Cūkupupas: kā tās garšīgi apēst vai saglabāt ziemai

 14. augusts 2020 11:00 Raksts

Tā kā cūkupupas ir vislielākās mums pazīstamo pupiņu saimē, tās dēvē arī par resnajām vai prāvajām pupām. Katrā ziņā vērtīgo vielu un garšas jomā tās sit pušu daudzas savas radinieces. Ja regulāri ēd pupas, tad tik ātri neveidojas grumbas, nagi kļūst stiprāki, bet mati – mirdzošāki!

 



Foto: Shutterstock.com


Kā apieties ar cūkupupām?
Cūkupupas izmanto pēc iespējas jaunākas un maigākas. Tādas var vārīt un arī ēst ar visām pākstīm (ja garšo). Pākstīm nogriež galus un pašas sagriež prāvos gabalos, pēc tam vāra sālsūdenī.
 
Nobriedušākas cūkupupas izloba no pākstīm un izvāra mīkstas. Ja vecākas pupas vāra ar visu pāksti, tad rūpīgi jānokāš šķidrums, jo tas parasti kļūst nepatīkami rūgts.
 
Vēl viens gatavošanas paņēmiens – izlobītas pupas mazliet pavāra sālsūdenī, nokāš un turpina sautēt sviestā.
 
Blanšētas cūkupupas ir labi piemērotas iesaldēšanai un saglabāšanai ziemai.
 
Ziemā var izmantot arī kaltētas pupas, ko pirms vārīšanas pa nakti iemērc aukstā ūdenī.

Kā garšīgi apēst cūkupupas?

  • Vienkāršākais variants – pupas izvāra mīkstas un pārlej ar kausētu sviestu vai arī pasniedz ar kefīru vai rūgušpienu.
     
  • Garšīgs biezenis sanāk no vārītām pupiņām, kas sablendētas ar sviestā apceptiem ķiplokiem, krējumu un svaigiem garšaugiem.
     
  • Konservētas cūkupupas ir piemērotas brīžiem, kad nav daudz laika ēdiena gatavošanai. Noskalotas un rūpīgi notecinātas, tās labi noder ātro salātu, zupu un sautējumu gatavošanai.
     
  • Piemērotas garšvielas cūkupupu ēdieniem ir pupumētra, pētersīļi, ķiploki, raudene, timiāns, baziliks, citronmelisa.
     
  • Eksotiskākai garšai var pievienot muskatriekstu vai ingveru un čili.
     
  • Vidusjūras zemēs vārītas cūkupupas pasniedz uzkodās kopā ar olīveļļu, sieru, vītinātu šķiņķi un garšaugiem.
     

Izmēģini - cūkupupas ar cieto sieru un olīveļļu
Vispiemērotākais šai receptei būtu pekorino jeb aitas piena siers vai arī Parmas siers.
 2,4 kg jaunu neizlobītu cūkupupu, 6 ēdk. olīveļļas, 1 tējk. jūras sāls, 200 g cietā siera.
1. Cūkupupas izlobi, ieber verdošā sālsūdenī un blanšē apmēram 5 minūtes. Strauji noskalo zem auksta ūdens strūklas un rūpīgi notecini.
2. Maigos kodoliņus izspied no ādiņām un saudzīgi samaisi ar olīveļļu un sāli.
3. Sieru sagriez mazos gabaliņos vai saēvelē plēksnītēs un iecilā pupās.
 

No žurnāla "100 labi padomi"  




0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas