Kā mudināt bērnus aizrauties ar apkārtējās vides pētniecību? Varbūt ir laiks iegādāties pirmo mikroskopu, binokli vai teleskopu?

Tikko kā atzīmējām pirmo pavasara dienu un arī laikapstākļi aiz loga liecina par pavasara un siltāka laika tuvošanos. Arvien biežāk varēsim sajust siltos saules starus, dabas mošanos un tas mūs mudina arvien vairāk laika pavadīt svaigā gaisā. Ģimenē kopā pavadītais laiks ar bērnu ir nozīmīgs gan attiecību nostiprināšanā, gan bērna attīstībā. Dabas, kosmosa un apkārtējās vides pētniecība kopumā var izrādīties interesanta un zinātkāri veicinoša aktivitāte gan bērniem, gan arī vecākiem. Ar ko sākt, ja esi novērojis, ka bērnam ir interese izzināt pasauli? Kā viņu motivēt un ieinteresēt savu interesi neatstāt novārtā, bet tieši pretēji - attīstīt? Varbūt ir laiks iegādāties pirmo mikroskopu, binokli vai teleskopu?
Tādi pieaugušo rīki kā binoklis un mikroskops var ļoti iepriecināt bērnu un mudināt viņu izzināt pasauli!

FOTO: Publicitātes foto

Tādi pieaugušo rīki kā binoklis un mikroskops var ļoti iepriecināt bērnu un mudināt viņu izzināt pasauli!

Apkārtējās vides izzināšana var būt ne tikai interesants, bet arī ļoti noderīgs brīvā laika pavadīšanas veids visai ģimenei. Tas bērnos vairo izpratni par dabas procesiem kopumā un iegūtās zināšanas būs noderīgas jebkurā vecuma posmā – gan apmeklējot bērnudārzu, gan uzsākot mācības skolā. Un īpaši šobrīd, kad teju katru vecāku nodarbina doma, kā mazināt bērnu pavadīto laiku pie viedierīcēm, izkustēšanās un laika pavadīšana svaigā gaisā (papildus tam iegūstot jaunas prasmes un zināšanas!), var kļūt par ļoti labu alternatīvu ikdienā. Jo aizraujošāka un interesantāka aktivitāte, jo vairāk prieka ģimenē un jo vairāk bērns pats grib doties dabā! Vienlaikus tā ir iespēja mācīt bērniem saudzīgu attieksmi pret dabu, pret kukaiņiem, pret ikvienu dzīvu radību, ko mēs dabā sastopam.

 

Jāpiebilst, ka mūsdienu tehnoloģiju straujā attīstība ļāvusi radīt un pielāgot dabas pētīšanas un izzināšanas ierīces dažādiem vecuma posmiem, vienlaikus izpētes procesu padarot pavisam vienkāršu. Citiem vārdiem, nav vajadzīgas papildus zināšanas un visu var apgūt vienkārši darot, mēģinot, eksperimentējot! Raksta turpinājumā optikas ierīču veikala “Ieskaties.lv” speciālistu ieteikumi par populārākajām izvēlēm jaunu vai jau esošo ģimenes kopīgo hobiju attīstīšanai. 

 

Binokļi – aktīvai atpūtai tuvāk dabai 

Putnu atgriešanas no “siltajām zemēm”, pavasara tuvošanās un dabas straujā mošanās, bet tikpat labi - sporta aktivitāšu vērošana un jebkura cita aktivitāte dabā – caur binokli izskatīsies vēl interesantāk un aizraujošāk! Jo visu redzēsim daudz tuvāk! 

Galvenie parametri, kuriem jāpievērš uzmanība, izvēloties binokli, ir palielinājums un objektīva lēcas diametrs (to norāda uz ierīces kā divu skaitļu reizinājumu).

Piemēram, ja uz binokļa norādīti skaitļi – 10x25, tas nozīmē, ka binoklim ir desmitkārtīgs palielinājums (ļauj apskatīt lietas 10 reizes tuvāk nekā tās dabā reāli atrodas), savukārt objektīva ārējās lēcas diametrs šajā gadījumā ir 25mm. Jo lielāks būs lēcas diametrs, jo lielāka binokļa gaismasspēja, ļaujot attēlu redzēt iespējami detalizētāku un spilgtāku. 

 

Bērniem paredzētie binokļi parasti sākas no trīsreizēja palielinājuma, tomēr biežāk izvēlas binokļus, kas sniedz iespēju raudzīties seškārtīgā un desmitkārtīgā palielinājumā. Ja runājam par izmaksām ģimenes maciņā, jāsaka, ka binokļi ir vieni no pieejamākajiem tieši cenas ziņā. Lētākie binokļi “Bresser Junior” nopērkami sākot no 14 eiro, savukārt, advancētāki - maksā no 30 līdz pat 100 eiro. Izvēloties pirmo binokli, svarīgākais faktors noteikti ir bērna vecums. Pirmsskolas vecuma bērniem pirmo binoklīti iesakām pirkt lētāku, jo var gadīties, ka izkrīt no rokām, vai pat saplīst. Lai nebūtu lieku kreņķu! Savukārt, ģimenēm, kurās jau ir skolas vecuma bērni, iesakām binokli, kas noderēs ilgākam laikam un ko vajadzības gadījumā tikpat labi var lietot arī paši vecāki.

 

Mikroskopi – jaunā pētnieka pirmie soļi „mazās” pasaules izzināšanā

Gluži tāpat kā binoklis, arī mikroskops ļauj aplūkot tuvāk mūs interesējošās lietas. Turklāt, ar mikroskopa palīdzību varam aplūkot kaut ko tādu, kas nemaz nav saskatāms ar neapbruņotu aci. Un tas ir bezgala interesants un aizraujošs process. Visizplatītākais ir optiskais mikroskops, bet, attīstoties tehnoloģijām, mūsdienās arvien biežāk iegādājas digitālos mikroskopus. 

 

Lai gan var rasties sajūta, ka mikroskopi visbiežāk sastopami laboratorijās un medicīnas iestādēs, tā nebūt nav! Visbiežāk bērni un jaunieši ar mikroskopu saskarās bioloģijas stundās skolā. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka pirmsskolas vecuma bērnam šī aktivitāte ir par grūtu vai ir nepiemērota. Tieši otrādi -  mikroskops mājās var kļūt par ļoti aizraujošu nodarbi, vienlaikus veicināt un attīstīt bērnā interesi par eksaktajām zinātnēm. Un tas var ietekmēt arī turpmākās izglītības un karjeras izvēles! Vienlaikus, mikroskopa lietošana var attīstīt vēlmi izzināt un izprast apkārtesošās lietas. Un, ja nu aiz loga gadās kāda lietaināka diena, mikroskops ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids iekštelpās. Arī mikroskopu cena ir ļoti draudzīga ģimenēm ar bērniem – mikroskopu komplekti bērniem un iesācējiem pieejami sākot no 23 eiro. Jau advancētāki maksās 50 līdz 150 eiro. 

 

Iegādājoties mikroskopu, jāpievērš uzmanība, vai mikroskopā ir iebūvēta gaismas diode, kas apgaismo aplūkojamos paraudziņus un ļauj tos labi apskatīt arī ne tik spožā apgaismojumā. Bērniem domātie mikroskopi visbiežāk ir gatavi tūlītējai lietošanai, jo komplektā iekļauti arī aplūkojamie paraudziņi. Ar laiku paraudziņu klāstu iespējams papildināt. Vienlaikus kā viena no ģimenes aktivitātēm pastaigu laikā var būt jaunu pētāmo materiālu ievākšana, ko vēlāk mājās kopā ar bērnu var apskatīt mikroskopā. Bērns pats atrod, ko grib izpētīt mikroskopā. Tas vienlaikus bērnā veicina arī pašapziņas celšanos un patstāvību. 

Reklāma
Reklāma

 

Vēl viena nozīmīga nianse - liela daļa mikroskopu darbojas ar visparastākajām pirkstiņbaterijām un ir tik mazi, ka tos var ērti paņemt līdzi, dodoties dabā! Citiem vārdiem, mikroskopu bērns varēs izmantot gan mājās, gan arī brīvā dabā. 

 

 

Teleskops mājās - paplašina apvāršņus 

Teleskopi, palielinot objektu šķietamo lielumu un to spilgtumu, ļauj aplūkot un pētīt objektus un parādības kosmosā – visu, kas atrodas ļoti tālu. Tas ir iespējams, jo teleskopa lēca vai spogulis apkopo gaismu, bet okulārs palielina, fokusē un padara saskatāmu vēlamo debess objektu reālā laikā. Ar teleskopa palīdzību varam izpētīt mēness krāterus, Jupitera pavadoņus vai Saturna gredzenu sistēmu. Arī saules aktivitāti. Turklāt teleskops var kļūt par aizraujošu kopā būšanas aktivitāti visai ģimenei.

 

Ieskaties.lv piedāvā teleskopus un visus nepieciešamos piederumus visiem, kurus interesē zvaigžņu kopas, galaktikas, planētas un ap tiem notiekošie procesi, neatkarīgi no vecuma. Pieejami teleskopi saules, mēness, citu planētu novērojumiem, tāpat arī aprīkojums, kas nepieciešams, lai iemēģinātu soļus astrofotografēšanā. 

 

 

Atšķirībā no binokļiem un mikroskopiem, visbiežāk, nedz bērniem un jauniešiem, nedz ar viņu vecākiem nav bijusi pieredze darbā ar teleskopu. Tieši šī iemesla dēļ - pirms iegādāties teleskopu - noteikti ir vērts sazināties ar ieskaties.lv konsultantiem, kuri ieteiks vispiemērotākos variantus, atbilstoši teleskopa lietošanas vietai un mērķiem. Ieskaties.lv sortimentā pieejami gan lēcu, gan spoguļu teleskopi no 55 eiro iesācējiem (ar un bez statīva), ar dažādām montējumu variācijām. 

 

Svarīgi atcerēties, ka ar teleskopu nedrīkst vērot sauli, ja teleskopam nav uzlikti speciāli saules aizsargfiltri!

 

Eksperimentālie komplekti, monokļi un projektori – līdzekļi, ar ko paplašināt apvāršņus

Viens no ieskaties.lv mērķiem ir pievērst arvien vairāk bērnus un jauniešus vides pētniecībai. Mūsdienu tehnoloģijas un plašais sortiments ļauj atrast ikvienam interesentam pašu piemērotāko, lai attīstītu tās prasmes un iemaņas, kas attiecīgajā vecumposmā vissvarīgākās, kā arī padarīt dabā un iekštelpās pavadīto laiku pēc iespējas aizraujošāku!

 

Ieskaties.lv veikalā Ganību dambī 2A un internetveikalā pieejama virkne ierīču un aksesuāru, tostarp, saules sistēmas projektori, eksperimentu komplekti, mikroskopi, teleskopi, binokļi. 

 

Ja neesi pārliecināts, vai tavam bērnam būs interese par mikroskopu vai binokli – nāc uz mūsu veikalu Ganību dambi 2A, kur esam veltījuši bērniem speciālu National Geographic stūrīti. Pie mums kopā ar bērnu vari izmēģināt gan mikroskopus, gan binokļus. Un mūsu konsultanti palīdzēs izvēlēties tev vispiemērotāko! 

Saistītie raksti