Ja vēlies izaudzināt rūpīgus un gudrus bērnus, ļauj viņiem dzirdēt tevi sakām šīs 11 frāzes

"Ir dzirdēts daudz par to, kas nebūtu jāsaka bērnu klātbūtnē, taču par to, kas būtu jāsaka, īsti nav runāts. Tāpēc esmu iesaistījis vecāku audzināšanas ekspertus Patriku A. Kolemenu, Fatherly.com redaktoru un Danielu Vongu, 16 Keys to Motivating Your Teenager autoru. Apkopojot mūsu viedokļus, esmu izveidojis sarakstu ar 11 lietām, kas tavam bērnam noteikti būtu jādzird tevi sakām," stāsta Skots Mautzs (Scott Mautz), godalgotu grāmatu autors.
Piemēram, vārdi “es tevi mīlu” būtu jāsaka skaļi un bieži, nevis tad, kad tavs bērns ir paveicis ko tādu, ko jūs uzskatāt par mīlestības cienīgu.

FOTO: Shutterstock.com

Piemēram, vārdi “es tevi mīlu” būtu jāsaka skaļi un bieži, nevis tad, kad tavs bērns ir paveicis ko tādu, ko jūs uzskatāt par mīlestības cienīgu.

1. “Tava vingrināšanās/mācīšanās atmaksājas!”

Bērni ne vienmēr saskata to, ka vingrināšanās vai mācīšanās palīdz viņiem uzlabot savus rezultātus/zināšanas. Ja norādīsi, kādā veidā šī mācīšanās veicina uzlabojumus un zināšanu ieguvi, tas mudinās bērnu turpināt iesākto.

 

2. “Es nezinu.”

Es kādreiz domāju, ka vecākam ir jābūt visu varenam un bērns nedrīkst izjust to, ka arī vecāks var būt vājš. Taču tā nav.

Izskanot frāzei “es nezinu”, ir jūtama jūsu ievainojamība. Galvenais ir pateikt to ar pārliecību, lai norādītu, ka tas ir normāli, ka arī jūs nevarat zināt visu. Taču pēc tam jāseko atbildes meklēšanai, neaprobežojoties ar savu “es nezinu” kādā jautājumā. Tas norāda uz zinātkāri un vēlmi mācīties.

 

3. “Vai tā ir taisnība?”

Bērnus ir vieglāk ietekmēt ar negatīviem piemēriem un izsaucieniem nekā pieaugušos. Tam klāt nāk arī “salīdzināšanas kultūra”, kurā tiek salīdzinātas cilvēku spējas, zināšanas, izskats. Sociālo mēdiju noteiktie standarti, kā arī spiediens no vienaudžu puses skolā. 

Vaicājot bērnam ‘’Vai tā ir taisnība?’’ par negatīvo burbuli, kuru viņš ir izveidojis savā galvā, liek bērnam apstrīdēt savus pieņēmumus. Turpinot viņam uzdot šo jautājumu, bērns sapratīs, ka tas, ko visi citi saka un domā, “nav no svara”.

 

4. “Piedod” vai “Es atvainojos”

Šis ir pazemības un empātijas piemērs. Ir ļoti svarīgi rādīt empātijas piemēru bērnam. Tas iemāca laipnību un liek izprast kādam nodarīto kaitējumu. Tas parāda, kā uzsākt izlīgšanu.

 

5. “Es tevi saprotu.”

Bērni, gluži tāpat kā pieaugušie, grib būt uzklausīti, saprasti un respektēti. Nav nozīmes tam, ka viņi varbūt zina tik salīdzinoši maz vai viņu prasības, vai pieņēmumi varētu būt smieklīgi. Tu vēlies tikt uzklausīts, kad esi neapmierināts un arī bērns to vēlas. Jūsu teiktais ‘’Es tevi dzirdu un saprotu’’ māca būt pacietīgam, pat ja bērns nav vienisprātis ar kāda cilvēka viedokli.

 

6. “Kā tu domā?”

Bērni, tāpat kā citi cilvēki, vēlas izjust, ka viņu viedoklis tiek ņemts vērā un ir novērtēts. Es bieži vaicāju savai meitai pēc padoma, jo īpaši lietās, par kurām tik labi neko nezinu (kā, piemēram, popmūzika). Šāda viedokļa vaicāšana palīdz bērnam nobriest un veidot pārdomātu viedokli.

 

Reklāma
Reklāma

7. “Tev bija taisnība.”

Šāda frāze parāda, ka mēs visi pieļaujam kļūdas – pat mamma un tētis. Pārsteidzošā kārtā es atklāju, ka tas veicina arī atsaucību un sadarbību no manas meitas puses. 

 

8. ‘’Es tev uzticos.’’

Es to saku savai meitai, jo tas palielina iespēju, ka viņa rīkosies uzticami. Tomēr es vēlos, lai viņa to turpina nopelnīt un iztēlojas, ka es varētu pateikt pretējo tajā mirklī, kad viņai būs jāizdara izvēle – izturēties uzticami un atbildīgi vai nē.

 

9. “Esmu pārliecināts, ka tu to spēj.”

Ir daudz lietu, ko jūs varat teikt saviem bērniem, lai palielinātu viņu pārliecību saviem spēkiem, taču šī frāze man patīk, jo tā parāda jūsu noteiktību un ticību viņu spēkiem, tajā pat laikā norādot, ka tas tāpat paliek  bērna ziņā. 

 

10. “Tu izlem.”

Atbildība. Lēmumi. Neatkarība. Tas norāda uz uzticēšanos un to, ka jūs novērtējat viņu spējas pašiem pieņemt lēmumus.

 

11. “Es tevi mīlu.”

Šī frāze šķiet tik pašsaprotama, taču ir cilvēki, kuri to izvairās izteikt skaļi. Kā arī ir tik daudz dažādu pieņēmumu, piemēram, ka sakot to pārāk bieži, šie vārdi zaudē savu vērtību. Nē. Bērniem bieži vajag atgādinājumus par jūsu beznosacījumu mīlestību. 

 

Kā saka Kolemens, vārdi “es tevi mīlu” būtu jāsaka skaļi un bieži, nevis tad, kad tavs bērns ir paveicis ko tādu, ko jūs uzskatāt par mīlestības cienīgu. 

 

Starp citu, vārdi “es tevi mīlu” ir visspēcīgākie brīdī, kad bērns izjūt briesmas, ka varētu zaudēt savu vecāku mīlestību.

 

Sakiet šīs visas lietas bieži un ar pārliecību. Tikai tad jūs varat teikt, ka darījāt visu iespējamo.

 

No: http://inc.com

Saistītie raksti