Pastiprināta svīšana var signalizēt par nopietnām slimībām

Sviedru parādīšanās it kā bez iemesla var liecināt par kādu veselības problēmu.

Ir veidi, kā svīšanu var mazināt

FOTO: Shutterstock.com

Ir veidi, kā svīšanu var mazināt

Svīšanu var izraisīt endokrinoloģiskas kaites, piemēram, cukura diabēts. Tāpat var svīst sievietes menopauzē. Svīšana var norādīt arī par kādas infekcijas, vīrusa vai pat audzēja parādīšanos, skaidro Dermatoloģijas klīnikas ādas ārste Linda Kapteine-Veita.

 

Ja svīšanas iemesls ir saaukstēšanās, šādai parādībai būtu jāpāriet nedēļas vai divu laikā. Ja šī problēma traucē ilgstoši, pareizi ir doties pie ārsta, lai atrastu svīšanas iemeslu.

 

Der zināt, ka sviedri, kas izdalās uz ādas, ir bez smakas. To rada baktērijas, kas atrodas uz ādas un sašķeļ sviedru sekrētu. Smaka ir atkarīga no sviedru dziedzera sekrēta sastāva. Ja pastiprināti svīsti un tam pievienojas nelāga smaka, konsultējies ar ārstu, lai viņš nozīmē analīzes, iespējams, jāpārbauda arī kādu orgānu funkcijas.

 

Reklāma
Reklāma

Veidi, kā samazināt svīšanu:

  • Personīgajai higiēnai visvienkāršāk izmantot ziepes un ūdeni. Zinot, ka sviedru smakošanā vainojamas baktērijas, var rasties maldīgs priekšstats, ka tās novēršanai derētu antibakteriālie līdzekļi. Te svarīgi atcerēties, ka uz ādas esošās baktērijas ļoti ātri pierod pie šīm antibiotikām, tātad šī palīdzība būs īslaicīga un smakas jautājumu tāpat neatrisinās.
  • Nākamais solis ir antiperspirantu vai dezodorantu lietošana. Tie veidoti tā, lai kontrolētu gan svīšanas izdali, gan arī uz ādas esošo baktēriju sastāvu. Ja jaunākās paaudzes antiperspirantus lietosi atbilstīgi norādījumiem uz etiķetes (ir līdzekļi, ko var lietot ik pēc dienas vai arī ik pēc divām), tie ļoti labi palīdzēs.
  • Ja tomēr vēlamais efekts netiek sagaidīts un svīšana ir daudz izteiktāka, nākamais solis var būt botulīna toksīna injekcijas. Metode ir salīdzinoši dārga, bet ar labiem rezultātiem – iedarbība ilgst 6–9 mēnešus. Var noderēt arī jonoforēze, kad caur ādas virsējo kārtu, piemēram, padusēs, plaukstās, pēdās, ar strāvas impulsiem izmaina sviedru dziedzeros esošo jonu virzienu, un tie vairs neizdala sekrētu. Metode ir samērā laikietilpīga. Lai sasniegtu efektu, var paiet pat vairākas nedēļas, toties rezultāts ir labs. Jonoforēze ir pieejama arī lietošanai mājas apstākļos.

 

No žurnāla "100 Labi Padomi"