Mazulis slingā vai ergonomiskajā somā ziemā

Ja ziemas pastaigās ar mazuli dodies, viņu nesot slingā vai ergonomiskajā somā, ir vērts zināt vairākus praktiskus padomus, kā mazo saģērbt tā, lai nav par aukstu vai karstu. Jo jāņem vērā, ka viņu silda nēsātāja – mammas vai tēta – siltums!
  • Evita Žvagiņa-Jākobsone

    Evita Žvagiņa-Jākobsone

    Sertificēta Bērnu nēsāšanas un sertificēta Zīdīšanas konsultante

Tas, cik silti vai auksti būs bērnam slingā vai ergosomā, atkarīgs no vairākiem faktoriem: no temperatūras ārā, no veida, kā viņš tiek nēsāts, arī no slinga vai ergonomiskās somas īpatnībām un, protams, katra individuālajām sajūtām un vajadzībām.

FOTO:

Tas, cik silti vai auksti būs bērnam slingā vai ergosomā, atkarīgs no vairākiem faktoriem: no temperatūras ārā, no veida, kā viņš tiek nēsāts, arī no slinga vai ergonomiskās somas īpatnībām un, protams, katra individuālajām sajūtām un vajadzībām.

Dažkārt vecākiem uztraukumu rada jautājums, kā zīdaini ģērbt rudens un ziemas mēnešos, ja ārā gribas doties ar bērnu, iesietu slingā vai ergonomiskajā somā.

 

Biežākie uztraukumi parasti ir par to, ka mazulim būs auksti. Taču drīzāk būtu jāsatraucas nevis par nosalšanu, bet gan par pārkaršanas risku. Tas, cik silti vai auksti būs bērnam, atkarīgs no vairākiem faktoriem: no temperatūras ārā, no veida, kā viņš tiek nēsāts, arī no slinga vai ergonomiskās somas īpatnībām un, protams, katra individuālajām sajūtām un vajadzībām – kas vienam auksti, tas otram var būt komforta temperatūra. Tāpēc apskatīsim galvenos kritērijus, kas palīdzēs justies ērti, dodoties pastaigā ar bērnu slingā vai ergonomiskajā somā.

 

 

Ievēro drošību! 

  • Lūko, lai bērns nepārkarst! Labāk mazāk nekā par daudz. Slings un ergonomiskā soma ir vēl viena auduma kārta. Tāpat arī tavs un bērna ķermenis ir lieliski siltuma avoti.
  • Uzmani, lai bērna elpceļi un seja nav nosegti ar apģērbu un viņa sejiņai viegli piekļūst gaiss! Paskatoties uz mazuli, viņa sejai vienmēr jābūt redzamai.
  • Izvēlies sev ērtus, neslīdošus apavus, kuros jūties stabili un droši.

 

 

Nēsāt virs vai zem sava apģērba?

Mazuli, kam ir tikai pāris mēnešu, noteikti drošāk un ērtāk būs nēsāt zem savām virsdrēbēm, bet lielākus (tuvāk gada vecumam) – visdrīzāk virs sava mēteļa vai jakas. Protams, arī te jāskatās, kāds ir pats bērns – viens četru mēnešu vecumā var būt ļoti aktīvs un kustīgs, bet cits ap gada vecumu ir mazs, smalks un slingā vienmēr aizmieg, cieši piekļaujoties mammai vai tētim. Tomēr līdz četru mēnešu vecumam noteikti vislabāk būs bērnu nēsāt zem savām virsdrēbēm. Tad mazais nav arī jātuntulē. Pietiek, ja viņam uzvilktas tā sauktās istabas drēbes (tās pašas, ar kādām viņš dzīvotos mājās istabas temperatūrā) un pāri ir apģērba kārtas, kas nosedz gan nēsātāju, gan bērnu.  

 

Mazākus bērniņus noteikti drošāk un ērtāk būs nēsāt zem savām virsdrēbēm.

 

Kustīgam bērnam, kurš slingā vai ergosomā grozās un darbojas ar rokām, šāds variants noteikti nederēs, jo tas mazajam radīs diskomfortu. Viņam piemērotāka būs pastaiga slingā vai ergosomā, kas aplikta virs pieaugušā virsdrēbēm.

 

Ievēro sīpoliņa principu

Atceries galveno principu: viena drēbju kārta mazāk nekā tad, ja bērns gulētu ratos!

Pats slings vai ergonomiskā soma ir kā viena vai pat vairākas apģērba kārtas. Garo, austo slingu un trikotāžas slingu var siet tā, lai tas veido trīs, divas vai vienu auduma kārtu pāri bērnam. Arī ergonomiskajām somām var atšķirties biezums, turklāt daļai pat iestrādāta papildu kārta vēsākam laikam. Tas viss jāņem vērā, izvēloties apģērbu bērnam.

 

Ja mazais ir saģērbts istabas drēbēs un tiek nēsāts slingā pēc klasiskās metodes – zīdaiņa iesiešana ar trim kārtām –, tad viņa mazo augumiņu jau nosedz trīs auduma kārtas! Siltam rudenim tas varētu būt pietiekami, un nēsātāja virsjaka var palikt vaļā. Vēsākā laikā savu virsjaku vai mēteli var pogāt ciet. Ja to nav iespējams izdarīt līdz augšai, zem mēteļa var vilkt adītu platu jaku, kas nosedz bērnu, vai arī abiem – bērnam un pieaugušajam – pārklāt kādu platu šalli. Māmiņa var turpināt valkāt gaidību laika mēteli vai vienkārši kādu platu virsjaku, ko iespējams aizvērt līdz bērna kaklam.

 

Ja šādi saģērbti ieejat siltā telpā (veikalā, dārziņā, skolā vai jebkur citur), visticamāk, mazajam būs par karstu. Plānojot šādas iekšā/ārā iešanas, parūpējies, lai uzvilkto apģērbu varētu arī viegli novilkt iekštelpās. Piemēram, ja bērns saģērbts istabas drēbēs, tad, atpogājot mēteli, noņemot šalli vai atverot adīto jaku un noņemot liekās slinga kārtas, viņš nepārkarsīs. Savukārt, ja mazais ielikts slingā jau saģērbts vairākās kārtās, tad mazais noteikti jāņem ārā no slinga. Un tieši tāpat arī no ergosomas.  

 

 

Padoms! 

Reklāma
Reklāma

Termometra stabiņam tuvojoties nulles atzīmei, istabas drēbēm pa virsu var vilkt mīkstu un plānu kombinezonu vai adītu kostīmu, vai vilnas bikses un jaku.

 

 

Biezajam ziemas kombinezonam slingā – nē!  

Bērnu nēsājot slingā vai ergonomiskajā somā, ziemai paredzētie, biezie kombinezoni nederēs – mazajam būs par karstu, turklāt tie ir slideni, tāpēc iesiet bērnu slingā ir diezgan apgrūtinoši, bet ielikt somā neparocīgi. Velc plānus adītos vai flīsa kombinezonus, kuri ļaus nēsātāja ķermeņa siltumam piekļūt bērna ķermenim, būs elpojoši un palīdzēs mazajam ieņemt piemērotu pozīciju slingā vai ergonomiskajā somā. Parasti šādiem kombinezoniem ir kapuce un aizlokāmas roku un kāju daļas, kas papildus siltina.

 

Atceries galveno principu: viena drēbju kārta mazāk nekā tad, ja bērns gulētu ratos!

 

Atceries par kājām un galvu

Bērna galva un kājas atrodas ārpus slinga, tāpēc lūko, lai viņam būtu laikapstākļiem piemērota cepure un apavi vai zeķes. Ja bērna kājas ir zem specializēta slingošanas apģērba, tad par tām vari tik ļoti neuztraukties, jo mazuļa kājas sildīs tavs ķermenis. Pavisam maziem bērniņiem (aptuveni līdz diviem mēnešiem) lieto slinga siešanas veidu, kurā kājas var paslēpt zem auduma un tās ir siltumā. Savukārt, ja bērna kājas paliek ārpus slinga un tās nenosedz nēsātāja virsdrēbes, tad noteikti mazā kājeles jāapģērbj siltāk. Slingotājiem iemīļotas ir dažādas getras, garās zeķes un mīkstie zābaciņi.

 

Svarīgā bērna poza

Izvēlies bērnam apģērbu, kas ir mīksts, plāns un netraucē slingā vai ergonomiskajā somā ieņemt ērtu pozīciju, lai atbilstu nēsāšanas anatomiskajiem pamatkritērijiem. Ja mazajam būs saģērbtas vairākas biezas kārtas vai uzvilkts biezais kombinezons, viņš nevarēs slingā ieņemt pareizo dziļā ietupiena pozīciju ar nedaudz ieliekto muguru. Visticamāk, bērns karāsies, atspiests uz starpenes, vai sēdēs, jo biezais apģērbs traucēs ieliekt ceļus.

Nekad neizmanto horizontālo jeb šūpulīša pozīciju, dodoties ārā slingā vēsajos gada mēnešos!

 

Specializētais apģērbs:

Vispirms jāteic, ka tāds nav obligāti jāiegādājas un jāvalkā, taču šim nolūkam paredzētais apģērbs var atvieglot došanos ārpus mājas ar mazuli slingā.

  • Slingošanas virsjaka būs īpaši laba izvēle tad, ja ikdienā jādodas pakaļ vecākajiem bērniem un bieži jāiet iekštelpās. Zem specializētās slingošanas jakas ar iestrādātu vietu bērnam mazulis tiek ģērbts istabas drēbēs arī pavisam vēsajos gada mēnešos, tāpēc ikreiz, ieejot iekštelpās, atliek tikai attaisīt virsjaku, lai mazais nesakarstu. Šīs jakas parasti ir ražotas no ūdens un vēja necaurlaidīgiem materiāliem un ir dažāda biezuma.
  • Pārsegi ir ērti, ja nēsā bērnu zem savas virsjakas un tāpēc nevari to aizvērt kārtīgi, bet arī nevēlies vai nevari iegādāties slingošanas jaku. Šādos gadījumos var ņemt talkā pārsegu, kas ir ļoti viegli uzliekams un noņemams. Tas var būt gan no flīsa, gan no ūdens necaurlaidīga materiāla, turklāt tas būs viens no finansiāli lētākajiem ieguldījumiem.
  • Trikotāžas jakas un vestes. Tās var viegli pavilkt zem jebkurām virsdrēbēm. Parasti šādas jakas un vestes ir pagarinātas un silda arī nēsātāja gurnus, bet paaugstinātā kakla daļa labi nosedz krūtis un kaklu. Ar dažiem izņēmumiem tas parasti trūkst pārsegiem un specializētām slingošanas jakām.

 

Ja mazo nēsā virs sava apģērba

Lielākus bērnus, tuvāk gada vecumam, būs ērtāk nēsāt uz savām virsdrēbēm. Īpaši, ja mazais jau staigā un jebkurā brīdī var vēlēties izkļūt no siltajiem slinga apskāvieniem. Nēsājot mazo šādi, izvēlies sev un bērnam apģērbu, kas neslīd un uz kura viegli var uzsiet slingu vai uzlikt ergonomisko somu. Slidena virsjaka vienam vai otram sarežģīs bērna ielikšanu slingā vai ergosomā un var arī traucēt nēsāšanas procesā. Vēl jāņem vērā, ka lielajiem bērniem ķermeņa augšdaļa visbiežāk ir laukā no slinga vai ergonomiskās somas, tāpēc papildus var uzvilkt kādu vestīti vai jaku apakšā. Un arī šajā vecumā ļoti palīdz getras un jakas ar kapucēm.

 

Izvēloties slingu, nedomā par konkrēto gadalaiku ārā, bet lūko pēc tāda, kas patīk, ir ērts un piemērots lietošanai visos gada mēnešos.

 

Vai vajadzīgs ziemas slings?

Nē, ziemas slings ar vilnu, kašmiru vai vienkārši biezāks nav nepieciešams. Šādi slingi ir ekskluzīvi, dārgi, grūtāk kopjami, un tiem nav lielas nozīmes siltuma nodrošināšanā bērnam.  Izvēloties slingu, nedomā par konkrēto gadalaiku ārā, bet lūko pēc tāda, kas patīk, ir ērts un piemērots lietošanai visos gada mēnešos.

 

Neaizmirsti par sevi!

Arī mammai vai tētim, nēsājot bērnu slingā vai ergonomiskajā somā, jājūtas ērti. Tieši tāpat kā mazajam, arī nēsātājam jāvelk vienu drēbju kārtu mazāk. Slings vai ergosoma būs vēl viena auduma kārta, un, esot tuvu klāt, tevi sildīs arī bērna ķermenis. Piemērots būs apģērbs no dabīgu šķiedru auduma, kas uzsūc mitrumu, piemēram, bieži izmantoti ir organiskas vilnas, zīda un moderni termoapģērbi.

Un noteikti padomā, lai silti ir arī kaklam un krūtīm. Ja lieto garu šalli, pārbaudi, vai tā nenosedz bērna degunu un seju. Bet visērtāk jutīsies apģērbā ar paaugstināta kakla daļu un dažādās apaļšallēs, kas pārvelkamas pāri galvai.

Lai jūsu kopābūšana ir mierpilna, ērta un silta!

Saistītie raksti