmu izvirdumi 32%
Finanšu jautājumi 27% 
Nesaskaņas ar bērna māti 26%
Aizrādījumi/otra vecāka ieteikumi par vecākošanu 21%

 

Andris Bulis Tēvu sapulcē atklāja: “Man vislielākās dusmas ir brīžos, kad nekontrolēju situāciju. Piemēram, kad par dažiem sava 19 gadus vecā lēmumiem uzzināju no dēla mammas. Jautāju: kāpēc es to neuzzināju no tevis? Dēls atklāja, ka man nestāstīja par saviem lēmumiem, jo negribēja, ka es atkal dusmošos. Es biju zaudējis dēla uzticību, un man par to ir dusmas uz sevi.”

Kristīne Balode uzsvēra: “Vīrieša centrālais, lielākais izaicinājums, ir performances trauksme – vai es varu vai kontrolēju. Emocijas ir tās, kas rūpējas par cilvēka vajadzībām, un tās ir jāmācās atpazīt, nevis apspiest. Ja tētis emocijas apspiež, tās dzen viņu stūrī. Un 

nedrīkst aizmirst: bērnam ir jāredz, ka vīrietis ir cilvēks. Dzīvs cilvēks ar visām izpausmēm.”

 

Savukārt cīņu mākslas skolotājs Volfgangs Vinters pauda, ka ļoti strādā ar sevi, meditē, bet no savas ģimenes mantojis spēju priecāties par saviem bērniem vienkārši par to, ka viņi ir: “Es savus bērnus mīļoju, spiežu klāt, jo tā darīja ar mani. Bērni nolasa vecāku emocionālo stāvokli, un viņu samīļošana palīdz bērniem nomierināties.”  


Kas tev kopumā ikdienā rada prieku?

“Kopumā ikdienā man prieku rada tas, kad visi ģimenes locekļi ir veseli” – tā tēvu aptaujā norādījuši 60% tētu, 52% teic, ka prieku rada iespēja vērot savus bērnus pieaugam un redzēt, kādi cilvēki viņi veidojas, savukārt 40% prieku rada saticīga ģimenes ikdiena.

 

Jautāti “kas tev rada prieku, esot bērna vecākam”, TOP 5 atbildes aptaujā ir:
Esmu priecīgs, kad bērns ir priecīgs 65%
Manas attiecības ar bērnu 55% 
Mana bērna sasniegumi 50%
Tas cik forši ir mani bērni! 37%
Iespēja nodrošināt savu ģimeni ar visu nepieciešamo 36%

Un tikai 14% tēvu kā savu prieka avotu izvēlējušies atbildi “manas attiecības ar otru vecāku”.

 

Tētu sapulces dalībniekiem prieku ārpus ģimenes ikdienā sagādā iespēja pievērsties saviem hobijiem, piemēram, aiziet uz smagās mūzikas koncertu, satikt draugus, nodoties sev tīkamajam sporta veidam un pavadīt laiku ar sevi.  “Mazie prieka brīži ir tie, kas veido lielo prieku,” papildināja Andris Bulis. 


Kas tētiem padodas tēva lomā?

Tēvu aptaujā brīvajās atbildēs tēvi tika aicināti pabeigt teikumu “Man kā tēvam labi padodas…”:
Atbalstīt bērnus
Padarīt meitu smaidīgu
Gatavot pelmeņus ar gardu mērcīti, kas visiem garšo
Nolikt bērnu gulēt
Vienmēr uzklausīt bērnu, respektējot viņa domas
Pacietība, mācot bērnam lietas
Uzvārīt mannā putru
Iepriecināt un nomierināt bērnus
Izdomāt rotaļas
Sasmīdināt bērnus
Salabot salauztās mantas
Saprast bērnu emociju iemeslus
Uzturēt savu ģimeni
Būt bērniem kā piemērs
Dalīties ar zināšanām
Sapīt meitai matus
Mīlēt

Svētdien, 10. septembrī, Rīgā notiks jau desmitais Tēva dienas gājiens un festivāls. Tiekamies plkst. 12.00 pie Brīvības pieminekļa, kas norisināsies pa Brīvības ielu, noslēgsies Vērmanes dārzā, kur turpināsies festivāla gaisotnē dienas garumā. Vairāk uzzini www.tevadiena.lv!

 

*Aptauja “Kas sagādā tētim prieku” veikta ģimenes portālā “Mammamuntetiem.lv” 2023. gada septembrī, aptaujā piedalījušies 763 respondenti ar vienu vai divi bērniem (79%). Lelākā daļa tētu (95%), kas piedalījušies aptaujā, dzīvo kopā ar bērna māti. 

 

Sapulces organizēšanu atbalsta Labklājības ministrija.

Saistītie raksti