Kā ziemā ģērbt mazuli, kurš mācās staigāt?

Mazulim, kurš tikko iemācījies staigāt, pastaiga svaigā gaisā var izvērsties par diezgan lielu izaicinājumu, jo viņa solīši ir neveikli un neizbēgt no kritieniem.
Jāievēro pareizas bērna ģērbšanas princips – ieģērbjam kā sīpoliņu, kārtu pa kārtiņai, lai tad, ja ir karsti, kādu kārtu varētu novilkt.

FOTO: Shutterstock.com

Jāievēro pareizas bērna ģērbšanas princips – ieģērbjam kā sīpoliņu, kārtu pa kārtiņai, lai tad, ja ir karsti, kādu kārtu varētu novilkt.

Kā ģērbt mazuli, lai, ejot salā un sniegā, viņam nebūtu ne par karstu, ne par aukstu, iesaka pediatre Sanita Mitenberga.

 


Mitrumu uzsūcoša veļa

“Mazulis, kurš tikko iemācījies staigāt, daļu pastaigas pavada ratiņos, taču noteikti izrādīs vēlmi no tiem izkāpt un nedaudz pastaigāt. Scenārijs šādai pastaigai zināms ikvienam vecākam, kurš to pieredzējis: mazais sāk skriet, solīši sajūk, un – bums! – gājējs nokrīt zemē. Ja ārā ir sniegs vai peļķes, mazais pēc kritiena ir slapjš un netīrs, bet no aktīvas kustēšanās var būt arī sasvīdis. Kad bērniņš nogurst, vecāki iesēdina viņu ratos, lai atpūšas un paguļ, kur viņš ilgāku laiku atrodas miera stāvoklī. Ja bērniņš ir bijis sasvīdis, ilgstoša atrašanās miera stāvoklī var veicināt saaukstēšanos,” stāsta Rimi Bērniem eksperte Sanita Mitenberga. 

 

Pediatre atgādina, ka, lai no tā izvairītos, būtu jāievēro jau zināmais pareizas bērna ģērbšanas princips – ieģērbjam kā sīpoliņu, kārtu pa kārtiņai, lai tad, ja ir karsti, kādu kārtu varētu novilkt. Kā pirmo apģērba kārtu vienmēr vajadzētu izvēlēties tādu, kas labi uzsūc mitrumu, ja gadās sasvīst, piemēram, plānu vilnas veļu vai speciālu termoveļu.

 

Kā pirmo apģērba kārtu vienmēr vajadzētu izvēlēties tādu, kas labi uzsūc mitrumu, ja gadās sasvīst, piemēram, plānu vilnas veļu vai speciālu termoveļu.



Pareiza kombinezona izvēle

Pēdējai apģērba kārtai jeb virsdrēbēm jābūt no ūdensnecaurlaidīga materiāla. Sanita Mitenberga rekomendē mazajam staigātājam izvēlēties viendaļīgu kombinezonu. Tā kā mazulis, sperot neveiklus soļus, varētu diezgan bieži krist sniegā un, arī sēžot ratos, aktīvi kustēties un dauzīties, tad ļoti būtiski, lai ne vējš, ne sals un sniegs nevarētu iekļūt zem apģērba. Nebūtu vēlams, ka sniegs skartu pēdiņas, tāpēc labi, ja kombinezona galos ir piešūtas gumijas vai arī papildu odere ar gumiju, kas cieši pieguļ kājām. 

 

“Kombinezonu izvēle ir plaša, bet bērnam, kas mācās staigāt un stabilizēt savu gaitu, vispiemērotākais ir termokombinezons. Tas ir silts, nelaiž cauri ne mitrumu, ne vēju, bet, pats galvenais, – tas ir no materiāla, kurā var ērti kustēties!” iesaka pediatre.


Pēdiņu labsajūtai

Reklāma
Reklāma

“Ziemas periodā 10 līdz 18 mēnešus veciem bērniem zem kombinezona vislabāk vilkt zeķubikses, nevis bikses un zeķītes. Tas tādēļ, ka bikses un tāpat arī kombinezons var savilkties uz augšu, īpaši tad, ja bērns apsēžas. Nebūtu patīkami sēdēt ratiņos ar atkailinātu potītes daļu, kad ārā ir mīnus piecu grādu aukstums,” norāda Rimi Bērniem eksperte. 


Izvēloties ziemas apavus, ir ļoti būtiski, lai tie ir ērti un stabili. Līdz ar to jārēķinās, ka staigāšana ar masīviem ziemas zābakiem mazajam padosies grūtāk un lēnāk nekā iešana ar sandalēm vai basām kājām. 

Ja zābaciņiem ir siltā odere, pietiek, ja kājās ir zeķubikses. Bet, ja apavi plānāki, vēlams virs zeķubiksēm uzvilkt siltākas zeķes. 

Galvenais, lai kāju pirksti zābakos nav saspiesti un var brīvi kustēties, atgādina eksperte.  
 

Līdzi ņemam rezerves apģērbu

Sanita Mitenberga norāda: “Tikpat būtiski kā domāt par bērna pēdiņu siltumu un labsajūtu ir domāt arī par galvu, ausīm un rokām. Tātad cepure, cimdi un šalle ir obligāta prasība, jo seja, rokas un ausis ir visvairāk pakļautas salam. Turklāt mazais, kurš tik tikko staigā un vēl brien pa sniegu, noteikti kritīs, visdrīzāk, ar rokām sniegā. 

 

Sniegs ir mīksts un kritiens arī būs mīksts, tomēr rokas noteikti nosals, ja būs izvēlēti vilnas cimdi, kas ātri vien samirkst.” Tāpēc, ja plānota pastaiga ne tikai ratos, jāvelk ūdensnecaurlaidīgi cimdi ar garu valnīti, kas stabili turas uz plaukstas. Ieteikums – vienmēr līdzi rezerves cimdi! Savukārt cepurei jābūt ar sasienamām auklām, lai ausis vienmēr būtu nosegtas. Pediatre Sanita Mitenberga par labāko izvēli mazajiem uzskata cepuri, kas jau ir kopā ar šalli. Tad gan ausis, gan kakls, gan daļa sejas ir cieši nosegti.


Pastaiga ragavās

Ja bērnu, kurš jau stabili sēž, ved ragavās, apģērba izvēles ziņā ieteikumi ir tie paši, kas minēti iepriekš, bet jāņem vērā: ragavas ir tuvāk aukstajai zemei, tādēļ vēlams tajās ieklāt vilnas segu vai, vēl labāk, aitas vilnas guļammaisu. Tāpat, vedot bērnu ragavās, jāievēro virkne drošības nosacījumu – jāuzrauga, vai bērs no tām nevar izvelties, vai, šķērsojot ielu, auto mazuli ragavās var pamanīt. 

 

Jāatceras, ka bērnus, kas jaunāki par trim gadiem, nevajadzētu vest pastaigā, ja gaisa temperatūra noslīdējusi līdz -10ºC. Taču, ja temperatūra ir augstāka, uzmanība jāpievērš arī gaisa mitrumam, vēja virzienam un stiprumam – lielā vējā un slapjā sniegā labāk ārā neiet, iesaka pediatre. 

Saistītie raksti