Parasti bērnu ieperam dusmās. Kā mainīt ierasto rīcību?

Pamēģini atcerēties dažas pēdējās situācijas, kad esi iepēris savu bērnu. Visticamāk, tobrīd biji ļoti dusmīgs. Vai atceries, kas bija īstais iemesls, kas izraisīja dusmas? Vai tiešām tas bija bērns? Vai varbūt nogurums un izsalkums pēc garās darba dienas? Varbūt kas cits? Konsultē geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele.
Nepieļauj, ka tevi noved līdz galējai dusmu robežai! Lai arī vecāki pazīst savus bērnus, viņi bieži iekrīt vienās un tajās pašās situācijās. Tāpēc rīkojies gudri – neļauj sevi novest līdz dusmu galējai robežai.

FOTO: Shutterstock.com

Nepieļauj, ka tevi noved līdz galējai dusmu robežai! Lai arī vecāki pazīst savus bērnus, viņi bieži iekrīt vienās un tajās pašās situācijās. Tāpēc rīkojies gudri – neļauj sevi novest līdz dusmu galējai robežai.

Neatkarīgi no dusmu iemesla, ir daži paņēmieni, ko izmantot, kad dusmas uz bērnu ņem virsroku. Tos pielietojot, pēc kāda laika pamanīsi, ka esi mainījis ne tikai savu ierasto rīcību, bet secināsi, ka ir uzlabojusies sapratne starp tevi un bērnu.

 

  1. Elpo vienmērīgi! Dziļa ieelpa un izelpa vairākas reizes ir pavisam vienkāršs veids, kā mazināt stresa līmeni. Turklāt – kamēr veiksi elpošanu būs laiks apdomāties, kā rīkoties tālāk, nevis izdarīsi kaut ko nepārdomātu.
  2. Atstāj telpu! Ja jūti, ka dusmas patiesi ir lielas, dodies uz blakus istabu, kur varēsi izdusmoties. Šīs rīcības iemesls nav noslēpt tavu sadusmošanos no bērna. Kad būsi nomierinājies/ nomierinājusies, varēsi ar bērnu izrunāties par to, ka ir rīcības un situācijas, kas tevi sadusmo.
  3. Novizi dusmas uz citu objektu, piemēram, papīra lapu! Ja jūti, ka dusmas laužas uz āru, saplēs lapu sīkos gabaliņos. Šādi tu ne tikai izlādēsi savas emocijas, bet iemācīsi arī bērnam, ka dusmas ir normāla reakcija, bet to dēļ sist citam cilvēkam nedrīkst.
  4. Nepieļauj, ka tevi noved līdz galējai dusmu robežai! Lai arī vecāki pazīst savus bērnus, viņi bieži iekrīt vienās un tajās pašās situācijās. Tāpēc rīkojies gudri – neļauj sevi novest līdz dusmu galējai robežai. Jau laikus definē, kurās situācijās bērna rīcība un uzvedība šķiet kairinošas, un maini tās jau pašā sākumā. Piemēram, ja katru rītu izceļas tracis, gatavojoties gājienam uz bērnudārzu, maini rutīnu, kā tas noticis līdz šim.

 

Reklāma
Reklāma

4 padomi, ko ņemt vērā, lai stiprinātu sevī spēju nesadusmoties:

  • Ievies rituālu atbrīvoties no uzkrātajām emocijām! Ja kādā no kritiskajām situācijām tev ir izdevies savaldīties, piemēram, sakožot zobus vai savelkot dūres, tad ir jāatrod veids, kā vēlāk no šīm aizturētajām dusmām atbrīvoties, jo ilgstoši aizturētas dusmas vairo neapmierinātību un aizkaitināmību.
     
  • Atrodi laiku palasīt izglītojošu literatūru par bērnu vecumposmu īpatnībām! Vecākiem mēdz teikt, ka jābūt pacietīgiem, jo bērna attiecīgais vecumposms pāries, un bērns vairs nerīkosies tik kaitinoši. Tomēr tā ir daļēji tiesa – mūs mēdz kaitināt arī pieauguši cilvēki, tikai mēs uz viņu rīcību vai uzvedību reaģējam atšķirīgi. Mazāk mēs dusmojamies uz tiem, ko saprotam. Izglītojošus rakstus lasi mammamuntetiem.lv
    sadaļā Bērns.
  • Agresija ir mūsu vājums! Apzinies, ka agresijas izrādīšana pret bērnu ir mūsu nespēja atrast citu audzināšanas veidu, bet mēs patiesībā spējam būt gudrāki un radošāki.
  • Formulē, kas bērna rīcībā un uzvedībā ir tik kaitinošs! Ne tikai formulē, bet mēģini saprast, kāpēc tas tik ļoti kaitina un sadusmo. Vai satrauc, ja no grāmatu plaukta izceltas visas grāmatas? Padomā – varbūt bērna attīstībai tas patiešām bija vajadzīgs.

Saistītie raksti