Atkarību izraisošo vielu lietošana: 2 pusaudža pazīmes, kad vecākiem obligāti jāiejaucas

Kurš tad jaunietis ir uzaudzis bez aliņa vai smēķēšanas… Tomēr kā izvērtēt, vai jauniešu eksperimentēšana ar apreibinošajām vielām ir tikai izzinošs process, bet kur jau sākas problēmas? Par ko vecākiem uztraukties vielu lietošanas jautājumā, bet kur ir jāliekas mierā – to Mammamuntetiem.lv stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas psihiatrs, narkologs Ļevs Poluņins.
Medicīniski skatoties, katra apreibinošo vielu lietošana ir kaitējoša.

FOTO: Shutterstock.com

Medicīniski skatoties, katra apreibinošo vielu lietošana ir kaitējoša.

Atbildes uz šiem jautājumiem ne vienmēr ir vienkāršas, un atrast to robežu, kad vielu jaunieša dzīvē ir par daudz, nav viegli, atzīst speciālists.

  • Medicīniskie riski. “Medicīniski skatoties, katra apreibinošo vielu lietošana ir kaitējoša, īpaši, ja vielas ir nelegālas. Tad jo sevišķi pastāv risks, ka tās ir nezināmas substances. Un katra šāda nezināmu, nelegālu vielu lietošana var būt ar lielām negatīvam sekām veselībai,” bīstamību ieskicē Ļevs Poluņins. 
  • Juridiskie riski. Otrs ir juridiskais jautājums – ja persona ir nepilngadīga, tad ne alkohola, ne nikotīnu saturošo produktu lietošana nav atļauta, tāpēc, ja pusaudzis nonāk policijas redzeslokā, sekas jau būs arī juridiskas.

 

Izvērtē! Vai viela, ko mēdz lietot pusaudzis ir legāla vai nelegāla? Ja viela ir narkotisko vielu sarakstā, ja to nedrīkst tirgot un lietot, tad juridiskās un medicīniskās sekas var būt daudz smagākas.

 

Reklāma
Reklāma

Visi lieto… Bet kad uztraukties par savu bērnu?

Ārsts ieteiktu aplūkot divus kritērijus un pēc tiem arī spriest, kāda ir situācija ar vielu lietošanu pusaudzim.

 

  1. Vai pusaudzis pret vielu lietošanu izturas kritiski? Vecākiem uztraukties vajadzētu, ja pusaudzis ir nekritisks – neizprot, ka tas ir slikti, redz vai izdomā tikai labās lietas, ko saista ar vielu lietošanu. Piemēram, ar smēķēšanu var būt grūtāk saskatīt kaitējumu, jo tūlītēja kaitējuma veselībai parasti nav. Tomēr, ja pusaudzis ir kritisks, viņš spēs saskatīt arī smēķēšanas negatīvos aspektus. Tāpēc citreiz pusaudzim ir jāpieņem pieauguša cilvēka lēmums – vai viņi grib kļūt par smēķētājiem uz visu mūžu un, iespējams, nekad to neatmest? Kā jau stāstīts šajā rakstā, pusaudža vecums ir kritisks uz visu atkarību izraisošo vielu lietošanu – daļēji tas ir saistīts ar centrālās nervu sistēmas attīstību. Ja pusaudzis ir kritisks, viņš apzināsies, ka vielu lietošana ir kaitīga, tai ir noteiktas sekas un meklēs iespējas pārtraukt lietot pats vai piekritīs meklēt palīdzību.
  2. Vai pusaudzim ir izmainīta psihiskā veselība? Ja pusaudzim ir psihiskas veselības problēmas – bērns ir depresīvs, trauksmains, viņam izmaiņas ikdienas funkcionalitātē, tā jau ir kā sarkanā lampiņa, ko ignorēt nedrīkst. Šis stāvoklis var būt gan vielu lietošanas sekas, gan tā var būt šī cilvēka īpatnība, viņam var būt nosliece uz to. Šeit jau parādās risks, ka vielu lietošana var izvērsties kā atkarība.

Saistītie raksti