8 iemesli, kāpēc izskatāmies jaunāki nekā mūsu vecāki tajos pašos gados

Novecošana ir normāls process, no kura izvairīties nav iespējams, tāpēc dažkārt nākas vien nobrīnīties, kāpēc pirmās grumbiņas raisa tik lielu paniku.
Pat bioloģiskais pulkstenis mūsdienās tikšķ lēnāk!

FOTO: Shutterstock.com

Pat bioloģiskais pulkstenis mūsdienās tikšķ lēnāk!

Taču arī novecot var dažādi – daudz ko nosaka iedzimtība, dzīves apstākļi un citi faktori. Tomēr, pētot novecošanas procesus ilgākā laikposmā, jākonstatē kāda interesanta lieta – mūsdienās cilvēki izskatās daudz jaunāki nekā viņu senči, kad bijuši tajā pašā vecumā.

 

Vairākums, domājams, piekritīs, ka 30 gadu vecumā sieviete vienmēr tikusi uzskatīta par pilnībā pieaugušu, un tieši tā arī allaž izskatījusies. Taču mūsdienās diez vai būtu vienkārši pamanīt acīmredzamu atšķirību starp trīsdesmitgadniecēm un divdesmitgadniecēm.

 

Kā gan izskaidrot šo fenomenu? Portāls healthyfoodhouse.com min dažas tendences, kas to nosaka:

 

1. Bioloģiskais pulkstenis tikšķ lēnāk

Mūs visus vada individuāls bioloģiskais pulkstenis, taču, kā apgalvo speciālisti, mūsdienās cilvēki noveco lēnām. ASV zinātnieki, izanalizējot 21 575 cilvēku vecumā līdz 80 gadiem individuālos datus, kas atspoguļo viņu veselības stāvokli un ēšanas paradumus laikā no 1988. līdz 2010. gadam, secinājuši, ka bioloģiskā novecošana notiek lēnāk. Šo tendenci speciālisti daļēji saista ar mainīgajām smēķēšanas, aptaukošanās un zāļu lietošanas tendencēm.

 

2. Smēķēšanas atmešana

Katram zināms, ka smēķēšana paātrina novecošanās procesus un visādā ziņā kaitē veselībai. Neskaitāmās pretsmēķēšanas kampaņas, pieaugošās cigarešu cenas un aizliegumi smēķēt publiskās vietās ir darījuši savu – smēķētāju skaits ir būtiski samazinājies.
 

3. Aizsarglīdzekļi pret saules kaitīgo ietekmi

Reklāma
Reklāma

Mūsdienu kosmētika un ādas kopšanas līdzekļi ir daudz kvalitatīvāki nekā agrāk. Bez citām priekšrocībām tie bieži vien sniedz arī aizsardzību pret sauli, un tās stari, kā zināms, ļoti paātrina ādas novecošanu.


4. Kvalitatīvāka zobārstniecība

Zobu aprūpē un ārstniecībā tiek sasniegts arvien augstāks līmenis, un par to var vien priecāties. Jo skaists smaids ir ne vien veselības, bet arī jaunības atribūts.


5. Pozitīva atmosfēra darbavietā 

Cilvēki arvien vairāk tiek mudināti radīt patīkamu atmosfēru darbavietā - un arī izvēlēties darbus, kuri viņiem dara prieku. Un, jūtot mazāk stresa un brīvāk jūtoties, mēs novecojam lēnāk.


6. Mazāks spiediens uzņemties dažādus pienākumus

Nestabilās ekonomiskās situācijas dēļ mūsu vecākiem vajadzēja ieguldīt vairāk pūļu, lai kļūtu patstāvīgi un nodrošinātu sev kaut cik stabilu nākotni.


7. Intelekta priekšrocība pār fiziskajiem dotumiem

Mūsdienās cilvēki dod priekšroku radošumam, nevis darbam, kas prasa labu fizisko formu. Tāpēc nogurst mazāk un izskatās labāk.


8. Sievietes dzemdē vēlāk

Vairākums mūsdienu sieviešu pirmām kārtām cenšas padzīvot savam priekam, pabaudīt dzīvi un iegūt izglītību, nevis cenšas kļūt par mātēm. Lai ko arī mēs neteiktu, mātes rūpes rada papildu pienākumu nastu un arī stresu, kas neizbēgami paātrina novecošanu.


No portāla Jauns.lv

Saistītie raksti