Laiks celt galdā nezāles. Ko ēst un kā gatavot

Pavasaris ir pats piemērotākais laiks, lai vasarā nīstās nezāles kļūtu par vērtīgu un gardu vitamīnu avotu uz mūsu galdiem. Atgādinām, ka nātrītes, balandas, jaunā dadža uzturvērtība ir tikpat liela kā kultūraugam redīsam, augu dīgstiem, lociņiem un citiem zaļumiem. Pamēģiniet šogad salātos un zupās iemānīt arī savvaļas zaļumus – nātres, gārsas, pieneņu lapiņas, gaiļpiesīšu lapas, ceļtekas, pat jaunās kļavu un liepu lapiņas, pļavas āboliņa un raspodiņu lapas, zaķkāpostus.

Katrā zāles pušķītī pavasarī atrodams kaut kas noderīgs un apēdams

FOTO: Shutterstock.com

Katrā zāles pušķītī pavasarī atrodams kaut kas noderīgs un apēdams

Savvaļas zaļumi satur vitamīnus, hlorofilu un citas vērtīgas vielas. Mūsu organismam ļoti nepieciešams hlorofils, jo tam piemīt tonizējoša iedarbība, tas stimulē vielmaiņu, sirdsdarbību, uzmundrina nogurušu organismu.


Nātres
Nātri daudzi lamā par nezāli, bet patiesībā tā ir vērtīgs dārzenis un garšaugs, varētu pat teikt- nevis nezāle, bet īstas dabas zāles!

Nātres uzturā lietot īpaši iesaka tiem, kas ziemā mocījušies ar saaukstēšanās slimībām. Nātre ir bagāta ar antioksidantiem, C vitamīnu, karotinoīdiem, D vitamīnu. Nātres satur daudz hlorofila un tās ir lielisks dzelzs avots. Tik daudz hlorofila kā nātrēs vēl ir tikai spinātos.

Nātres samazina cukura daudzumu asinīs, urīnā. Nātres veicina organisma attīrīšanu, uzlabo locītavu elastīgumu un asins sastāvu, optimizē visus atjaunojošos procesus. Jaunajām māmiņām nātres uzlabo piena sastāvu un stimulē tā sekrēciju.

Nātres vāra zupā. Jaunās lapas var izmantot salātos, tajās ir ne tikai daudz dzelzs, bet arī olbaltumvielu, tāpēc nātri var lietot kā gaļas aizvietotāju.

Nātres var žāvēt tējai, tās lieto  salātos un citos ēdienos. Nātru zupu vāra līdzīgi kā skābeņu zupu.

Uzmanību! Jāievēro gan viena svarīga lieta- ēdot nātres, nedrīkst ēst gaļu, zivis un dzert alkoholu!

Lasot nātres, var uzvilkt cimdus, lai tās nesadzeltu. Tiem, kam bail no nātru dzelšanas, augus pirms lietošanas uzturā var noplaucēt karstā ūdenī.


Gārsa
Gārsa ir nomierinošs, tonizējošs un vitamīniem bagāts augs, kas uzlabo locītavu un muskuļu veselību, lieliski attīra organismu. Gārsa samazina skābi visā organismā un sekmē sāļu izvadīšanu no locītavām. Gārsas iesaka lietot uzturā kuņģa, zarnu, nieru un urīnpūšļu slimību gadījumos. Gārsās ir ļoti daudz C vitamīna.

Droši var likt klāt zupās, salātos, biezeņos. Gārsas var arī žāvēt tējai.

Uzmanību! Uzturā lietojamas tikai jaunās gārsas lapiņas.


Maigās pienenes
Arī pieneņu lapiņas droši var griezt iekšā salātos kopā ar citiem zaļumiem. Jaunajās pieneņu lapiņās ir mazāk rūgtenuma. Taču, ja garša vēl šķiet par rūgtu, tad lapas var pamērcēt sālsūdenī. Pieneņu lapiņu rūgtenumu mazinās arī, ja salātiem pievienos skābenes, citrona sulu, lokus vai kefīru, krējumu.
Karotinoīdu pieneņu saknēs un lapās ir vairāk nekā burkānos, kālija - vairāk nekā banānos, organismam tik vajadzīgā lecitīna - vairāk nekā sojā, dzelzs - vairāk nekā spinātos un C vitamīna - vairāk nekā citronos!


Gaiļpieši
Gaiļpiesīšus parasti ik pavasari lasām tējai, bet vai zini, ka var arī ēst gan gaiļpiesīšu lapiņas, gan ziedus? Šī auga lapas satur hlorofilu, karotīnu, C vitamīnu. Tie palīdz pret mazasinību, saaukstēšanās slimībām, vitamīnu trūkuma, plaušu slimībām, locītavu iekaisumiem, bezmiegu un galvassāpēm.


Ceļtekas
Salātos ieteicams pievienot arī ceļmallapiņas jeb ceļtekas. Tās īpaši labvēlīgi iedarbojas akūtu un hronisku kuņģa un zarnu traktu slimību gadījumos, pie kuņģa čūlām.


Kļavu un liepu lapas
Ēdamas ir arī liepu un kļavu lapas- izmanto jaunās lapiņas, tikko plaukušās. Var saplucināt liepu un kļavu lapiņas, pievieno lokus, krējumu, sāli, var arī nedaudz jauno skābenīšu un salāti gatavi!

Reklāma
Reklāma

Liepu lapas ārstnieciskajā ziņā neatpaliek no liepu ziediem. Tās tāpat kā ziedi pazemina temperatūru un ir lielisks līdzeklis pie saaukstēšanās un elpošanas ceļu iekaisumiem.


Virza
Visas virszemes daļas ir ēdamas. 100g virzas zaļās masas satur 115 mg C vitamīna ( dienas deva 500 mg) līdz 23mg karotīna, 44mg E vitamīna daudz kālija un hlora. Izmanto salātiem, zupām, biezputrās un sautējumos, pat pīrāgos var iecept. Vārītā veidā lieto līdzīgi kā skābenes un spinātus.


Dadzis
Ēdamas ir jaunās lapas. Attīrot tās no miziņas, liekamas salātos, zupās. Lieto svaigā, ceptā veidā.         Glabāšanai sāla kopā ar skābenēm.

Izmanto arī saknes kā piedevu zupai vai rīvmaizē apviļātas, sacep sviestā. Vārītas saknes lieto kā garnējumu gaļas un zivju ēdieniem.  Glabāšanai saknes marinē ar etiķi un garšvielām.

 


Kā gatavot nezāļu salātus?

Ļauj savai fantāzijai izpausties un seko līdzi savām garšas izjūtām. Vari sagriezt gārsas lapiņas, nātres, pieneņu lapiņas, liepu lapiņas, pievienot jaunās skābenītes, lokus un visu apslacīt ar citrona sulu. Tikpat labi gārsas un citus savvaļas augus vari pievienot lapu salātiem vai redīsu salātiem. Savvaļas augu salātus var gatavot ar krējumu, kefīru, lociņiem, sāli. Cits variants- ar citrona sulu vai augu eļļu.

 

 

 

 

Salāti. 600 g dadža lapas, 200 g sīpoli, 100 g sarīvētas mārrutka saknes, 80 g skābs krējums, sāls. Lapas pirms gatavošanas 2 minūtes nostādina verdošā ūdenī.
 

No grāmatas I.Jansone "Veselība visu gadu"