Noderīgi padomi vasaras ogu saldēšanai ziemas krājumiem

Iedomājies, kā drēgnā decembra vakarā dzersi piparmētru tēju un baudīsi svaigi ceptu pīrāgu ar smaržīgu zemeņu mērci... Tagad, kad ogas var saēsties pilniem vaigiem, tas varbūt neskan tik pārliecinoši, toties ziemā gan novērtēsi, ka nepaslinkoji un sagādāji šos veselīgos krājumus. Lai būtu zemenītes sniegā!

Dietologs Andris Brēmanis aicina izmantot sezonu un ogas ēst svaigā veidā, taču arī ziemā tas noteikti būs labs papildinājums pilnvērtīgam uzturam.

FOTO: Shutterstock.com

Dietologs Andris Brēmanis aicina izmantot sezonu un ogas ēst svaigā veidā, taču arī ziemā tas noteikti būs labs papildinājums pilnvērtīgam uzturam.

Kāpēc tieši saldēt?

Vislabāk, protams, smelties dabas sniegtos labumus tagad, kad tie no vitamīniem gandrīz sprāgst pušu, taču arī ziemai noteikti būtu vērts tos pietaupīt. Zemeņu vai aveņu smarža būs tikpat svaiga un aicinoša, arī garša nebūs daudz mainījusies, turklāt vērtīgās vielas sals nepievarēs.

Ogas var saglabāt gan ievārījumos un kompotos, gan arī kaltēt. Tiesa, vārot ievārījumā 100° temperatūrā C vitamīns izzūd. Arī liekot burciņās svaigas ogas, kas saspaidītas un sajauktas ar cukuru, C vitamīns daļēji saglabāsies, taču ne ilgāk kā pusgadu. Ar laiku tas noārdās, taču dzelzs zemenēs saglabāsies.
 


Dietologs Andris Brēmanis aicina izmantot sezonu un ogas ēst svaigā veidā, taču arī ziemā tas noteikti būs labs papildinājums pilnvērtīgam uzturam. Lai ogās saglabātos maksimāli daudz labuma, diētas ārsts iesaka tās saldēt: “Vārot ievārījumus, apstrādes process nodara pāri vitamīniem, bet kaltēšana ir dzīvoklī sarežģīts process, jo jāliek plānā kārtā uz sieta, jātur labi ventilētā telpā. Savukārt saldēšana ir viegls un efektīvs veids, kā saglabāt labās vielas, kas ir ogās.”

 

Klasiskā ogu saldēšana
 

1. solis
Izvēlies labas ogas – svaigas, bez bojājumiem, nesaspiestas, neiepuvušas.   
2. solis
Ja zināms, ka ogas audzēšanas procesā nav apstrādātas ar ķimikālijām, tās var nemazgāt, bet, ja tās pirktas tirgū un nav pārliecības par to izcelsmi, tad tās labāk noskalot aukstā ūdenī. Pēc tam rūpīgi ogas nosusini un atstāj caurdurī, ļaujot tām kādas 15 minūtes apžūt.  
3. solis
Izkārto ogas uz plakanas virsmas (piemēram, plastikāta paplātes), kas ietilps saldētavā. Ogas savieto vienā kārtā, tā, lai tās nesaskaras, pārklāj ar plastikas plēvi un liek vismaz uz stundu saldēties.
4. solis
Sasalušās ogas ievieto speciālos saldējamos maisos vai plastmasas kastītēs. Tagad tās nesalips, jo katra pati par sevi jau sasalusi, tāpēc atsaldētās būs saglabājušas savu formu un varēs izmantot arī dekoram.
5. solis
Ar permanento marķieri uz maisiņa uzraksti datumu, kad ogas sasaldētas, un liec saldētavā.

Reklāma
Reklāma

 

Alternatīvas saldummīļiem

Ogas var sasaldēt arī ar cukuru vai tā sīrupu. Šī metode nodrošina, ka izveidojas augļu sīrups, kas aizsargā no gaisa skābekļa ietekmes un ledus kristālu iedarbības. Lūk, divi veidi, kā sagatavot ziemai, piemēram, saldinātas zemenes.

Pirmais variants: saldējamā traukā liek veselas vai šķēlēs sagrieztas ogas, aplej ar sīrupu (kas pagatavots proporcijās: 1 glāze cukura uz 1 ¼ glāzi ūdens), aizvāko un ievieto saldētavā.

Otrs variants: zemenes sablendē (pilnībā vai tikai nedaudz), pievieno cukuru (pēc vēlēšanās – cik saldu gribas), un gatavo masu ielej plastmasas trauciņā vai maisiņā.

 

Lai saldēšana būtu maksimāli efektīva, jāievēro daži vienkārši noteikumi:

 

  • Vislabāk saldēt sausas, nemazgātas ogas.
  • Zemenes jāsasaldē tūlīt pēc novākšanas, jo jau pēc 24 stundām tās zaudē garšu.
  • Jo straujāks sasaldēšanas process, jo labāk saglabājas ogu sākotnējās īpašības.
  • Saldēšanai var izmantot polietilēna maisiņus, plastmasas trauciņus, piena tetrapakas.
  • Ērtāk lietojami un hermētiskāki būs maisiņi ar aizdari.
  • Saldējot sīrupā, var lietot stikla burkas, bet trauku nedrīkst piepildīt pilnu, jo saldējot tilpums palielinās un var tikt atspiests plastmasas vāciņš vai pat sasprāgt burka.
  • Maisiņā vai trauciņā jāliek tik ogu, cik vēlāk plānots izmantot vienā reizē.
  • Ogas un augļus pirms sasaldēšanas var apstrādāt ar antioksidantiem – askorbīnskābi un citronskābi, kas ļaus saglabāt dabisko krāsu un garšu, kā arī samazinās C vitamīna zudumus uzglabāšanas laikā.
  • Ogas nevajadzētu atkausēt mikroviļņu krāsnī, labāk ļaut tām atkust istabas temperatūrā.
  • Ja ogas atsaldē, bet pēc tam atkal sasaldē, nebūs ne garšas, ne labuma.
  • Saldētas ogas der uzturam apmēram gadu.

Saistītie raksti