Kā apēst pāri palikušo Jāņu sieru – trīs vieglas un lieliskas receptes

Reizēm sagadās tā, ka Līgo svētku galds ir pārpilns ar Jāņu sieru – atved viens, atved otrs un atved arī trešais līgotājs. Pavārs Normunds Baranovskis piedāvā trīs receptes, lai Jāņu siers notiesājas gardu muti, nevis ar nopūtu: cik tad var to ēst!
Siers ir bagāts ar olbaltumvielām, kalciju un B grupas vitamīniem.

FOTO: Normunds Baranovskis

Siers ir bagāts ar olbaltumvielām, kalciju un B grupas vitamīniem.

Līgo siera sēņu groziņi 

“Ļoti viegli pagatavojams ēdiens, turklāt – gards!” komentē Normunds Baranovskis.

 

Sastāvdaļas:
Grūtības pakāpe – viegli, gatavošanas laiks –15 minūtes, 2 porcijas

200 g dažādu sieru (pārpalikumi)
1 vistu ola
1–2 daivas ķiploka
200 g šampinjonu (lieli vai mazi, pēc izvēles)

 

Gatavošana:

  • Šampinjoniem izņem kātiņus.
  • Sieru sarīvē un pievieno olu. Uz smalkās rīves pierīvē ķiploku. Pēc nepieciešamības var pievienot sāli.
  • Sajauc siera masu un pilda sēnēs. Sēnes grilē vai cep cepeškrāsnī 200 grādos 12 minūtes vai karstā gaisa friterī 180 grādos 8–10 minūtes.

 

Krēmīgie ķimeņu siera spageti 

“Arī šeit var izmantot pāri palikušo sieru no Jāņu galda – tas var būt pat apkaltis –, garša tāpat būs unikāla!” teic “Rimi Bērniem” pavārs.

 

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas:
Grūtības pakāpe – viegli, gatavošanas laiks – 20 minūtes, 2 porcijas

180 g spageti
1 sīpols
30 ml eļļas
1 1/2 ēd.k. miltu
250 ml piena + pēc nepieciešamības
1 tējk. garšvielu ar sāli (pēc izvēles)
180 g ķimeņu siera (dažāda)
20 g cietā siera
Pēc garšas svaigi malti pipari

 

Gatavošana:

  • Katlā lej 3 l ūdens un vāra spageti saskaņā ar norādēm uz iepakojuma. 
  • Sieru sarīvē uz smalkās rīves.
  • Sagriež sīpolu un sautē eļļā uz pannas, pievieno garšvielas ar sāli.
  • Mērcei pievieno miltus, samaisa, tad pievieno pienu un savāra mērcē. Noslēgumā pievieno rīvētu sieru, samaisa ar koka karoti. Ja mērce sanākusi pārāk bieza, pievieno vēl pienu. Nogaršo, pievieno piparus, sāli – ja vēl nepieciešams. 
  • Mērcei pievieno novārītos spageti un pasniedz siltu.

 

“Enčiladas” latviešu gaumē 

Sastāvdaļas:
Grūtības pakāpe – viegli, gatavošanas laiks – 50 minūtes, 4 porcijas

4 gab. tortiljas maizes
300 ml tomātu mērces Rimi
500 g dažādu sieru (ķimeņu, Tilzītes utt.)
350 g maltas cūkgaļas
1 sīpols
1 sarkanā paprika
3 daivas ķiploka
150 g sēņu (pēc izvēles)
30 ml eļļas
1–2 tējk. gaļas garšvielas

 

Gatavošana:

  • Sarīvē sierus. Pannā apcep smalki sagrieztus sīpolus, sēnes un sarīvētu ķiploku.
  • Pievieno malto gaļu, papriku un garšvielas. 
  • Maltās gaļas un dārzeņu pildījumu liek tortiljās pa vidu, uzber sieru. Tortiljas sarullē un liek cepamtraukā, tās pārlej ar tomātu mērci un pāri palikušo sieru. 
  • Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 20–25 minūtes. 
  • Pasniedz siltu ar skābo krējumu un svaigiem dārzeņu salātiem.

Saistītie raksti