Bērnam interesē, kā garšo alus. Ko atbildēt?

Vērojot, kā izklaidējas pieaugušie, bērnos rodas interese – ar ko ir tik interesants alkohols, smēķēšana? Kāpēc pieaugušie to drīkst, bet bērni ne? Bet varbūt tikai nedaudz pagaršo – drīkst? Ko atbildēt, ja bērns vēlas nogaršot alu? Situāciju Mammamuntetiem.lv komentē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas psihiatrs, narkologs Ļevs Poluņins.
Vai dot bērnam tikai nogaršot alu?

FOTO: Shutterstock.com

Vai dot bērnam tikai nogaršot alu?

“Runājot par atkarību izraisošām vielām un to izmēģināšanu pusaudzim, daudz iespēju nav. Tās ar likumu ir aizliegts lietot nepilngadīgajiem, tāpēc pieaugušajam pašam piedāvāt un dot alkoholu pusaudzim nevajadzētu. Protams, ka pusaudzis to gribēs un redzot, cik ļoti izplatīts ir alkohols un ka tas saistās ar svētkiem, atpūtu, svinēšanu, tiek uztverts, ka alkohols ir daļa no priecīgā stāvokļa. Taču svētku gars ir no tā, ka tur ir cilvēki, kas rūpējas cits par citu, kas viens otram rūp. Nenoliedzami, pusaudzis skatās, kā dara pieaugušie un rodas iespaids, ka alkohols ir daļa no tā, kas padara cilvēku priecīgu, tāpēc arī rodas interese – kā tad garšo alus, ko dzer pieaugušie?” pusaudžu interesi skaidro Ļevs Poluņins, tomēr norādot, ka pusaudzim alkoholu arī tikai pagaršot nevajadzētu dot.

 

Vai piedāvāt bezalkoholisko alu tā vietā?

Reklāma
Reklāma

“Nedomāju, ka bezalkoholiskais alus ir kaut kas garšīgs, ko nevarētu aizvietot ar kādu citu garšīgu dzērienu, kas būs daudz piemērotāks pusaudzim,” uzskata ārsts, uzsverot, ka svarīgs ir arī dzēriena pasniegšanas veids – vai tiešām bērnu un pusaudžu dzērieniem jābūt līdzīgiem, kas ir analogi pieaugušajiem? “Bezalkoholiskais šampanietis ir gāzēta limonāde, ko pasniedz līdzīgi alkoholam un saista ar svētkiem. Tā varētu būt vienkārša limonāde no parastas pudeles, ne obligāti kāds bezalkoholiskais šampanietis,” par to, kādi dzērieni ir piemēroti bērniem un pusaudžiem, spriež speciālists. 

Saistītie raksti