7 vajadzības, lai bērns izaugtu vesels un laimīgs

Vai zini, kas ikvienam bērnam vajadzīgs, lai izaugtu vesels un laimīgs? Video padomā stāsta "Rimi Bērniem" bērnu lietu eksperts Klāvs Smildziņš.

Laimīgam bērnam nevajag daudz! Bet vajag regulāri.

FOTO: Shutterstock.com

Laimīgam bērnam nevajag daudz! Bet vajag regulāri.

  1. Veselīgs uzturs, un par to mamma un tētis tev jau bija stāstījuši. Par veselīgu nevar nosaukt cepumu, bulciņu vai citu saldumu pārēšanos.
    Atceries, ka daudzveidīgs ēdiens ar dārzeņiem, graudaugiem, putrām un citām dabīgu sastāvdaļu maltītēm nodrošina tavu veselību – dzīvi bez slimošanas, ikdienā labu pašsajūtu. 
  2. Svaigs gaiss. Katru dienu 2-3 stundas svaigā gaisā uzlabo prāta spējas! Ej ar draugiem ārā uzspēlēt bumbu, ķerenes vai vienkārši pastaigāties! Brīvdienās uzaicini savu ģimeni kādā pārgājienā  - kopā jautrāk! 
  3. Sportošana. Vai tu aizraujies ar kādu sporta veidu? Varbūt tu mācies dejot? Pie sportošanas varam pieskaitīt arī garas pastaigas, piemēram – sabiedriskā transporta vietā izvēlies iešanu ar kājām. Tas ir lieliski! Sports palīdz tev izaugt veselam, prieka pilnam un uzlabo arī prāta darbību!
  4. Joki un rotaļas. Citiem vārdiem – vajadzīgs laiks, kad būt bērnam! Kad var dauzīties, jautroties un muļķoties! Reizēm pieaugušie par to aizmirst, tāpēc atgādini viņiem! Piemēram, uzspēlē ar mammu un tēti anekdošu vakaru. 
  5. Laiks sev. Atļaujiet man pabūt vienam! - to tu drīksti lūgt saviem mājiniekiem. Arī bērnam tāpat kā pieaugušajam, ir vajadzīgs laiks, kad viņš var pabūt viens pats – ar savām domām, sapņiem, sajūtām. 
  6. Mīļums, sapratne un robežas. Vai zini, kas ir beznosacījuma mīlestība? Ka tevi mīl par to, ka esi, nevis par tavām labajām atzīmēm vai sasniegumiem sportā. Bet, zini? Vecākiem savi bērni ir ne tikai jāmīl, bet bērnam arī skaidri jānorāda, ko drīkst un ko ne. To sauc par robežām.
  7. Vecāku nedalīta uzmanība, kopā būšana un dauzīšanās ir tā, kas bērnam ļauj justies mīlētam, pasargātam un cienītam. Tas rada sajūtu, ka esmu vērtīgs! Un ja esmu vērtīgs, tad izaugšu par foršu pieaugušo.

 

Reklāma
Reklāma

Audz vesels un laimīgs!

Saistītie raksti