7 ieteikumi mierīgākai vasarai kopā ar pusaudzi

Lielais vasaras brīvlaiks beidzot ir sagaidīts, un vairumam skolēnu tas ir liels atvieglojums, bet var būt arī apmulsuma pilns brīdis – ko nu iesākt ar trīs mēnešus garo atvaļinājumu? Te var arī sadurties vecāku un pusaudžu intereses – viena puse sapņo par vaļošanos draugu un viedierīču kompānijā, kamēr vecākiem var būt vīzija par izpucētu māju un siltām vakariņām, ko sarūpējis pusaudzis.
Speciālistes ieteikumi vecākiem, lai vasaras brīvlaiks ir patiesi īsts atvaļinājums bērnam.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālistes ieteikumi vecākiem, lai vasaras brīvlaiks ir patiesi īsts atvaļinājums bērnam.

Pusaudžu resursu centra Sadarbības projektu vadītājas, dialektiski biheiviorālās terapeites pārraudzībā Romijas Krēziņas ieteikumi vecākiem, lai vasaras brīvlaiks ir patiesi īsts atvaļinājums bērnam.   

 

1. Dod atelpu no skolas

Šis ir bijis pirmais mācību gads klātienē pēc pandēmijas, un ir redzams, ka tas skolēniem bijis īpaši nogurdinošs. Pusaudži skolā ir gana noslogoti, un ir saprotams, ka pēc mācību gada beigām ir vajadzīga atelpa, īpaši, ja jaunietim ir mācību vai citas grūtības. Ļauj kādu brīdi bērnam atpūsties!
 

2. Izproti pusaudža vajadzības 

Jau minēts, ka pusaudža vecums ienes zināmas izmaiņas – ne tikai bērna uzvedībā, bet arī viņa vajadzībās. “Vajadzība pēc vienaudžiem pusaudzim ir vajadzība, īsta vajadzība, nevis iegriba. 

Laiks, kas ir kvalitatīvi pavadīts ar vienaudžiem (spēļu spēlēšana, sportošana), pusaudzim dod daudz vairāk nekā veļas mazgāšana mājās. 

Iespējams, izprotot pusaudža laika īpatnības, būs vieglāk pieņemt sava pusaugu bērna uzvedību,” tā Romija Krēziņa.

 

3. Veido ar pusaudzi atvērtu komunikāciju 

Pusaudžu vecums ir tas laiks, kad mainās arī veids, kā vecāki sarunājas ar bērnu – komunikācijai ir jābūt atvērtai un abpusēji cieņpilnai. Vecākiem ir jānoskaidro jaunieša viedoklis, jāieklausās tajā. Ja jaunietis jūt, ka vecākam ir laiks viņu uzklausīt, viņam ir vieglāk atvērties. “Ieteikums būtu ne tik daudz lūgt, likt vai nostādīt bērnu fakta priekšā, bet veidot divvirzienu komunikāciju, kad pusaudzis izsaka viedokli un iesaistās lēmumu pieņemšanā, kopīgi meklē risinājumus problēmām,” mudina speciāliste. 

 

4. Izplānojiet vasaras notikumus kopā

Trīs mēneši ir gana liels laika posms, lai tajā ieplānotu kādas lielākas aktivitātes. Kad elpa no skolas steidzīgā ritma atvilkta, ir laiks piepildīt atvaļinājumu ar lielākām aktivitātēm un izplānot, kāda būs šī ģimenes vasara. “Aizpildiet to ar nometnēm (ir pašvaldības, kas piedāvā bezmaksas dienas nometnes, sporta un mākslas aktivitātes vasarā), ģimenes ekskursijām, braukšanu pie vecvecākiem. Ja ir interese, lielākos pusaudžus var virzīt profesionālajā jomā, apsvērt prakses vai darba iespējas. Protams, atkal to dariet ar bērnu kopā,” atgādina Romija Krēziņa.

Reklāma
Reklāma

 

5. Vasara – laiks, lai mācītos dzīves prasmes

“Skolas laikā bērni apgūst pietiekami daudz akadēmisko iemaņu. Vasarā varam attīstīt dzīves prasmes,” stāsta speciāliste. Dzīves prasmes var mācīties gan mājās, deleģējot bērniem dažādus pienākumus, gan nometnēs, gan brīvā laika pavadīšanas aktivitātēs. Tās var trenēt arī ar dažādiem noteikumiem, dienas plānošanu, laicīgu informācijas nodošanu vecākiem. Vasarā var turpināt attīstīt arī dažādas sociālās prasmes tieši vienaudžu vidū, īpaši ieplānojot pozitīvas, attīstošas aktivitātes kopā ar vienaudžiem. 

 

6. Laiks ģimenei

Pavadiet laiku kopā! Ja pusaudzis neko negrib, kopīgi meklējiet internetā piemērus pozitīvām aktivitātēm, ko iesākt visai ģimenei kopā (piemēram, meklē ar atslēgas vārdiem “family bonding activities”). Apsēdieties kopā un izrunājiet, kārtīgi izdiskutējiet, kas derēs un patiks tieši jūsu ģimenei. Kopīgi izplānojiet! Lai arī uz āru pusaudzis var neizrādīt sajūsmu par aktivitātēm, ir svarīgi pavadīt kopīgu laiku kā ģimenei.

 

7. Un kur pa vidu visam esi tu? 

Tikpat svarīgs (ja ne vēl svarīgāks) ir vecāku kā pieaugušo laiks sev – individuāli, pārī, ar saviem draugiem. “Izmantojiet tos pašus ieteikumus, kas doti pusaudžiem – rūpējieties par savu miegu, pilnvērtīgu uzturu un fiziskajām aktivitātēm. Piepildiet savu dzīvi ar pozitīvām lietām! 

Jūs spēsiet labāk parūpēties par bērnu vajadzībām un veidot labākas attiecības ar viņiem, ja būsiet apmierināti ar sevi un savu dzīvi. 

Kopiet attiecības ar partneri. Viena vecāka ģimenēs kopiet attiecības ar citiem sev apkārt esošajiem pieaugušajiem. Meklējiet sociālo atbalstu, nepalieciet tikai vecāka lomā, atvēliet laiku sev un meklējiet veidu, kā varat socializēties ar sev interesantiem un atbalstošiem pieaugušajiem,” neiestrēgt tikai vecāka lomā aicina Romija Krēziņa.

Saistītie raksti