Darbu uzsāk 2 jauni Pusaudžu resursu centri – Siguldā un Tukumā, un vēl 2 jauni Rīgā

Kopš 1. augusta, pateicoties Veselības ministrijas finansējumam, darbu uzsākušas divas jaunas Pusaudžu resursu centra (PRC) reģionālās filiāles – Tukumā un Siguldā, bet Rīgā ir atvērti vēl divi centri, tādejādi Rīgas pusaudžiem PRC sniegtā palīdzība ir pieejama jau 5 centros.
Šobrīd PRC strādā jau 111 speciālisti 9 Latvijas pilsētās. 
(Foto: Ginta Zīverte)

FOTO: Publicitātes foto

Šobrīd PRC strādā jau 111 speciālisti 9 Latvijas pilsētās. (Foto: Ginta Zīverte)

10. augustā, piedaloties Veselības ministram Danielam Pavļutam, oficiāli tika atklāta Siguldas PRC filiāle, kurā šogad, līdzīgi kā Tukuma filiālē, palīdzību varēs saņemt vismaz 60 pusaudži. 

 

2022. gada pirmajā pusgadā palīdzību PRC saņēmuši vairāk nekā 3000 pusaudži vai viņu tuvinieki, bet pieprasījums pēc palīdzības joprojām pārsniedz iespējas to savlaicīgi nodrošināt. 

 

Šobrīd rindā PRC gaida vairāk nekā 500 pusaudži, bet vienlaikus palīdzību saņem 390 pusaudži visā Latvijā. Pateicoties papildus finansējumam, turpmāk vienlaikus palīdzību varēs saņemt 570 pusaudži, tamdēļ plānots, ka rindas un tādejādi arī gaidīšanas laiks uzņemšanai programmā ievērojami samazināsies.

 

“Pirmā konsultācija tiek sniegta nedēļas laikā kopš pieteikšanās brīža, bieži vien to ir iespējā saņemt pat nākamajā dienā. Konsultācijas mērķis ir izvērtēt situāciju un ar speciālistu vienoties par turpmāko atbalstu. Dažiem jauniešiem pietiks ar šo konsultāciju un saņemtajām rekomendācijām, bet diemžēl lielākajai daļai, kā rāda šī brīža mūsu dati, grūtības ir nopietnas un nepieciešama ilgstoša palīdzība. 

Ja pirms pāris gadiem vidējais ilgums programmā bija 2 mēneši, tad tagad pusaudži palīdzību saņem aptuveni 4–5 mēnešu garumā. 

Pateicoties Veselības ministrijas piešķirtajam papildus finansējumam, esam varējuši palielināt speciālistu komandu un šobrīd PRC strādā jau 111 speciālisti 9 Latvijas pilsētās. Mēs strādājam multidisciplinārā komandā, un speciālistiem ir iespēja savstarpēji konsultēties, kā arī savus pusaudžus novirzīt pie jebkura komandas kolēģa, lai nodrošinātu labāko un katra pusaudža vajadzībām atbilstošāko palīdzību,” komentēja Bērnu slimnīcas fonda un Bērnu un pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa.

 

Bērnu slimnīcas fonda un Bērnu un pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa un Pusaudžu resursu centra vadītāja, bērnu psihiatre dr. Anete Masaļska.

Reklāma
Reklāma


Pusaudžu resursu centra vadītāja, bērnu psihiatre dr. Anete Masaļska: “Mūsu dati rāda, ka pusaudžu psihoemocionālās grūtības paliek arvien smagākas, un, ja pirms pusotra gada psihiatra palīdzību vajadzēja aptuveni katram 10. pusaudzim, tad šobrīd tā nepieciešama jau katram trešajam mūsu klientam. Diemžēl daļai pusaudžu situācija ir tik smaga, ka pastāv nopietns apdraudējums viņa veselībai vai pat dzīvībai, un tad, sadarbojoties ar kolēģiem Bērnu slimnīcā, novirzām pusaudzi uz stacionāru. Kad situācija ir stabilizējusies, jaunietis atgriežas mūsu aprūpē, un mēs kopā strādājam uz to, lai pusaudzis pamazām varētu atgriezties ierastajā dzīves ritmā.”  

 

Programmā ir iekļauts arī “follow-up”, kad PRC sazinās ar pusaudzi pēc 6 mēnešiem, lai noskaidrotu, kā viņam veicas, kā viņš jūtas. “Varam secināt, ka lielākā daļa, proti, 86% ir spējuši programmā sasniegtos rezultātus noturēt un speciālistu palīdzība nav nepieciešama, un tikai 14% gadījumos jaunieši ir atkārtoti uzņemti programmā. Papildus piešķirtais finansējums ir milzīgs ieguvums vispirms jau tiem jauniešiem, kuri dzīvo Rīgā, jo šobrīd aktīvi uzņemam pusaudžus, kuri palīdzību gaidījuši jau vairākus mēnešus. Reģionālās filiāles nodrošinās atbalstu pusaudžiem, kuriem līdz šim iespējas saņemt profesionālu palīdzību nebija vispār vai bija ļoti ierobežotas,” komentēja A.Masaļska.

 

Lai vērstos pēc palīdzības, sazinieties ar Pusaudžu resursu centru:

Psiholoģiskā atbalsta tālrunis pusaudžiem un viņu tuviniekiem/ PRC klīnisko psihologu konsultācijas: +371 25737636 (strādā arī Whats App). Darba laiks: plkst.12–19 darba dienās. Anonīmi un bez maksas. Sarunā ar speciālistu tiks izvērtēta situācija un, ja nepieciešams, piedāvātas papildus konsultācijas klātienē vai attālināti pie PRC speciālistiem.

 

  • Rīgā – tālrunis  +371 29164747; e-pasts info@pusaudzucentrs.lv
  • Jelgavā – tālrunis + 371 27323238; e-pasts jelgava@pusaudzucentrs.lv
  • Liepājā – tālrunis  +371 26623422; e-pasts liepaja@pusaudzucentrs.lv
  • Rēzeknē – tālrunis +371 27313138; e-pasts rezekne@pusaudzucentrs.lv
  • Siguldā – tālrunis +371  27899515; e-pasts sigulda@pusaudzucentrs.lv
  • Tukumā – tālrunis +371 26387905 ; e-pasts tukums@pusaudzucentrs.lv
  • Valmierā – tālrunis  +371 26433366; e-pasts valmiera@pusaudzucentrs.lv
  • Ventspilī – tālrunis  +371 25458111; e-pasts ventspils@pusaudzucentrs.lv
  • Daugavpilī – tālrunis  +371 25635533; e-pasts daugavpils@pusaudzucentrs.lv

 

Noderīgi video un citi materiāli gan pusaudžiem, gan vecākiem ir pieejami Pusaudžu resursu centra vietnē www.pusaudzucentrs.lv  vai Facebook un Instagram kontos. 

 

Saistītie raksti