Zīdainis ragaviņās. Kad un kādās mazuli sēdināt, iesaka fizioterapeite

Ziemas prieku neatņemama sastāvdaļa ir vizināšanās ar ragavām. Tās var gan vilkt, gan sēdēt tajās, braukt no kalniņa. Bērnam ragavas ir īsts ziemas prieks tad, kad viņš jau spēj stabili sēdēt, noturēt līdzsvaru un emocionāli ir tam gatavs,” teic sertificēta fizioterapeite, "Mammamuntetiem.lv" speciāliste Līna Garā.
  • Līna Garā

    Līna Garā

Esi vērīgs, pirms piedāvā bērnam pārvietošanos ragavās! Reizēm vecākiem gribas, lai mazais ātrāk izmēģina dažādas nodarbes un priekus, tomēr steigties nevajag.

FOTO:

Esi vērīgs, pirms piedāvā bērnam pārvietošanos ragavās! Reizēm vecākiem gribas, lai mazais ātrāk izmēģina dažādas nodarbes un priekus, tomēr steigties nevajag.

Ragavu veidi

Labākais modelis bērniem līdz 18 mēnešu vecumam būs ragavas, kuras vecāki var vai nu vilkt, vai/un stumt, kur mazulis var ērti iesēsties, kurām ir atzveltne muguras balstam, līdz ar to tādās var stabili sēdēt. 

 

Pārvadājot ragavās mazuli, ir ērti, ja tās ir iespējams gan vilkt, gan stumt.

 

Tik mazam bērnam būtiskas ir arī drošības jostas, maliņas, kur turēties ar rociņām (piemēram, kamanas, plastmasas ragaviņas). Padibeņi tiek izmantoti no aptuveni divu gadu vecuma vai atkarībā no bērna fiziskajām spējām. Ragavas, kur jāsēž jāteniski, ir piemērotas jau lielākiem bērniem.

 

Zīdaiņu pārvadāšanai ragavās būtiskas ir arī drošības jostas!

 

Piemērotākais vecums

Esi vērīgs, pirms piedāvā bērnam pārvietošanos ragavās! Reizēm vecākiem gribas, lai mazais ātrāk izmēģina dažādas nodarbes un priekus, tomēr steigties nevajag. Lai bērns ragavās justos ērti un izbaudītu to sniegto prieku, ir jāizvērtē viņa sapratne, spējas, piemēram, sēdēt un noturēt līdzsvaru, svarīga emocionālā gatavība.

Reklāma
Reklāma

Lai bērns ragavās justos ērti un izbaudītu to sniegto prieku, ir jāizvērtē viņa sapratne, spējas, piemēram, sēdēt un noturēt līdzsvaru!

 

Apģērbs

Jāizvēlas silts apģērbs, kurā bērns brīvi un ērti var kustēties. Vecākiem jāņem vērā: jo mazāks bērns, jo sliktāka ir viņa termoregulācija. Jo ragavas tuvāk zemei, jo aukstāk. Ja apģērbs paliek viscaur slapjš, to nepieciešams savlaicīgi nomainīt, lai izvairītos no apsaldēšanās riska, kā arī jāpiedomā, lai apģērbs ir labi nostiprināts, piemēram, lai cepures lentes brauciena laikā netraucē un nevar kaut kur aizķerties u. c.  Šādi nekustīgi sēžot, kad ārā ir mīnus pieci līdz desmit grādi, bērns jau pusstundas laikā var nosalt! Apsaldēt visbiežāk var ķermeņa atklātās daļas – degunu, vaigus, zodu, roku un kāju pirkstus [1].
 

Drošība ragavās

Braucot ar ragavām, ir jārūpējas par bērna drošību! Vai bērns ir tik stabils, ka, ilgāku laiku vilkts ragavās, nevar no tām noguruma dēļ izkrist? Vai, šķērsojot ceļu, esi drošs, ka autobraucējs uz gājēju pārējas pamana ne vien tevi, bet arī tavu bērnu? Vai ir droši bērnu palaist braucienam no kalna ragavās – vai tuvumā nav kādu koku, laternu, aku vai citu iespējamu traumu riska vietu?

 

Ragavu foto tapuši sadarbībā ar Baby City/ Toy City

 

 

Izmantotā literatūra
1. Kā nosargāt sava bērna dzīvību. Padomi vecākiem par mazajiem līdz 6 gadu vecumam. Fonds Mammām un Tētiem, 2013.

Saistītie raksti