Pirmo skābenīšu zupa ar žāvētu cūkgaļu

Pavasaris ir klāt un līdz ar to - arī skābenes! Varbūt kaut kas vel saglabājies no vasaras krājumiem?

FOTO: Shutterstock.com

1. Liekam vārīt stilbiņu, ūdens vajadzigs tikai tik, lai pārsedz gaļu drusciņ. Kad ūdens uzvārījies, noputojam gaļu, pavāram un noputojam atkal.

2. Sagriežam sīpolu uz pusēm - liekam klāt katlā.

3. Sagriežam smalki seleriju kātiņus un liekam klāt buljonam, ieberam kādu melno piparu (3-4), lauru lapiņu (1-2 vidēji lielas), atstājam uz vidējas uguns, lai vārās, uzliekam vāciņu, bet lai galīgi nenosedz katlu. Ar tiem vāciņiem ir tā - konkrēti šai zupai ir vienalga, vai tā būs dzidra caurspīdīga, vai ne, bet - ja gribam dzidras zupas, tas jāvāra bez vāka un uz lēnas uguns.

4. Kamēr vārās gaļa, nomizojam un sagriežam skaistos kubiciņos kartupeļus, pārlejam ar aukstu ūdeni un noliekam malā... pagaidām.

5. Skābenes pārlasam un noskalojam (ziemas periodā var izmantot konservētas, nekādas vainas - tikai vārot gaļu esiet uzmanīgi ar sāli, jo gaļa ir pasāļa un skābenes ari, labāk sālīšanu atstāt uz pašām beigām - ja kādam gribas sāļāku), sagriežam skābenes un ari noliekam maliņā.

6. Kad gaļa mīksta (nevajag pārvārīt), liekam sagrieztos kartupeļus klāt zupai. Ja vajag - papildinām ūdeni katlā (vārītu labāk). Kad zupa atkal sāk vārīties, noputojam atkal.

7. Kamēr nav ko darīt - sakapājam dillītes, pētersīļusus un uzliekam novārīt olas.

Reklāma
Reklāma

8. Novārītās olas nomizojam un sakapājam. Kartupeļi gatavi, ņemam ārā gaļu, liekam klāt skābenes. Kad atsāk vārities - noputojam un pavāram 1-2 minūtes, pieliekam lielāko pusi no sakapātajām garšvielām, noputojam atkal.

9. Gaļiņu notīram no kauliem, sagriežam vienādos gabaliņos, varam likt zupā atpakaļ, varam likt individuāli, kad servējam. Papildinam ūdeni zupai, ja vajag, pieberam garšvielas (es lietoju vegetu). Zupa gatava! Kapāto olu var bērt uzreiz katlā, var individuāli.

10. Servējam ar skābo krējumu un pārpalikušajiem sakapātajiem zaļumiem. Vārot šo zupu, kam gribas biezāku, var sākuma stadijā kopā ar gaļu piebērt kādu saujiņu smalkos putraimus vai grūbas. Ceru,ka garšos...:)))

 

Sastāvdaļas

  • Seleriju kātiņi - 2.gab
  • Cieti vārītas olas - 3
  • Sīpols - 1.gab
  • Dillites - 1.buntīte
  • Pētersīļi - 1.buntīte
  • Sv.skabenes - 200-300.gr
  • Kartupeļi - 4-5.vidēja lieluma
  • Žāvēta cūkgaļa(stilbiņš vai ribas) - 1