Pusaudzis pīpē zālīti. Kāpēc tā vilina jauniešus (un arī pieaugušos) un kā atpazīt tās lietošanu

Zālīte jeb marihuāna ir visizplatītākā psihotropā viela no nelegālajām vielām, ko lieto gan pusaudži, gan pieaugušie. Dati rāda, ka 15-16 gadu vecumā marihuānu ir lietojuši 24 % jauniešu. [1] Kādi ir ap to savītie mīti un kā atpazīt marihuānas lietošanu, Mammamuntetiem.lv stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas psihiatrs, narkologs Ļevs Poluņins.
Iegādājoties nelegālas vielas, pastāv liels risks, jo tirgus netiek regulēts.

FOTO: Shutterstock.com

Iegādājoties nelegālas vielas, pastāv liels risks, jo tirgus netiek regulēts.

Kā atzīst ārsts, šī ir viegli iegūstama viela, jo nelegālās vielas tiek izplatītas caur ziņu apmaiņas sistēmām. Atliek tikai pasūtīt, apmaksāt un saņemt to vietā, kur tiek atstāts. Neviens arī neinteresējas, vai saņēmējs ir pieaugušais vai pusaudzis. 

 

Mīti – par un pret

“Ap marihuānu koncentrējas daudz mītu – gan labu, gan sliktu mītu, un bieži tie ir pārspīlēti abos virzienos. Ja viela tiek demonizēta, tas ietekmē pētījumus, kur to varētu efektīvi pielietot medicīnā. No otras puses ir labie mīti, kad gandrīz tiek postulēts, ka tā ir veselībai labvēlīga viela, kas paplašina apziņu, kas neatbilst patiesībai,” skaidro narkologs. Viņš apstiprina, ka pusaudžiem vairāk marihuānā gribas saredzēt to labo, lai attaisnotu savu rīcību. “Pusaudži min argumentus, ka citās valstīs tā ir legāla, bet nevienā valstī to nevar iegādāties zem 18 gadu vecuma! Ja nepilngadīgais lieto marihuānu, viņš to dara bezatbildīgi un pārkāpj likumu,” uzsver Poluņins.

 

Kas ir zālīte

Marihuāna parasti ir zaļa augu izcelsmes viela, ko satin un smēķē. Sarunvalodā to sauc par zālīti vai kanabisu, un to iegūst no kaņepju augu daļām, pārsvarā ziediem. Marihuāna satur daudz dažādu vielu jeb kanabinoīdu, no kurām iedarbīgākās ir tetrahidrokanabinols (THC) un kanabidols (CBD). 

 

Tā kā Latvijā marihuāna ir nelegāla, tās tirgus netiek regulēts, līdz ar to pastāv vairāki riski. 

Ir dabīgas izcelsmes marihuāna, kas tiek ievākta no noteiktas šķirnes augiem. Tomēr tas nereti ir apgrūtinoši, jo audzēšana prasa gan lielas plantācijas, gan cilvēku darbu, loģistikas ķēdes. Tā kā arī daudzviet tā ir nelegāla, ir jāpieliek pūles, lai tās audzēšanu noslēptu. Tāpēc tirgū jau sen notiek vielu pāriešana no augu valsts produktiem uz sintētiskiem analogiem – gan kanoīdiem (viela, ko satur marihuāna), gan psihostimulatoriem.

 

Šo, mākslīgi sintezēto vielu, var pievienot jebkam, arī dabīgas izcelsmes marihuānai, tā teikt – lai pastiprinātu efektu. Diemžēl šādai vielai nevarēs prognozēt, kāda būs iedarbība un lietošanas sekas.

 

Sintētiski marihuānas analogi

Bieži vien, pērkot marihuānu, cilvēks nezina, ko pērk – vai tā ir dabīgā veidā iegūts produkts vai ir piejaukts kaut kas sintezēts. Vielām, kas ir ķīmiski sintezētas, ir raksturīga spēcīgāka iedarbība, līdz ar to vajadzēs mazāku koncentrāciju, jo tā ātrāk nonāks organismā un spēcīgāk iedarbosies uz apziņu un psihi. “Novērots, ka tiek mēģināts arī ar dabīgo marihuānu panākt lielāku efektu – speciāli tiek selekcionētas šķirnes, kas satur vairāk psihoaktīvāo vielu. Atšķirība tetrahidrokanabinola intensitātē dažādiem pieejamajiem marihuānas produktiem var būt pat 10 reižu,” stāsta ārsts. 

Reklāma
Reklāma

 

Vai zālīte vienmēr ir zaļa masa?

Kā atpazīt marihuānu saturošus produktus? Kā noskaidrots, tā var būt gan dabīgi iegūta, gan mākslīgi sintezēta. Tomēr kā norāda speciālists, ne obligāti tai jābūt zaļai masai. “Šo sintezēto vielu var gan piejaukt klāt augam – marihuānai, gan pielikt kādam citam augam, vai izplatīt vienu pašu – pulverveida vai kā citādi. Pirms laika izplatīts bija tā saucamais spaiss, kas bija šī te mākslīgi sintezētā viela sajaukumā ar kādu masu. Sadzīviski to sauc par zālīti, parasti neiedziļinās tajā, vai tā ir dabīgā vai ar sintezētajām vielām. Lai gan ir daži, kas vēlas tieši sintētisko, jo tam ir lielāks efekts. Taču tirgus ir nekontrolēts! Nav nekādu prasību, pārbaužu, tāpēc nav jābrīnās par iespējamām smagām sekām. 

Nopērkot zālīti, nekad nevar zināt, kas īsti tur ir iekšā. Tirgus virzās no dabīgās marihuānas uz sintezētajiem produktiem. Nelegālajām psihotropajām vielām, kas pieejamas, ir grūti izsekot, tās visu laiku mainās, tiek sintezētas jaunas vielas. 

Tās parādās un pazūd, nav arī īsti zināms, kas tieši tās ir. Tās var būt smēķējamas, pulverveida, tabletēs,” situāciju skaidro speciālists.

 

Kā atpazīt zālītes lietošanu?

Efekts ne vienmēr ir klasisks un visiem vienāds. Klasiski ir izmaiņas acu sfērās – tās kļūst rozīgas, var būt nedaudz paplašinātas zīlītes, sausums mutē, pastiprināta ēstgriba, neparasta uzvedība. Var būt, ka ir it kā pēkšņa apskaidrība parastā, banālā situācijā. Marihuānas efekts var būt atšķirīgs gan katram cilvēkam, gan vienam un tam pašam cilvēkam dažādās reizēs. No marihuānas var būt arī baiļu sajūta, halucinācijas. Visas apreibinošās vielas īsā laika posmā patērē ļoti daudz cilvēka iekšējos resursus, tāpēc par dažām stundām, kad vielas ietekmē cilvēkam ir stimulēta, paaugstināta uzvedība, pēc tam ķermenim būs jāatdod savi resursi – cilvēks būs kašķīgs, noguris. 

 

Ko nodara ilgstoša lietošana? 

Pēc ilgstošas marihuānas lietošanas bieži parādās halucinācijas un tās var saglabāties kādu laiku. Paliekošas saslimšanas marihuāna neizraisa, bet lietošana var būt kā palaidējmehānisms, ja cilvēkam ģenētiski ir ekspozīcija uz šizofrēniju, kas var to veicināt. Kā sarunā ar Mammamuntetiem.lv ir norādījusi psihoterapeite, narkoloģe Ināra Vārpa, Latvijā ir gana daudz cilvēku ar neapzinātām šizofrēnijas iezīmēm. 

 

  1. https://www.spkc.gov.lv/lv/zinojumi/nacionalais-zinojums-situacija-narkotiku-un-narkomanijas-problemas-joma-latvija-lidz-2017.gadam_0.pdf

Saistītie raksti