Uzdevumi, kas palīdzēs vecākiem pārbaudīt 4 līdz 6 gadus veca bērna vispārējās motorikas attīstību

Piedāvājam uzdevumus bērna vispārējās motorikas pārbaudei - vai atvase iekļaujas vidējās normās. Uzdevumu veikšana var izvērsties par jauku pēcpusdienas nodarbi kopā ar bērnu. Pie reizes pārliecināsies, vai pats maz spēj izpildīt šos uzdevumus!
Dažādi līdzsvara vingrinājumi un veiklības uzdevumi bērniem ļoti patīk, ja tos var veikt kopā ar vecākiem.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādi līdzsvara vingrinājumi un veiklības uzdevumi bērniem ļoti patīk, ja tos var veikt kopā ar vecākiem.

4 gadus veciem bērniem

  1. Stāvēt miera stājā 15 sekundes ar aizvērtām acīm, kājas kopā – kreisās kājas purngals pie labās kājas papēža (viena aiz otras). Izslēgta šūpošanās.
  2. Pirkstu-deguns prove ar aizvērtām acīm. Pieskarties ar katras rokas rādītājpirkstu atsevišķi pie degungala. Kļūda, ja pirksta galu pieliek neprecīzi pie degungala, var mēģināt 3 reizes.
  3. Palēcieni. Abas kājas reizē atraut no grīdas – 5 sekundēs 7 palēcieni. Kļūda, ja neatrauj abas kājas reizē.
  4. 10 sekundēs ar izstieptām rokām gaisā “zīmēt vienāda izmēra apļus – ar labo roku zīmēt apļus pulksteņrādītāja virzienā, bet ar kreiso – pretējā virzienā. Kļūda, ja rokas apļo abos virzienos, ja “zīmē” nepareizas formas. Var ļaut mēģināt 3 reizes.
  5. Palūgt iedot roku, stipri saspiest labo roku, tad kreiso, tad abas kopā. Kļūda, ja neprecīzi izpilda.


 
5 gadus veciem bērniem

  1. 10 sekundes stāvēt uz kāju pirkstgaliem vaļējām acīm. Rokas gar sāniem, kājas kopā. Kļūda: ja ir šūpošanās, kājas uz grīdas.
  2. Palēcieni atvērtām acīm ar labo – kreiso kājām pārmaiņus 5 m attālumā. Rokas gurnos, pēc signāla sākt lēkāt, norāda apstāšanās vietu, ātrumu neievēro. Kļūda, ja 50 cm no lēciena vietas novirzās, sāk vicināt rokas. Var 2 reizes mēģināt.
  3. Sērkociņu kastītei labajā un kreisajā pusē izvietoti 10 sērkociņi. Pārbaudāmais pēc signāla sāk ņemt tos, kuri tuvāk sērkociņu kastītei. 20 sekunžu laikā jāieliek 5 sērkociņi. Kļūda, ja bērns nevar iekļauties laikā. 
  4. Parādīt zobus – plati smaidīt. Sekot, lai nebūtu liekas kustības.


 
6 gadus veciem bērniem

Reklāma
Reklāma
  1. Stāvēt ar atvērtām acīm 10 sekundes pārmaiņus uz labo un kreiso kāju, rokas gar sāniem. Viena kāja 90 grādu leņķī. Kļūda šūpošanās, blakus kustības.
  2. Viena metra attālumā ar bumbu trāpīt mērķī 25 reiz 25 cm laukumā pret sienu. Uzdevums izpildīts, ja no 3 metieniem zēni 2 ar vadošo roku trāpa mērķī. Meitenēm no 4 metieniem 2 trāpa mērķī. Bumba 8 cm diametrā.
  3. No vietas pārlēkt pāri aukliņai 20 cm augstumā vienlaikus ar abām kājām. No 3 mēģinājumiem 2 ir jāpārlec. Kļūda, ja ir kritieni, ar rokām nedrīkst aizskart grīdu.
  4. Pārbaudāmais, turot kreisajā rokā dzijas kamolu, iet pa telpu un tin dziju uz labās rokas pirkstiem. Uzdevumu veic 15 sekundes. Pēc pārtraukuma maina roku darbības. Kļūda, ja maina tempu, nav koordinētas kustības.


 
Materiālu sagatavojis: Rīgas Izglītības un informatīvi metodiskais centrs.

Saistītie raksti