Līdz cik grādu salam ar zīdaini var doties āra pastaigā?

Tuvākajā laikā pirms došanās ārā no mājas vajadzēs saģērbties vēl cītīgāk – sinoptiķu prognozes vēsta, ka sals tik pieņemsies spēkā un kādu brīdi būs uz palikšanu. Cik lielā salā drīkst vest ārā zīdaini stāsta Vizma Meikšāne, sertificēta pediatre, bērnu neiroloģe.
Daļēji tas noteikti būs arī subjektīvs vecāku vērtējums.

FOTO: Shutterstock.com

Daļēji tas noteikti būs arī subjektīvs vecāku vērtējums.

Āra temperatūra nav vienīgais kritērijs, pēc kā vadīties, lai izlemtu, vai laikapstākļi ir piemēroti pastaigai ar zīdaini. Ir jāņem vērā arī gaisa mitrums, vēja stiprums un virziens, nokrišņu esamība. 

 

Daļēji tas būs arī subjektīvs vecāku vērtējums – ir pieaugušie, kam patīk pastaigāties un būt ārā skarbākos laikapstākļos, kamēr citiem pastaigas šādā laikā nebūs pieņemamas. Tāpēc arī vecāki var ņemt vērā savas sajūtas – kā viņi jūtas šādos laikapstākļos laukā. 

 

Kādreiz gadās, ka mīnus 10 grādos pēc sajūtām nav tik auksts kā mīnus 5 grādos, tāpēc vienu pašu temperatūru nevar ņemt par pamatu tam, lai izlemtu par došanos pastaigā.

 

Ar 0–6 mēnešus vecu zīdaini, kas pastaigas laikā guļ ratos, ir atbilstoši saģērbts, var pastaigā doties līdz mīnus 10 grādiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Optimāls pastaigas garums ir 30 minūtes līdz stundai, atkarībā no sala sajūtas. Kādreiz, ja ir saulaina diena bez vēja un bez liela sala, var doties pastaigā arī ilgāk. 

Noteicošais faktors ir tas, cik komfortabli laukā jūtas pieaugušie.

 

Ieteikums

Ja bērns pieradis diendusas gulēt ārā, alternatīva šajā aukstajā laikā varētu būt gulēšana istabā pie atvērta loga – arī tad, protams, bērniņu saģērbj it kā uz ārā iešanu.

Saistītie raksti