Mammu aptaujas rezultāti: 96 % mammu jūtas pārstrādājušās

Tuvojoties Mātes dienai, vecāku organizācija "Mammamuntetiem.lv" aktualizē tematu: kā jūtas mamma Latvijā? Lai noskaidrotu atbildes, ir veikta mammu aptauja*, kuras dati liecina: 96 % mammu pēdējā pusgada laikā ir jutušās pārstrādājušās, un 85 % teic, ka lielākā daļa atbildības un pienākumu par mājas un bērnu lietām ir uz viņu pleciem.
Kā šobrīd jūtas mammas Latvijā? Īsā atbilde ir: lielākā daļa atbildības un pienākumu par mājas un bērnu lietām ir uz mammu pleciem un viņām katastrofāli pietrūkst laika sev.

FOTO: Shutterstock.com

Kā šobrīd jūtas mammas Latvijā? Īsā atbilde ir: lielākā daļa atbildības un pienākumu par mājas un bērnu lietām ir uz mammu pleciem un viņām katastrofāli pietrūkst laika sev.

“Kā šobrīd jūtas mammas Latvijā? Īsā atbilde ir: lielākā daļa atbildības un pienākumu par mājas un bērnu lietām ir uz mammu pleciem un viņām katastrofāli pietrūkst laika sev. Fiziski un emocionāli par sevi parūpējas ap 10–13 % mammu. Tas ir ļoti maz!” pārsteigumu par Mammu aptaujas rezultātiem pauž kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite un aptaujas līdzautore Sabīne Bērziņa.

 

Skaties Mammu sapulci, kur mammas diskutē par aptaujas datiem

 

Aptaujā uz jautājumu “Vai pēdējo 6 mēnešu laikā esi jutusies pārstrādājusies?”, 
96 % mammu atbild ar jā. Turklāt 74 % no tām ir jutušās pārstrādājušās bieži vai pat ļoti bieži. Kas zīmīgi, 85 % respondentu teic, ka lielākā daļa atbildības un pienākumu par mājas un bērnu lietām ir mammai – vienlīdzīgs ikdienas darbu dalījums ir tikai 13 % ģimeņu, uzskata mammas. Vienlaikus katra otrā mamma prasot palīdzību ikdienas darbu veikšanā un viņai tā tiek dota, tomēr laika, lai rūpētos par sevi, mammām ir ļoti maz – no 15 minūtēm līdz stundai.

 

 

Mammas Latvijā grib būt Mērijas Popinsas

“Kāpēc tik liela atbildība ir tieši uz mammu pleciem? Pagaidām no aptaujas datiem varam secināt, ka mammām ir augsti standarti pret sevi (68 %) un arī par to, kādai jābūt labai ģimenei (57 %). Mammas raksta, ka “visā gribu būt izcila, labākā”, “gribu būt smieklīga un mīloša mamma, būt iekārojama partnere”, “gribu labi pelnīt”, “gribu būt gana čakla – lai māja vienmēr tīra, lai tīri, kārtīgi bērni, silts ēdiens”, “gribu attaisnot uz mani liktās cerības darbā, ģimenē, draugu vidū, sabiedrībā”. Tāpat kāda mamma norāda, ka grib būt Mērija Popinsa – tātad visu varoša un visus laimīgus daroša,” aptaujā gūto informāciju atstāsta vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Sanāk tā: mammas tik daudzās jomās grib būt perfektas, ka dienas laikā pietrūkst stundu.”

 

 

Vai mammas ir apmierinātas ar savu izskatu? Nē!

“Mani ļoti pārsteidza mammu atbildes uz jautājumu: vai tu esi apmierināta ar savu ārējo izskatu? Tikai 10 % mammu uz šo jautājumu atbild ar pārliecinošu jā. Turpretī ar pārliecinošu nē atbild pat 54 %! Šie rādītāji ir skumīgi,” saka Inga Akmentiņa-Smildziņa. “Iespējams, tas skaidrojams tieši ar to, ka mammām ir augstas prasības pret sevi un šo prasību izpildīšanai vienkārši nepietiek laika. Vidēji mammām dienā laiks sev ir no 15 minūtēm līdz vienai stundai, un tas ir par maz; konkrētāk – laika līdz vienai stundai dienā ir tikai 69 % mammu. Turklāt ne viena vien mamma skaidro, ka citkārt laika sev nav vispār – vien zobu izmazgāšanai no rīta un vakarā īsai dušai.”

 

Psiholoģe Sabīne Bērziņa piebilst: “Aptaujā mammas norāda, ka brīvais laiks ir atkarīgs gan no tā, kāds bērniem ir garastāvoklis, gan no tā, vai vīrs var pieslēgties palīdzēt. Sanāk, ka mammas laiks sev ir ļoti lielā mērā atkarīgs no pārējās ģimenes.”

 

Mammām tika jautāts arī, vai viņas prasa palīdzību citiem? Katra otrā mamma (47 %) prasa palīdzību un to arī saņem. Taču 35 % teic, ka palīdzību prasa, tomēr nekas būtiski nemainās. 11 % neprasa, jo uzskata, ka nav jēga, 5 % teic, ka nav atbalsta personu ģimenē, kam prasīt palīdzību, un 2 % uzskata, ka palīdzību viņām nevajag.

Reklāma
Reklāma

“Vērojot datus, rodas jautājums: puse mammu prasa palīdzību un to saņem. Tad kāpēc pēdējo 6 mēnešu laikā 73 % mammu ir jutušās bieži vai ļoti bieži pārgurušas? Iespējams, prasa atbalstu mazāk nekā vajadzētu, jo šķiet, ka pašām jātiek galā?” retoriski vaicā psiholoģe.

 

 

Kā mammas tiek galā tad, kad ir pārstrādājušās? 

Mammām tika jautāts, kas, viņuprāt, viņām pietrūkst visvairāk, lai justos labāk. Top 4 atbildes ir šādas: 1. vieta Laiks sev (64 %), 2. vieta Nauda (40 %), 3. vieta Palīgs mājas darbos (34 %), 4. vieta Labas attiecības ar partneri (24 %).

Tāpat tika jautāts: ja būtu iespēja, ko uzreiz mainītu/ieviestu savā ikdienā? Pirmajā vietā ir atbildes “biežāk pavadītu laiku ar partneri divatā” (53 %) un “uzsāktu regulārus sporta treniņus” (53 %). Otrajā vietā ar 30 % – sāktu apmeklēt psihologu, un piektā daļa (26 %) nolīgtu palīgu sadzīves darbiem.

 

“Lai mammas ikdienā justos labi, prevencija ir ļoti nepieciešama – savi resursi ir jāatjauno regulāri, nevis tikai tad, kad spēka vairs vispār nav. 

 

Diemžēl tikai 10 % mammu regulāri rūpējas par savu emocionālo labsajūtu. Tāpat skumji, ka mammām nepietiek laika arī regulārām fiziskajām aktivitātēm,” saka kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Sabīne Bērziņa.

 


 

Aptaujā mammas atklāti dalās arī tajā, kā viņas palīdz sev, kad ir pārstrādājušās. Starp atbildēm, ka atpūtu meklē sociālajos tīklos un televīzijā, dārza darbos, lasot grāmatas un meditējot, pirmajās vietās ierindojas šādas atbildes: ēdu saldumus (45 %), izeju pastaigā (45 %), izdzeru glāzi vīna vai cita alkoholiskā dzēriena (25 %), eju vannā (25 %). Tāpat 13 % mammu norāda, ka lieto nomierinošus medikamentus.

 

“Mammamuntetiem.lv” mammu sapulci atbalsta Labklājības ministrija. 

 

Par godu Mātes dienai sestdien, 13. maijā, Rīgā, kultūras un izklaides centrā “Hanzas perons”, vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” rīko Mātes dienas festivālu – atpūtas un iedvesmas pasākumu, ko māmiņas no visas Latvijas un neatkarīgi no vecuma var apmeklēt bez maksas.

 

 

*Mammu aptauju “Kāpēc mammas pārstrādājas?” veica vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv”, 2023. gada maijā, piedalījušās 774 respondentes.

Saistītie raksti