Cik daudz un kā ir jārunā bērnam otrajā dzīves gadā

Divus gadus veca mazuļa valoda strauji attīstās. Viņš saprot pieaugušo dotos norādījumus, pat ja ne vienmēr tos izpilda. Zina savu vārdu, saprot, ko nozīmē vārds "Nē".
Mans un Nē! laiks.

FOTO: Shutterstock.com

"Mans" un "Nē!" laiks.

15 mēneši

Mazuļa vārdu krājums palielinās līdz 6 vārdiem. Tie gandrīz vienmēr apzīmē ap bērnu esošo pasauli - cilvēkus, mājdzīvniekus, rotaļlietas. Vinš saprot un izpilda sarežģītus uzdevumus. Lai izteiktu teikumu, bērnam dažkārt pietiek tikai ar vienu vārdu.

 

18 mēneši

Vārdu krājums ir apmēram 6–25 vārdi. Bērns spēj parādīt ķermeņa daļas (savas, lelles, rotaļlāča). Iemīļotākie vārdi ir mans un nē. Viņš pats var radīt savus vārdus vai skaņas. Neuztraucieties, ja 18 mēnešu vecumā jūsu zēns runā mazāk nekā kaimiņu meitene. Vairumā gadījumu meitenes valodu apgūst ātrāk nekā zēni. 

 

21 mēnesis

Reklāma
Reklāma

Bērns sāk veidot divu vārdu teikumus: "Mamma – dod!", "To nē!", "Tēte – opā!", "Guga aijā." Nevajadzētu mazuļa nejauši izrunātos vārdus labot, sakot: "Runā pareizi!" Labāk mēģiniet uzslavēt un pateikt priekšā pareizo vārdu. 

 

24 mēneši

Vārdu krājums ir vismaz ap 50 vārdiem. Bērnu saprot ne tikai mamma, tētis, bet arī citi pieaugušie. Viņš spēj izpildīt jau sarežģītākus vecāku rīkojumus. Prot atrast paslēpto rotaļlietu. (Noslēpiet rotaļlietu, lai tā ir viegli atrodama. Varat to paslēpt zem galda, uz krēsla.) Ja divu gadu vecumā bērna vārdu krājums ir mazāks par 5–10 vārdiem, ir vērts konsultēties ar speciālistu. 


Vingrinājumi no grāmatas "Runā ar mani, māmiņ!"

Saistītie raksti