Sīpolloki ziemai - saldēti, kaltēti un arī marinēti

 09. jūlijs 2020 12:00 mammamuntetiem.lv Raksts

Zaļie lociņi ir vitamīnu krātuves. Pilnām mutēm tos varam ēst vasarā - zupās, sautējumos, salātos. Ziemas krājumu sagatavošana prasa zināmu meistarību, jo sasaldējot lokus, tie zaudē krāsu un formu. Tomēr saglabāt vasaras aromātu ir iespējams. 



Foto: Shutterstock.com

Loki ziemai var būt arī marinētā veidā


Ir vairākas interesantas loku saglabāšanas metodes, kas ļaus vasaras garšu baudīt arī ziemā.
Izvēlas labas kvalitātes, stingrus, tīrus zaļos loku, nomazgā tos, nosusina un sagriež vienāda garuma posmos. 


Saldēšana
Vienkāršākais un visbiežāk izmantojamais veids - ātrā un dziļā sasaldēšana. Produkts uzglabājams 12 mēnešus, pirms lietošanas to nevajag atsaldēt. Lieto salātos, zupās, otrajos ēdienos un uz maizītēm. Saldēšanai der gan sīpolloki, gan puravs. 
Bet arī saldēt var dažādi. Piemēram, ledus kubiņos saldēti loki, vai arī sagriezti un salikti speciālajos saldējamajos maisiņos. 


Saldējot maisiņā, to pirms saldēšanas nenoslēdz, lai mitrums, kas ir lokos, varētu izgarot un neaizņemtu papildus vietu saldētavā. Lokus ber maisiņā plānā kārtiņā un liek saldētavā horizontāli. Kad tā ir sasalusi, pārber traukā vai maisiņā, kurā tos glabās, un gatavo nākamo kārtu. Šādi saldēti loki ir irdeni un nav sasaluši vienā neizmantojamā ledus klucī. Citas saimnieces pirms saldēšanas lokus ātri apcep eļļā, un tikai tad saldē. 


Kaltēšana
Loki saglabā uzturvērtību un ilgi ir izmantojami kulinārijā. Kur lokus kaltēt? 
Cepeškrāsnī 2 - 3 stundas apmēram 50 grādu karstuma. 
Ēnainā, vēsā, sausā vietā istabas temperatūrā, izklājot uz paplātes. Sagrieztos lokus pārklāj ar marli. Šādi žāvēti loki ir gatavi pārlikšanai hermētiskā traukā pēc 7 - 8 dienām. Uzglabā ēnainā vietā prom no tiešiem saules stariem un mitruma iedarbības.

Izkaltēti loki atjauno garšas un tekstūras īpatnības tad, kad viņus aplej ar karstu ūdeni. Tad izmanto pirmo un otro ēdienu gatavošanā.  Svaigā veidā sīpolu un puravu garša dažādām šķirnēm un veidiem atšķiras, taču pēc sasaldēšanas vai žāvēšanas tie garšo praktiski vienādi.


Sālīšana
Uz 1 kg zaļumu ņem 250 g sāls. Sasmalcinātos lokus sajauc ar ½ porciju sāls. Liek burkā slāņiem 1-2 cm biezumā un pārber ar atlikušo sāli. Pēdējā kārta ir sāls cepurīte. Zaļumi ar sāli būs gatavi pēc 15-20 dienām, bet izlietot tos ieteicams 7 mēnešu laikā.


Marinēšana 
Šis jau ir kaut kas neparastāks - marinēti zaļie loki. 


Klasiskā marināde

Sastāvdaļas

  • loki - 1,5 kg 
  • pētersīļi un dilles - 150 - 170 gr
  • daži graudi melnā un smaržīgā pipara 
  • sāls un citas garšvielas pēc savas gaumes

Lokus nomazgā, nožāvē, sasmalcina. Sagatavo sālsūdens šķīdumu - 100-110 g sāls uz 1 litru ūdens. Ar to pārlej lokus, atstāj uz pāris dienām ievilkties. Pēc 2 dienām sālsūdeni nolej. Noblanšē ar verdošu ūdeni pētersīļus un dilles, kurus pēc tam pievieno loku masai. 
Sagatavo klasisko marinādi ar etiķi, garšvielām, cukuru, sāli, pipariem, pārlej ar to zaļumus. Liek burkās un sterilizē. 10-12 minūtes. Liek virsū vāciņus, turpina karsēt zem segām, kamēr atdziest.


Ar medu

Sastāvdaļas:

  • loki - 1 kg
  • etiķis - 200 ml;
  • tikpat ūdens
  • medus - 35 - 40 g
  • šķipsniņa sāls
  • citas garšvielas pēc savas gaumes


Sagrieztos zaļumus liek sausās tīrās burkās. Sagatavo marināti - etiķis, ūdens, medus, garšvielas, ātri uzvārot 2 - 3 minūtes. Lej pāri lokiem, sterilizē 10 - 12 minūtes. Liek virsū vāciņus, turpina karsēt zem segām, kamēr atdziest.


Ar ķiploku kātiem jeb čeremšu 
Lokus un ķiploku kātus nomazgā, sagriež vienādos gabaliņos, aplej ar saldskābu marinādi pēc savas gaumes, liek burkās un pakarsē ūdens peldē 3 - 5 minūtes. Tad burkas aizvāko un turpina karsēt zem segām, kamēr atdziest. 


Zaļo loku piedeva eļļā
Vēl viens veids, kā ilgstoši saglabāt zaļos lokus, ir uzglabāšana olīveļļā vai citā kvalitatīvā augu eļļā. Sagrieztos zaļumus liek burkās, aizpildot 3/4 trauka, pārlej ar eļļu, aizvāko, tur ledusskapī. Šādi gatavoti loki saglabājas apmēram 6 mēnešus.




0 Pievienot komentāru

Kategorijas