Kā rīkoties vecākiem, ja radušās aizdomas par to, ka bērns sācis smēķēt

Pieaugot mūsdienu tehnoloģiskās attīstības tempam un mainoties nikotīna tirgus aprites tendencēm, arvien vairāk iedzīvotāju visā pasaulē dedzināmās tabakas cigarešu dūmus ikdienā izvēlas nomainīt uz dažādiem aizstājējproduktiem - visbiežāk elektroniskajām cigarētēm. Tas smēķēšanu padara par teju nemanāmu, kas savukārt apgrūtina vecāku iespēju pamanīt un pārbaudīt to, ka viņu atvase ir sākusi smēķēt.
Ja vecāku bažas par to, ka bērns ir smēķējis, ir apstiprinājušās, būtu labi jau pašā saknē izrunāt par smēķēšanas kaitīgumu

FOTO: Publicitātes foto

Ja vecāku bažas par to, ka bērns ir smēķējis, ir apstiprinājušās, būtu labi jau pašā saknē izrunāt par smēķēšanas kaitīgumu

Arvien vairāk vecāku visā Latvijā satrauc elektronisko cigarešu lietošanas pieaugums bērnu vidū. Šādi produkti izdala mazāk dūmu, jo tabaka tiek karstēta nevis dedzināta vai dezināts tiek šķidrums, kura sastāvā ir nikotīns. Lai arī šādām e-cigaretēm (it īpaši tām, kuras nopērkamas veikalos par dažiem eiro) nav izteiktās tabakas smakas un tās ir ar dažādām garšām - to ietekme uz bērna smadzenēm ir ļoti kaitīga. Nikotīns ir spēcīga atkarību izraisoša viela un līdz 25 gadu vecumam jaunietis ir visjutīgākais pret dažādām kaitīgām vielām, kas var atstāt paliekošu iespaidu visas viņa turpmākās dzīves laikā.

 

Par laimi mūsdienās internetā un veikalos ir pieejami arī dažādi ātrie testi, lai noskaidrotu nikotīna esamību organismā. Viens no tiem ir Qtest nikotīna ātrais tests, kas piecu minūšu laikā var noteikt to vai bērns pēdējo 24 - 72 stundu laikā ir smēķējis. Vecāki šo nikotīna klātbūtnes noteikšanas urīna testu var izmantot gadījumos, kad ir pamatotas aizdomas par to, ka viņu bērns ir smēķējis vai jau kā daļu no visaptverošas profilakses pret bērna smēķēšanas ierobežošanu.

 

Kā zināt, ka bērns ir smēķējis? 

Bieži vien vecāki var arī nepamantīt, ka viņu bērns sācis smēķēt, jo noskaidrot to, ka bērns ir smēķējis elektroniskās cigaretes ir daudz sarežģītāk nekā tad, ja viņš būtu lietojis parastās cigaretes. Ierastās metodes - pārbaudīt somu un kabatas vai pasmaržot cimdus šajā gadījumā nedarbosies. Viskaļākais signāls par to, ka bērns sācis smēķēt ir viņa uzvedības maiņa. Nikotīna klātbūtne organismā ietekmē smadzeņu daļu, kas kontrolē cilvēka emocionālo stāvokli. Tādēļ bērnam, kurš pamēģinājis smēķēt var būt novērojams satraukums, bet tiem, kas to piekopj jau ilgāku laiku - garastāvokļa svārstības, izteikta impulsitivāte vai nespēja koncentrēties. 

 

Vēlos pārliecināties par to, ka mana bērna organismā ir nikotīns. Kā rīkoties?

Sākotnēji ar testa palīdzību būtu nepieciešams pārliecināties, ka bērns tiešām smēķē. Kad aizdomas apstiprinājušās, būtu labi jau pašā saknē izrunāt par smēķēšanas kaitīgumu. Ja tomēr novērojat, ka bērns ilgtermiņā ir kļuvis tramīgs un jūsu aizdomas, ka viņš smēķē ilgtermiņā ir pamatotas, kā arī veiktais tests par nikotīna kātbūtni ir pozitīvs, speciālisti aicina saglabāt vēsu prātu. Arī pirms lūgt veikt testu, nepieciešams bērnu pavērot ilgtermiņā, nepārsteidzoties ar pieņēmumiem. Nepatiesa bērna apsūdzēšana smēķēšanā un testa veikšana piespiedu kārtā var kaitēt viņa emocionālajai veselībai. 

 

Testa paraugs. Publicitātes foto

 

Ja tests izrādās pozitīvs - atgādiniet bērnam par smēķēšanas kaitīgumu un nikotīna ietekmi. To, ka nesmēķēšana nozīmē labāku dzīves kvalitāti un iespēju izvairīties no spēcīgas atkarības, kā arī veselības problēmām nākotnē. Qtest lietošana šajā gadījumā ir labs preventīvs līdzeklis, lai atturētu bērnus no atkārtotas smēķēšanas. 

 

Ko darīt, ja bērns turpina smēķēt?

Periodiski veicot bērnam pārbaudi ar Qtest, jūs varēsiet pārliecināties par nikotīna klātbūtni viņa organismā ilgtermiņā, kā arī ļausiet viņam saprast, ka rūpējaties par viņu un tas liks   aizdomāties par smēķēšanas nelabvēlīgo ietekmi uz veselību un jūsu attiecībām. Apjausma, ka arī vairākas dienas pēc smēķēšanas bērns var tikt pieķerts, mudinās daudzus atturēties no atkārtotas smēķēšanas.

 

Ja, veicot Qtest nikotīna ātro testu periodiski, pierādās, ka bērns turpina smēķēt un viņš neņem vērā jūsu norādes, ļoti iespējams, ka jūsu bērnam ir nepieciešama profesionāla palīdzība. 

 

Sarežģītākos gadījumos, kad vecākiem neizdodas palīdzēt bērnam pašu spēkiem, lai palīdzētu viņam atmest smēķēšanu, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu. Ja smēķēšanas problēmas ir ieilgušas, palīdzību var meklēt pie citiem speciālistiem – bērnu un jauniešu narkologa, psihologa, psihoterapeita vai atkarību profilakses speciālista. 

 

Plašāka informācija par Qtest pieejama un tos var iegādāties mājaslapā. Kā arī ir pieejami narkotisko vielu testi uz piecam populārākām vielām jauniešu vidū.