Kas ir ērtāks mammai un labāks mazulim - ķengursoma vai slings

Jau pirms mazuļa piedzimšanas vecāki risina ne mazumu jautājumu, kas saistīti ar bērniņa labklājību, veselību un dzīvesprieku. Kādus ratus izvēlēties? Kādu sedziņu? Vai mazulim patiks grabulītis? Viens no šādiem jautājumiem ir arī par to, ko labāk iegādāties — ķengursomu vai slingu. Komentē fizioterapeite Baiba Auziņa.

Ja vēlaties lietot lakatu, to ieteicams sākt darīt jau līdz piecu mēnešu vecumam.Foto: Līga Zemniece

FOTO: Shutterstock.com

Ja vēlaties lietot lakatu, to ieteicams sākt darīt jau līdz piecu mēnešu vecumam.Foto: Līga Zemniece

Būtisks ir svara izlīdzinājums
Ķengursomas nav pārāk ieteicamas, jo nereti viss mazuļa svars balstās uz dupsīti, tā mugurkaulam ir pārāk liela slodze. Labākas ir tās ķengursomas, kur bērnu var turēt vairāk guļus stāvoklī. Ķengursomas var mēģināt lietot tad, kad bērns jau stabili sēž. Bet labāk, ja kaut kur jāiet kaut uz īsu brīdi, ir lietot slingus jeb pārnēsāšanai paredzētos lakatus. Bērni tajos tiek tik labi ietīti, ka svars sadalās vienmērīgi. Lakatiem jeb slingiem vienīgais mīnuss ir tāds, ka tos jāmāk apsiet. Mazuļa nēsāšanai slingā ir ļoti daudzi paņēmieni un veidi, taču lieliski mamma var iztikt ar vienu pārnēsāšanas pozīciju līdz trīs mēnešu vecumam, kad bērns ir guļus, tad vienu pozīciju līdz vecumam, kad bērns sāk sēdēt, un tad ir viena pozīcija, uzsēdināšana uz mammas vai tēta sāna, kad bērns jau stabili sēž. Un šīs trīs pozīcijas nemaz nav tik grūti iemācīties. Un galvenais, ko mamma vai tētis iegūst, ir brīvas rokas. Vecāki, kuri baidās no slinga siešanas, ka ar saviem spēkiem vien to nepratīs izdarīt, var neuztraukties — ja vienreiz iemācīsies, pēc tam jau to darīs automātiski.

Tiesa, nav gan tik vienkārši, ka var aiziet uz veikalu, izvēlēties pirmo audumu, kas iepatīkas, un pašūt šādu lakatu. Audums, no kā šuj slingus, ir gatavots ar speciālu aušanas metodi, tā diegs iet diagonāli. Tas nozīmē, ja audums nedaudz sagriežas, atliek nedaudz pakratīt un bērniņš ieslīdēs pareizajā vietā.
Jāatzīst, ka kvalitatīvi slingi nav pārāk lēti, tāpēc iesaku tos meklēt internetā vai atpirkt lietotu no kādas māmiņas, kurai bērni jau izauguši.

Ķengursomas var mēģināt lietot tad, kad bērns jau stabili sēž. Bet labāk, ja kaut kur jāiet kaut uz īsu brīdi, ir lietot slingus jeb pārnēsāšanai paredzētos lakatus.

Reklāma
Reklāma


Slingi draudzīgi arī mammai
Ķengursomas iespaidu atstāj arī uz mammas un tēta veselību, jo ķengursomas ir kā mugursomas, kas spiež plecus. Savukārt slingi apķer no visām pusēm ne tikai bērnu, bet arī vecāka muguru, līdz ar to mamma vai tētis mazuļa svaru neizjūt. Viens no lielākajiem pārsteigumiem, lietojot slingu, parasti ir fakts, ka rokas pēkšņi ir brīvas. Rezultātā var gatavot gan ēst, gan iet uz dārzu, gan ieskriet veikalā. Tik vien bēdas kā mazais kunkulis priekšā, kas ir līdzīgi, kā būt stāvoklī, tikai mazulis ir lielāks un vēdera ārpusē.

Taču jāņem vērā — visticamāk, lakatu neizdosies sākt lietot pēkšņi, kad mazulim jau ir, piemēram, desmit mēneši, jo mazais nebūs pie tā pieradis. Tāpēc, ja vēlaties lietot lakatu, to ieteicams sākt darīt jau līdz piecu mēnešu vecumam.

Jāatceras arī, ka lakatā nēsāt mazuli nevajadzētu visu dienu, bet, piemēram, ja kaut kur jādodas. Teiksim, ģimene dodas ceļojumā — lidostā bērns var dzīvoties lakatā, kad iekāpj lidmašīnā, bērnu izņem, bet lakatu nost nesien. Kad kāpj ārā, mazuli var atkal likt lakatā. Lakats salīdzinājumā ar ķengursomu aizņem arī daudz mazāk vietas.