Cik jāsver pusaudzim?

Bērna svars un tā izmaiņas var signalizēt par bērna veselības stāvokli, un tas ir arī fiziskās attīstības rādītājs. “Tieši tāpēc saviem auguma parametriem rūpīgi ir jāseko līdzi katram cilvēkam, neatkarīgi no vecuma un dzimuma,” žurnālā "Mammam un Tētiem. Skolēns" stāsta uztura speciāliste Olga Ļubina.
  • Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Uztura speciāliste

Bērnam pieaugot, aizvien mazāk uzmanības sākam pievērst tam, kāda ir bērna svara un auguma dinamika.

FOTO:

Bērnam pieaugot, aizvien mazāk uzmanības sākam pievērst tam, kāda ir bērna svara un auguma dinamika.

Ķermeņa masa ir viens no visjutīgākajiem parametriem veselības stāvokļa novērtēšanā. Situācijās, kad bērns uzņem neatbilstošu enerģijas daudzumu (pārmērīgu vai nepietiekamu) vai progresē slimības gaita, var strauji mainīties bērna ķermeņa masa.  


Zīdaiņa svaram vecāki seko, pusaudža – ne

Zīdaiņu un pirmsskolas vecums ir laiks, kad gan vecāki, gan ārsti ļoti rūpīgi seko līdzi bērna svara un auguma dinamikai. Turpretī, bērnam pieaugot, aizvien mazāk uzmanības sākam pievērst tam, kāda ir bērna svara un auguma dinamika pēdējā pusgada vai gada laikā. Rezultātā bieži vien bērna ķermeņa kompozīcija var mainīties diezgan krasi, vecākiem to nemanot. Nav retums, ka uz konsultāciju pie uztura speciālista ierodas pusaudzis ar vecākiem un uz jautājumu, kāds ir bērna svars, svara dinamika pēdējos 6–12 mēnešos, neviens nevar sniegt atbildi.
 

 

Aptuveni uz trim centimetriem garuma pusaudzim vajadzētu pieņemties svarā par vienu kilogramu. Taču praksē bieži vien var novērot šādu situāciju: plus viens centimetrs, plus viens kilograms.

 


Nosaki bērna ķermeņa masas indeksu!

  • Pēc Latvijas pediatru rekomendācijām, fiziskās attīstības mērījumu biežums ir šāds: bērniem, sasniedzot 3 gadu vecumu un līdz 18 gadiem, vienu reizi gadā jāmērī auguma garums centimetros un ķermeņa masa kilogramos.
  • Balstoties uz šo divu parametru radītājiem, var uzzināt bērna ķermeņa masas indeksu (ĶMI) un pēc tā var izvērtēt bērna ķermeņa kompozīcijas atbilstību normām.
  • ĶMI ir definēts kā ķermeņa svars kilogramos, dalīts ar augumu metros kvadrātā.

    ĶMI izmanto, lai klasificētu malnutrīciju (nepietiekamu barojumu) un aptaukošanos, un tas ir ieteicams kā diagnostikas līdzeklis bērniem no 2 gadu vecuma. Pusaudžiem – lai identificētu tos, kuriem ir liekais vai nepietiekams svars, vai kuri ir pakļauti liekā vai nepietiekama svara riskam.

    Bērniem, vecākiem par 2 gadiem, augšanas novērtēšanai jāizmanto PVO izstrādātās augšanas līknes atbilstoši bērna dzimumam. Katram dzimumam ir savas līknes, jo meitenēm un zēniem atšķiras augšanas temps.

 

Viena no populārākajām klasifikācijas metodēm ir PVO izstrādātā percentiļu jeb procentiļu metode, kas bērna ĶMI izsaka statistikas mērvienībās percentilēs jeb procentilēs (.pc).
 

Bieži izplatīta saslimšana pusaudžu vidū ir ēšanas traucējumi, kas saistīti ar rūpīgu sekošanu līdzi svara dinamikai.


Izproti bērna ĶMI!

Pēc iegūtajiem rezultātiem ir jāizvērtē, kāds ir jūsu bērna ķermeņa masas indekss. 

  • nepietiekams svars: ĶMI < 3 .pc
  • neliels svara deficīts: ĶMI < 25 .pc
  • normāls svars: ĶMI > 25 .pc un < 85 .pc
  • liekais svars: ĶMI > 85 .pc un < 97 .pc
  • aptaukošanās: ĶMI < 97 .pc
  • Normāla pieņemšanās svarā
Reklāma
Reklāma


Runājot par pieņemamo svara dinamiku pusaudžu gados, ņemot vērā aktīvu augšanas tempu, jāpatur prātā, ka aptuveni uz trim centimetriem garuma pusaudzim vajadzētu pieņemties svarā par vienu kilogramu. Taču praksē var bieži vien novērot šādu situāciju: plus viens centimetrs, plus viens kilograms. Šāds svara pieaugums uzrāda to, ka uzņemtais enerģijas daudzums ir pārmērīgs, un, ja neievieš nekādas korekcijas fiziskās aktivitātēs un ēdienkartē, drīzumā varētu sastapties ar liekā svara problēmu.
 


Līdzīga situācija, kad var nepamanīt būtiskas veselības problēmas pusaudžiem, ir tad, ja pusaudzis strauji nomet svaru. Piemēram, 14 gadu veca meitene ierodas uz vizīti pie speciālista. Nosakot ķermeņa svaru un auguma garumu, konstatē, ka meitenei ir optimāls barojums, taču, vācot anamnēzi, izrādās, ka pēdējos gados meitene ir strauji zaudējusi svaru, ievērojot ļoti striktas, drastiskas diētas. Bieži izplatīta saslimšana pusaudžu vidū ir ēšanas traucējumi, kas saistīti ar rūpīgu sekošanu līdzi svara dinamikai.

Pēkšņs svara zudums arī var būt citu slimību simptoms, piemēram, 1. tipa cukura diabēta manifestācijai raksturīgs straujš svara zudums dažu mēnešu laikā, tāpēc, sekojot līdzi bērna ķermeņa kompozīcijai, var laikus pamanīt slimību attīstības sākumu.


Testa jautājumi pusaudzim

Ja rodas aizdomas, ka bērna svars neatbilst viņa augumam, kā arī ir novērojamas straujas ķermeņa masas izmaiņas, vecākiem ir jāpievērš uzmanība tam, ko pusaudzis ēd.

 


Uzdod savam pusaudzim jautājumus:

  • Ko šodien esi ēdis, kas garšīgs bija skolā pusdienās?
  • Vai kopā ar draugiem šodien bijāt kafejnīcā, ko tur ēdāt?
  • Kādus dzērienus tu izvēlies ikdienā? (Ja ir liekais svars, jāizvairās no saldinātiem dzērieniem, sulām un kompotiem. Savukārt, ja svars ir pazemināts, tad jāseko līdzi izdzertā ūdens daudzumam, jo bieži vien pusaudži, kuri vēlas samazināt svaru, var uzņemt pārmērīgi daudz ūdens, lai mazinātu izsalkuma sajūtu.)
  • Cik ilga ir viena maltīte? (Optimāli ēdienreizei jāilgst 15–20 minūtes. Ja bērns ēd ātrāk, sāta sajūta nepaspēj rasties, savukārt, ja ēd pārāk lēni – ilgāk par 30 minūtēm –, tas var mazināt apēstā ēdiena apjomu.)
  • Seko līdzi arī sava pusaudža apēstā ēdiena daudzumam, porciju skaitam. Nav ieteicams ēst vairākas porcijas pēc kārtas. Ja bērns sūdzas, ka viņam ļoti gribas ēst, piedāvā papildu porciju apēst pēc dažām stundām.
  • Izvērtē pusaudža fiziskās aktivitātes līmeni. Nepietiekama fiziskā aktivitāte var veicināt straujāku svara pieaugumu pat tad, ja ir neliels kaloriju pārpalikums. Savukārt, ja svars ir pazemināts, ir jāizvērtē, vai fiziskā slodze nav pārmērīga, kā rezultātā tiek aizkavēta pozitīva svara dinamika.


Ja nepieciešama palīdzība

Ja ir nepieciešama speciālista palīdzība, lai izvērtētu bērna ķermeņa kompozīciju, vispirms ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, lai izprastu, kāda ir bijusi svara un auguma dinamika pēdējos mēnešos. Ņemot vērā pusaudža ķermeņa kompozīciju un savākto anamnēzi, balstoties uz indikācijām, ārsts var nosūtīt uz papildu izmeklējumiem pie speciālistiem, piemēram, pie endokrinologa, gastroenterologa, psihiatra vai uztura speciālista.


Atsauce:
1)https://www.bkus.lv/lv/content/vai-manam-bernam-ir-liekais-svars

Saistītie raksti