Kā nogatavināt augļus?

Kā veikalos var noteikt, vai auglis ir gatavs (piemēram, mango)? Ja gadās augli nopirkt mazliet negatavu, kādos apstākļos tas jātur, lai nogatavotos? Vai tas vispār ir iespējams?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Augļus mājās var nogatavināt, tie jātur siltā vietā (bet ne ļoti siltā, lai nesavīst), kur tiem nespīd virsū pārāk daudz gaismas. Uz palodzes turēt tos nevajadzētu. Ir augļi, ko ar īpašu viltību var nogatavināt ļoti ātri, piemēram, banānus. Tos, ieliekot vienā maisiņā ar āboliem, var nogatavināt pat dienas laikā. Nezinu, kāpēc tā notiek, bet ābols banānam palīdz nogatavoties daudz straujāk. Lai nogatavinātu mango, būs nepieciešamas trīs četras dienas. Latvijas veikalos diemžēl atrodami tikai negatavi mango pat tad, ja uz augļa ir uzlīmīte ready to use vai ready to eat. Arī šādu augli nogatavina kādā tumšākā stūrī istabas temperatūrā.

Kā veikalā saprast, vai auglis ir gatavs? Es parasti augli paņemu rokās un pasmaržoju - ja tam nav izteikta aromāta, tas vēl ir zaļš. Gatavs parasti smaržo intensīvi. Lai pārbaudītu, cik auglis ir mīksts, to var pataustīt arī ar roku, bet nevajadzētu augli pārāk spaidīt, lai nesabojātu. Banāna gatavību varat noteikt pēc tā krāsas.

 

Reklāma
Reklāma

Atbild SVETLANA RIŠKOVA,  restorāna Elements šefpavāre

Jautājums un atbilde no žurnāla Dienas Ēdieni 2011/7