Kas vecākiem jāiemāca bērniem par draudzēšanos? 5 praktiski padomi

Attiecību veidošana jau izsenis uzskatīta par nozīmīgu izdzīvošanas prasmi. Draudzīgu attiecību veidošanai ir liela nozīme bērna pozitīva paštēla un identitātes veidošanā. Draudzēšanos nosaka prasmes, ko var attīstīt tikai tās trenējot, piemēram, prasme sarunāties, risināt jautājumus, atpazīt un kontrolēt savas emocijas.

Draugi ir personas, kam uzticamies, ar kurām mums patīk būt kopā. Ar draugiem dalāmies dzīves priekos un bēdās, viņi ļauj justies mums labi tādiem, kādi esam.

FOTO: Marika Eglīte

Draugi ir personas, kam uzticamies, ar kurām mums patīk būt kopā. Ar draugiem dalāmies dzīves priekos un bēdās, viņi ļauj justies mums labi tādiem, kādi esam.

Neskaitāmi pētījumi apliecina, ka tieši vecākiem ir svarīga loma bērna komunikācijas prasmju izkopšanā. Centra “Līna” psiholoģe Zane Avotiņa ir sagatavojusi 5 ieteikumus, kā vecāki var palīdzēt saviem bērniem veidot attiecības ar apkārtējiem.

 

1. Dod bērnam iespēju veidot attiecības. Piedāvā satikt vienaudžus. Tie var būt pulciņi vai nodarbības, kur satiekas bērni ar līdzīgām interesēm. Tā var būt viesošanās pie draugiem vai bērna draugu uzņemšana savās mājās, tāpat noderīgi var būt arī publiski spēļu laukumi. Pieaugot viņam būs vieglāk, ja kopš bērnības būs iespēja komunicēt ar dažādiem cilvēkiem. 

 

2. Atbalsti bērnu. Palīdzi sadraudzēties ar citiem bērniem, ja bērns to lūdz. Sarunājies un uzklausi viņu. Uzslavē bērnu par panākumiem, veidojot draudzību. Esi uzmanīgs un nesteidzini, ja bērns nejūtas gatavs veidot attiecības. Nepārmet un nenosodi bērnu, ja viņš  kautrējas draudzēties. Dod bērnam laiku iedraudzēties ar citiem.

 

3. Stāsti, kas ir draudzība. Draugi ir personas, kam uzticamies, ar kurām mums patīk būt kopā. Ar draugiem dalāmies dzīves priekos un bēdās, viņi ļauj justies mums labi tādiem, kādi esam. Prasme draudzēties ir nozīmīga gan bērniem, gan pieaugušajiem. Šo uzdevumu var atvieglot vizuāli materiāli, kas palīdz bērnam saprast draudzēšanās būtību, piemēram,  krāsošanas uzdevumi: Izkrāso draudzību, Izkrāso palīdzēšanu otram, Izkrāso dalīšanos.

 

4. Māci atpazīt emocijas. Bērni, kuru vecāki izturas iejūtīgi un pārrunā ar mazo piedzīvotās emocijas, daudz labāk iemācās savu emociju paškontroli. Turpretī bērniem, kuru emocijas tiek noliegtas, izsmietas vai pat par to tiek saņemts sods, ir grūtības ar pašvērtējumu un problēmas ar emociju kontroli. Stāsti un rādi, kā emocijas izpaužas: Emociju kartiņas, Es esmu es.

 

Reklāma
Reklāma

5. Rādi piemēru. Svarīgākais, kā palīdzēt bērnam iemācīties draudzēties, ir rādīt savu priekšzīmi, ko nozīmē būt labam draugam. Ko vari darīt pats?

- Nebaidies būt smieklīgs. Nodemonstrē, ka ar humoru iespējams atrisināt grūtības un reizēm ir veselīgi pasmieties arī par sevi. Piemēram, darbojies kopā ar bērnu ar viņa izvēlētām rotaļlietām, izspēlējot dažādu attiecību un notikumu piemērus.

- Palīdzi ieraudzīt stiprās puses. Labs draugs prot palīdzēt otram saskatīt stiprās puses. Nosauc bērnam viņa stiprās puses, piemēram: „Es lepojos, ka Tu māki dalīties!”  Tādā veidā uzslavēsi un mācīsi bērnam, ka šī prasme ir svarīga.

- Esi laipns un saki “paldies”. Bērnam ir svarīgi piedzīvot, kā var izrādīt rūpes un pateikties otram. Tu vari teikt paldies bērnam par kopā pavadīto laiku vai izradīt cieņu pret bērna izgatavoto apsveikumu. Uzslavē,  ja bērns izrādījis laipnību citiem. Uzdevums Izkrāso labās manieres

- Ieklausies bērnā. Dod laiku bērnam izrunāties, uzmanīgi klausies. Labi draugi uzklausa viens otru nepārtraucot, nepārmetot un nekritizējot. 

- Izrādi empātiju. Kad citi piedzīvo grūtības, svarīgi, ka protam just līdzi. Neslēp no bērna, ja jūties par kādu noraizējies, lai bērns var iemācīties, kā ir just līdzi grūtā brīdī. Tā būs noderīga prasme visam mūžam.

 

Par Mazo ekspertu skolu

Mazo ekspertu skola www.mazoekspertuskola.lv ir Latvijas vecākiem domāts unikāls tiešsaistes resurss, kur atrodami praktiski materiāli pirmsskolas vecuma bērnu galveno prasmju attīstīšanai, ar mērķi audzināt patstāvīgus, loģiski domājošus un neatkarīgus bērnus. Interneta platforma tika atklāta šī gada maijā. Pieejamie materiāli galvenokārt ir krāsojami uzdevumi latviešu valodā. Uzdevumi attīsta bērnu valodu, loģisko domāšanu, emocionālo inteliģenci, uztveri, izpratni par veselīgu dzīvesveidu un uzturu, tāpat tie ir ērts resurss vecākiem ierosmei pavadīt laiku kopā ar 2 - 6 gadus veciem bērniem.